Maistas, kuris sendina

Kepiniai / Fotolia nuotr.
Kepiniai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
2013-03-04 09:00
AA

Šie produktai skatina laisvųjų radikalų atsiradimą, lėtina audinių atsinaujinimą, neleidžia pasišalinti iš organizmo toksinams, o ląstelėms – pasisavinti vandens. Juose nėra vertingų vitaminų, visaverčių baltymų ir riebalų, užtat kenksmingų cheminių junginių – nors vežimu vežk.

♦ Kvietinių miltų gaminiai, valyti ryžiai, saldūs kepiniai

Visi šie produktai yra greitai pasisavinami angliavandeniai, tad pavalgius jų kraujyje staigiai padaugėja gliukozės. Patekusi į ląsteles, ji akimirksniu sudega ir iškart susiformuoja daugybė laisvųjų radikalų. Organizmas paprasčiausiai nespėja pašalinti jų, o tai ir yra ankstyvo senėjimo priežastis.

Kuo pakeisti? Balta duona, pyragais, bandelėmis mėgaukitės kuo rečiau, kasdien verčiau valgykite juodos rupios ruginės duonos, nevalytų ryžių, neskrudintų grikių.

 

♦ Druska

Sūraus maisto mėgėjos rizikuoja susirgti osteoporoze. Tyrimais nustatyta, kad per gausiai vartojama druska trukdo organizmui įsisavinti kalcį. Dėl to kaulai ilgainiui ima retėti, didėja osteoporozės rizika. Taigi, kuo esate vyresnė, tuo atsakingiau turėtumėte vartoti druską.

Kuo pakeisti? Patiekalus galima gardinti įvairiais žalumynais, aštriais prieskoniais.

 

♦ Kietas margarinas

Margarine gausu kenksmingų organizmui rūgščių, kurios skatina net jaunų žmonių kraujagyslių kalkėjimą ir vėžinių ląstelių atsiradimą. Venkite produktų, kurių sudėtyje nurodyti hidrogenizuoti riebalai. Jų pasitaiko šokoladiniuose saldainiuose, sausainiuose, bulvių traškučiuose, netgi leduose.

Kuo pakeisti? Natūraliu sviestu arba augaliniu aliejumi.

 

♦ Cukrus

Cukraus perteklius gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą, o tai nė trupučio nepadeda išsaugoti jaunystės. Atsikratykite įpročio saldinti arbatą ar kavą, kuo rečiau smaguriaukite (ir tik iki 16 val.), mat dieną išsiskiria daugiau insulino nei vakare.

Kuo pakeisti? Ruduoju cukrumi (jis šiek tiek lėčiau pasisavinamas), medumi.   

 

♦ Mėsa

Mokslininkai teigia, kad gyvūninių baltymų perteklius silpnina kaulus. Nustatyta, kad nuolat gausiai mėsą valgančių moterų kaulai lūžta dvigubai dažniau nei tų, kurios mėsos valgo ne dažniau kaip du tris kartus per savaitę. Beje, tirti ir augaliniai baltymai, tačiau neigiamo jų poveikio kaulams nepastebėta.

Kuo pakeisti? Vegetariniu maistu, košėmis.

 

♦ Gazuoti gėrimai

Angliarūgštės burbuliukuose yra fosforo rūgšties, kuri taip pat trukdo pasisavinti kalcį. Be to, daugelis gazuotų gėrimų saldinami aspartamu – dirbtiniu saldikliu, kuris ne toks kaloringas kaip cukrus, tačiau, mokslininkų teigimu, gali būti žalingas sveikatai.

Kuo pakeisti? Natūraliu vandeniu, uogų ar vaisių kompotu, žolelių arbata.