Matteo Covacci – Maistas jungia žmones

Matteo Covacci / Kornelijos Mekionytės nuotrauka
Matteo Covacci / Kornelijos Mekionytės nuotrauka
DOVILĖ LEBRIKAITĖ
Šaltinis: Žmonės
2022-02-02 13:53
AA

Virtuvės šefas, kulinarinių dirbtuvių organizatorius Matteo COVACCI (34) viską gyvenime daro vedamas meilės – iš meilės maistui metė nemėgstamas civilinės inžinerijos studijas ir žengė kulinariniu keliu, o dėl meilės moteriai paliko „Michelin“ žvaigždėmis įvertintus restoranus ir persikėlė į Lietuvą.

„Mano būsimoji žmona – lietuvė, – paaiškina Matteo. – Po beveik dešimtmetį trukusių darbo kelionių Europoje nusprendėme įsikurti Vilniuje. Lietuvoje – labai gera energija, gastronomijos srityje reikalai juda itin sparčiai. Džiaugiuosi čia būdamas, nes tikiu, kad Lietuvos laukia šviesi gastronominė ateitis – aš noriu būti jos dalis.“

Gilias ir visame pasaulyje vertinamas kulinarines tradicijas turinčioje Italijoje užaugęs Matteo šiltai atsiliepia apie gerokai kuklesnę lietuvišką virtuvę.

„Man ji tikrai patinka, ypač žiemą. Manau, lietuviai yra labai kūrybingi, kai kalba pasisuka apie bulves, – mokate išpešti iš jų geriausia. Cepelinai ir kugelis – mano mėgstamiausi, – patikina. – Kaip virtuvės šefą mane labai sudomino rauginti produktai, kurių gausu tradiciniame lietuviškame racione. Pjemonto regione, kuriame užaugau, fermentacijos procesai naudojami tik vynui gaminti.“

Kiek save pamena, Matteo jautė aistrą maisto ruošai, skonių tyrinėjimams. Jis net neabejoja, kad tai atėjo iš šeimos.

„Mes, italai, visi turime tetą ar nonną – močiutę, kuri labai skaniai gamina. Mano namuose tas skaniai gaminantis žmogus buvo močiutė – ji ruošdavo maistą visai gausiai šeimynai. Buvau per mažas, kad ji būtų leidusi suktis prie viryklės, tačiau daug išmokau vien ją stebėdamas, ragaudamas, – pasakoja. – Tiesa, baigęs mokyklą ne iš karto patekau į profesionaliąją virtuvę, nes pradėjau studijuoti civilinę inžineriją. Tačiau po kelerių metų mečiau mokslus ir įsidarbinau „Michelin“ žvaigžde įvertintame restorane gimtajame Turino mieste. Perėjęs nuo naminio maisto ruošos iki tokio aukšto lygio tikslumo ir kūrybingumo patyriau malonų šoką!“