Justina Ramanauskienė – Lietuvos gimtadieniui

Justina Ramanauskienė / asmeninio albumo nuotraukos
Justina Ramanauskienė / asmeninio albumo nuotraukos
REMIGIJA PAULIKAITĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, fotografė, tinklaraščio „Sugar to Dust“ autorė Justina RAMANAUSKIENĖ (36) jau ne pirmą sykį pasitinka su kokiu nors nauju saldžiu kepiniu, puoštu Gediminaičių stulpais.

„Nesu garsiai rėkianti patriotė, bet tikrai labai myliu Lietuvą“, – sako Justina. Mintis vieną svarbiausių valstybingumo simbolių panaudoti šventinių saldumynų dekorui jai kilo prieš keletą metų. Sumaniusi iškepti ką nors specialaus Vasario 16-ajai, nenorėjo rinktis trispalvės motyvo, nes jis jau gana populiarus, o štai Gediminaičių stulpų konditerijoje nebuvo mačiusi. 

Originaliai idėjai įgyvendinti reikėjo specialios sausainių formelės. Justina juokiasi greitai supratusi, kad tai – didžiausia šio sumanymo problema. „Iki šiol ieškau, kas ją pagamintų, – pasakoja. – Visi skardininkai mane siunčia velniop: sako, kad per daug darbo. Keista: juk metalinių sausainių formelių būna ir gerokai sudėtingesnių...“

Užsispyrusiai kepėjai neliko nieko kito, kaip šį simbolį išsikirpti iš kartono ir uždėtą ant tešlos apipjauti. Su Gediminaičių stulpų ženklu ji yra kepusi ne vieną keksą, obuoliais įdarytą pyragą, mažų pyragaičių. Neslepia, kad buvo ir nepavykusių eksperimentų. Specialių kepinių receptai ir nuotraukos atsiranda Justinos maisto, kelionių bei fotografijų tinklaraštyje „Sugar to Dust“ ir ant šeimos stalo.