Lietuviškas rudens gėrybių derlius šventiniam Helovino stalui

Helovinas / „Fotolia“ nuotr.
Helovinas / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2018-10-31 20:32
AA

Iki XX a. 8-ojo dešimtmečio Helovinas buvo laikomas vaikų švente, tačiau paskutiniaisiais dešimtmečiais jis išpopuliarėjo ir tarp suaugusiųjų, kurie rengia persirengėlių vakarėlius, puošia namus teminėmis dekoracijomis ir dažnai kartu su savo vaikais beldžiasi pas kaimynus prašydami „pokšto arba saldainio“. Nors ši šventė labiausiai asocijuojasi su šiurpiais kostiumais ir saldainių maišais, tačiau, pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, į šventinį vakarėlį galima įpinti ir lietuviškų motyvų, pavyzdžiui, ruošiant vaišių stalą iš mūsų kraštuose užaugintų rudens gėrybių.

Žaismingi moliūgų blyneliai Helovino rytui

Zombiai, vampyrai ir vaiduokliai – tipinės Helovino kaukės, tačiau ši šventė turi ir kitą akcentą – moliūgą, kurį gyventojai šiuo laikotarpiu dažniau perka namų puošybos tikslais. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad daugiausia moliūgų nuperkama būtent per Heloviną.

„Moliūgų pardavimai labiausiai išauga per Helovino šventę. Šiuo laikotarpiu jų pardavimai pakyla net iki 6 kartų. Pastebime, kad pirkėjai itin vertina moliūgus, atkeliavusius iš lietuviškų ūkių, todėl šiuo metu laiku jiems teikia pirmenybę tiek dėl kokybės, tiek dėl prieinamos kainos“, – sako B. Čaikauskaitė.

Tuo metu maisto ekspertė V. Juodkazienė pastebi, kad moliūgai turi begalę maistinių medžiagų, tad vieną saldžiausią metuose dieną ragina nepamiršti sveiko gyvenimo būdo bei įprastus blynelius iškeisti į moliūgų. Maisto ekspertės teigimu, prie jų priderinus tinkamą padažą, mažiesiems galima patiekti žaismingus ir šiurpius Helovino ryto pusryčius.

Jums reikės:

300 ml pieno

200 g miltų

100 g smulkiai tarkuoto moliūgo

1 kiaušinio

50 g cukraus

20 g sviesto

1.5 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. vanilinio cukraus

Papuošimui šiek tiek šokolado arba šokoladinio padažo.

Gaminimas:

Miltus išmaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu ir paprastu cukrumi. Tuomet pilkite išplaktą kiaušinį ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą, supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite. Į tešlą įmaišykite smulkia tarka tarkuotą moliūgą. Tešla turėtų išeiti daugmaž grietinės tirštumo. Jeigu gausis skystesnė, įdėkite dar truputį miltų, o jeigu tirštesnė – įpilkite dar truputį pieno arba įtarkuokite dar šiek tiek moliūgo. Blynelius kepkite įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus ar sviesto, gražiai apkepant iš abiejų pusių. Iškepusius blynus puoškite tirpintu šokoladu arba šokoladiniu padažu išpaišydami norimus Helovino ornamentus. Skanaus!

Moliūginiai sūrio pyrago triufeliai – mumijos

V. Juodkazienė įsitikinusi, kad Helovino vaišių ruošimas – puiki galimybė į maisto gamybą pažvelgti ne tik netradiciškai ir kūrybiškai, bet ir su gero humoro doze.

„Triufeliai – mumijos – žaismingas užkandis, rasiantis kelią ne tik į vaikų, bet ir į suaugusiųjų pilvus. Šį užkandį nesudėtinga gaminti, tad prie pasiruošimo proceso gali prisidėti visa šeima, o saldėsio skonis garantuoja, jog triufeliai pirmieji išnyks nuo desertų stalo“,– įsitikinusi maisto ekspertė.

