Liaudiški patarimai, kaip pagerinti virškinimą

Džiovintos ramunėlės / Fotolia nuotr.
Džiovintos ramunėlės / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Per šventes daugelis mūsų pavalgome daugiau nei įprastai. Net jei neprisikemšame be saiko, vis tiek paragaujame skirtingų patiekalų: mėsos, mišrainių, torto... Nieko nuostabaus, kad skrandžiui tai nepatinka. Pasidomėkime, ką tokiu atveju pataria liaudies medicina...

Keli receptai virškinimui palengvinti

• 30 g ožiažolių šaknų užpilkite 1 l vandens, pavirinkite, atvėsinkite, perkoškite ir išgerkite per parą.

• 5–10 g beržų pumpurų užpilkite stikline vandens, pavirinkite, perkoškite ir išgerkite. Per dieną suvartokite 3 stiklines nuoviro.

• 40 g džiovintų gluosnių žievių užpilkite 1 l vandens, 10 min. pavirinkite, po valandos perkoškite ir išgerkite per dieną.

• 20 g šventagaršvių šaknų užpilkite 1 l verdančio vandens ir gerkite vietoj arbatos.

• 10 g bitkrėslių žiedų užpilkite 0,5 l verdančio vandens, atvėsinkite, perkoškite ir gerkite po šaukštą keletą kartų per dieną.

• 10–15 g čiobrelių žolių užpilkite 1 l verdančio vandens, atvėsinkite, perkoškite ir išgerkite per parą.

• 10 g pankolių sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, 15 min. pakaitinkite vandens vonelėje, po 45 min. perkoškite, papildykite virintu vandeniu iki pradinio kiekio ir išgerkite per dieną.

 

Jeigu užkietėjo viduriai...

Užkietėjus viduriams, patartina prieš naktį suvalgyti po saujelę džiovintų slyvų arba prieš valgį 2–3 neluptus obuolius. Viduriams taip pat padėsite, jei 3 kartus per dieną nevalgę suvartosite po 2–4 šaukštus petražolių lapelių sulčių arba per dieną išgersite 2–3 stiklines gelsvių šaknų ir gelsvių lapelių antpilo. Šaukštelį gelsvių šaknų ir lapų užpilkite  stikline verdančio vandens, 10 min. pakaitinkite vandens vonelėje, truputį atvėsinkite ir perkoškite.

 

Taip pat skaitykite:

Verta žinoti: kaip išsirinkti gydomąją arbatą

10 dėmesio vertų vaistažolių

Kartais vaistų alternatyva gali būti maistas