Maisto produktai, apsaugantys odą nuo žalingo saulės poveikio

Braškėse gausu odą apsaugančio vitamino C. / „Shuterstock“ nuotr.
Braškėse gausu odą apsaugančio vitamino C. / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Tikrai ne kartą esate girdėję, kad prieš einant mėgautis saulės voniomis patartina odą pasitepti nuo kenksmingų saulės spindulių apsaugančiu kremu. Specialistai tikina, kad vasarą šis įprotis turėtų būti toks pats įprastas, kaip dantų valymasis kiekvieną rytą, mat odą apsaugoti nuo saulės reikia net ir trumpam išbėgus į lauką.

Papildomą apsaugą savo odai galite suteikti ir valgydami tam tikrus maisto produktus, kurie nors ir nepakeis apsauginių kremų funkcijos, tačiau padės kur kas efektyviau apsisaugoti nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių. Portalas beautyhigh.com pateikia produktus, kuriais šią vasarą derėtų papildyti savo racioną ir kurių prieš einant į paplūdimį geriau nevartoti.

Venkite cukraus

Produktas, kurio derėtų labiausiai vengti mėgaujantis saulės voniomis, yra cukrus. Todėl vasarą specialistai nepataria dažnai mėgautis įvairiais saldintais gėrimais, desertais, majonezu, kečupu ar galiausiai šiltaisiais gėrimais su cukrumi.

O štai sąrašas produktų, kuriais galite mėgautis. Susipažinkite.

Juodasis šokoladas

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Jei labai norite saldumynų, verčiau rinkitės juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje būtų kuo daugiau kakavos ir kuo mažiau cukraus. Sveikos mitybos žurnale publikuotas tyrimas atskleidė, kad kakavoje aptinkami flavonolai saugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių.

Pomidorai

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

 Pomidoruose gausu likopeno – antioksidanto, turinčio natūralių apsaugos nuo saulės savybių. Šių naudingųjų medžiagų taip pat gausu ir įvairiuose pomidorų produktuose: pomidorų pastoje, pomidorų sultyse, ar saulėje džiovintuose pomidoruose. Likopeno taip pat gausu arbūzuose, violetinėse vynuogėse, raudonuosiuose greipfrutuose, abrikosuose, slyvose, papajose ir raudonosiose paprikose.

Morkos

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Morkos gali palengvinti nudegimo saulėje skausmus, o jose esantis betakarotenas pasižymi natūraliomis apsauginėmis savybėmis. Betakaroteno gausu ir saldžiosiose bulvėse, abrikosuose, moliūguose, manguose papajose ir špinatuose.

Produktai su vitaminu C, išskyrus žaliąsias citrinas

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Braškėse, kiviuose, apelsinuose ir vyšniose apstu vitamino C, kuris mažina laisvųjų radikalų daromą žalą odai. Negana to, vitaminas C efektyviai stimuliuoja kolageno gamybą mūsų organizme, dėl to oda ilgiau išliks jauna ir be raukšlių. Specialistai atkreipia dėmesį, kad į šį sąrašą nederėtų įtraukti žaliųjų citrinų, mat jose esančios medžiagos skatina odą dar labiau įdegti.

Migdolai

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Vitaminas E, kurio gausu saulėgrąžų sėklose, migdoluose ir moliūgų sėklose, taip pat puikus odą apsaugantis antioksidantas. Todėl specialistai vasarą rekomenduoja šiomis sėklomis ar riešutais pagardinti savo pusryčius ar užkandžiauti dienos metu.

Raudonieji obuoliai

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Išmintingosios močiutės jau nuo seno tvirtina, kad nulupdami obuolio žievelę išmetate praktiškai visas naudingąsias medžiagas. Šį faktą dabar patvirtina ir mokslininkai – raudonųjų obuolių žievelėse esančios medžiagos ne tik padeda odai regeneruotis po saulės padarytos žalos, bet ir apsaugo nuo odos vėžio.

Žalioji arbata

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Jei reguliariai gersite žaliąją arbatą, ypač jei ją pasiskaninsite griežinėliu citrinos – organizmą praturtinsite visomis reikalingomis medžiagomis, nuo kurių jūsų oda bus kur kas sveikesnė ir labiau apsaugota nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių.

Lašiša

Šokoladinis pudingas su avietėmis
Šokoladinis pudingas su avietėmis / Fotolia nuotr.

Lašišoje esančios omega-3 riebiosios rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir apsaugo odos ląsteles nuo saulės žalos. Jei žuvies nemėgstate, rinkitės šių naudingųjų medžiagų turinčias žalias salotas.