Jums reikės:

1 puodelio imbierinių sausainių trupinių

Ketvirčio puodelio moliūgų tyrės

Trečdalio puodelio krekerių trupinių

3 v. š. cukraus pudros

0.5 a. š. cinamono

0.25 a. š. druskos

85 g grietinėlės sūrio

Šiek tiek baltojo šokolado traškučių arba baltojo šokolado

Raudonų maistinių dažų

Gaminimas:

Į dubenį sudėkite imbierinių sausainių trupinius, moliūgų tyrę, krekerių trupinius, cukraus pudrą, cinamoną, druską, grietinėlę ir viską išmaišykite iki lygios masės. Ištirpinkite dalį baltojo šokolado ir sumaišykite su gauta triufelių mase. Uždenkite ir gautą masę valandai įdėkite į šaldytuvą, kad ji sustingtų ir iš jos būtų galima lipdyti kamuoliukus. Kai tešla jau bus pakankamai sustingusi, nulipdykite iš jos 12–14 kamuoliukų ir į kiekvieną įsmeikite po dantų krapštuką. Ištirpinę likusį baltąjį šokoladą, panardinkite į jį kiekvieną triufelio kamuoliuką ir švelniai nuvalykite šokolado perteklių. Sudėkite kamuoliukus ant kepimo popieriaus ar folijos ir įdėkite į šaldytuvą 3–5 minutėms, kol sustings šokoladas. Vėliau triufelius dar kartelį apšlakstykite baltuoju šokoladu, sukurdami binto iliuziją ir vatos krapštukais uždėkite po du raudonus maistinių dažų taškelius, jog išgautumėte mumijos akis. Skanaus!

Šokoladiniai obuoliukai – vaiduokliukai

Dar viena itin mėgstama lietuviško rudens derliaus gėrybė – obuolys. Kaip ir moliūgas, jis turi gausybę naudingų medžiagų bei vitaminų. Dėl šios priežasties V. Juodkazienė pataria obuolius įtraukti ne tik į kasdienį, bet ir į šventinį meniu.

Jums reikės:

6 vnt. mažų obuolių

Baltojo ir juodojo šokolado

Gaminimas:

Į kiekvieną obuolį įsmeikite po medinį pagaliuką ir didesniame dubenyje ištirpinę baltąjį šokoladą, panardinkite į jį obuolį. Šokoladu padengtus obuolius išdėliokite ant padėklo, padengto kepimo popieriumi ir bent pusvalandžiui viską sudėkite į šaldytuvą. Vėliau ištirpinkite juodąjį šokoladą ir vatos krapštuku ant kiekvieno obuoliuko atsargiai nupieškite akis ir burną. Obuolius 10-čiai minučių įdėkite į šaldytuvą, kol šokoladas galutinai sustings. Skanaus!

Šiurpios virtos kriaušės – kaukolės

Kas galėjo pagalvoti, kad kriaušės gali kelti baimę? V. Juodkazienė įsitikinusi – su šiek tiek fantazijos, obuolio giminaitė nesunkiai virs Helovino vakarėlio pažiba.

Jums reikės:

4 puodelių vandens

Pusės puodelio medaus

Nedidelio gabalėlio šviežio, nulupto ir susmulkinto imbiero

8 nuluptų kriaušių

Šiek tiek šaldytų uogų

Nedidelio indelio paprasto jogurto

Papuošimui: saulėgrąžų be lukštų, smulkintų migdolų ir žemės riešutų

Gaminimas:

Į didelį indą supilkite 3 puodelius vandens, pusę puodelio medaus ir užvirkite. Vėliau pridėkite ir susmulkintą imbierą. Tuomet į indą sudėkite kriaušes ir leiskite joms virti dar apie 15 minučių. Vaisiams apvirus, išimkite juos iš indo ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tuo metu galite ruošti uogų padažą – sutrinkite šaldytas uogas su jogurtu ir likusiu vandeniu iki vientisos masės ir padėkite į šalį. Atvėsintas kriaušes pradėkite dekoruoti kaip kaukoles. Tomis pačiomis uogomis nudažytus žemės riešutus įspauskite į kriaušę sukurdami kaukolės akis, nosies vietoje įdėkite smulkintą migdolą, o iš saulėgrąžų suformuokite dantis. Į lėkštę ar dubenėlį įpilkite 3 šaukštus uogų padažo ir į vidurį įdėkite kriaušę–kaukolę. Siekdami dar šiurpesnio įvaizdžio, padažu galite apšlakstyti lėkštės kraštus, taip sukurdami kraujo imitaciją. Skanaus!