Maistas, be kurio lietuvis neįsivaizduoja savo pusryčių bei iškylų. Receptai

Sumuštinis su kepta jautiena / Fotolia nuotr.
Sumuštinis su kepta jautiena / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-04-05 12:24
AA

„Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, o sumuštinio pagrindinis privalumas ir yra tai, kad jame galima suderinti skirtingus maisto produktus, turinčius įvairių maistingų ir naudingų medžiagų“, – sako gydytoja dietologė Lina Barauskienė.

Sumuštinio gaminimas daugeliui lietuvių yra neatsiejama rytinės rutinos dalis – duonos gamyklos „Vilniaus duona“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad net septyni iš dešimties (72 proc.) apklaustųjų sumuštinius valgo būtent per pusryčius. Dietologų teigimu, tai puikus pasirinkimas, tačiau viskas priklauso nuo to, kokie ingredientai jį sudaro.

Norintiems pusryčiauti maistingai ir sveikai dietologė Lina Barauskienė pataria sumuštiniui rinktis kuo sveikesnę ruginę, iš viso grūdo miltų keptą duoną, neriebią tepamą varškę ar sūrį, kiaušinius ar žuvį, įvairias daržovių užtepėles, taip pat žalias arba apdorotas – virtas garuose ar keptas ant grilio – daržoves ir drąsiau naudoti prieskonines žoleles.

TAIP PAT SKAITYKITE: Situacija: užkandžiai keičia pietus. Ką apie tai mano dietologai?

„Idealu, jei per pusryčius daugiausia suvartojame angliavandenių, ypač sudėtinių – tokių, kaip viso grūdo miltų duonoje. Angliavandenių mums reikia energijai užtikrinti, išsibudinti po nakties miego. Žinoma, ne mažiau svarbūs yra ir baltymai bei tinkami riebalai. Jie suteiks ilgesnį sotumo jausmą, leis ramiai sulaukti pietų. Na, o daržovės papildys organizmą maistinėmis skaidulomis, vitaminais ir mineralais“, – pasakoja L.Barauskienė.

Tai, kad vis daugiau lietuvių žino, kaip pasigaminti maistingesnį sumuštinį ir pasirinkti sveikesnę duoną, pastebi ir „Vilniaus duona“.

Suvožtinius iš dviejų duonos riekių renkasi vos 7 proc. lietuvių.

„Sumuštiniai – ypatingas patiekalas, nepavaldus nei laikui, nei madoms. Tačiau pastebime, kad sumuštinius mėgstantys lietuviai, rinkdamiesi duoną, ieško įvairovės ir sveikesnių gaminių. Reaguodami į šią tendenciją, nuolat plečiame duonos asortimentą – jį papildėme tamsia ir šviesia visagrūde bei rugine bemiele duona“, – sako įmonės komercijos direktorius Gražvydas Jukna.

Lietuvos gyventojų apklausa taip pat parodė, kad didžioji dalis šį patiekalą mėgstančių lietuvių lieka ištikimi sumuštiniams, kuriuos sudaro duonos riekė ir ingredientai ant jos. Tokio tipo tradicinius sumuštinius labiausiai mėgsta net trys ketvirtadaliai (73 proc.) apklaustųjų. Suvožtinius iš dviejų duonos riekių renkasi vos 7 proc. lietuvių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greitas užkandis – „žydinti“ duona su sūriu ir svogūnų laiškais

Pasak L.Barauskienės, sumuštiniams naudoti vieną duonos riekę – protingiausias pasirinkimas. „Nors pusryčiai turėtų būti sočiausias dienos maistas, visgi visko turi būti su saiku. Jeigu valgysime dvigubai daugiau duonos, rizikuojame, kad pusryčiuose bus per daug angliavandenių. Tuomet kitų maisto medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, bus mažiau, ir galime per anksti vėl pasijusti alkani. Be to, valgant sumuštinį iš dviejų duonos riekių, yra tikimybė, kad duona užgoš kitus ingredientus, ypač jei jie yra švelnaus skonio“, – teigia gydytoja dietologė.

Tačiau sumuštiniai lietuviams – ne tik pusryčių maistas. Gyventojų apklausa atskleidė, kad be šio patiekalo tautiečiai neįsivaizduoja ir kelionių (30 proc.), iškylų gamtoje (30 proc.) bei užkandžiavimo dienos metu (27 proc.).

{recipe|155}
{recipe|67}
{recipe|869}
{recipe|1207}
{recipe|1208}
{recipe|1826}
{recipe|1827}
{recipe|1919}
{recipe|2647}
{recipe|2649}
{recipe|2651}
{recipe|2653}
{recipe|3372}
{recipe|2965}
{recipe|4218}
{recipe|4217}
{recipe|3901}
{recipe|4213}
{recipe|4565}
{recipe|4705}
{recipe|4493}