Ji žino, kaip paprastai nustebinti daug mačiusį ir visko valgiusį užsienietį: užtenka pasiūlyti paragauti šviežio agurko su medumi! Gastronominių ekskursijų po Vilnių gidei, maisto identiteto žinovei Ievai PIKŽIRNYTEI (31) domėtis pačiai ir kitiems pasakoti maisto istorijas – didžiulis malonumas.
„Save vadinu maisto žmogumi, – prisipažįsta Ieva. – Gastronomija man – įdomiausia tema, nuolatos skaitau, domiuosi, einu į paskaitas, lankau maisto gamybos kursus.“
Ji nuo vaikystės mėgo būti virtuvėje, gaminti. Nors studijoms LCC tarptautiniame universitete pasirinko tarptautinį verslo administravimą, pagal mainų programą išvažiavusi studijų tęsti Lione suvokė, kad gyvenimą nori sieti ne su, tarkim, bankais, o su maistu. Tad gavusi bakalauro diplomą magistrantūrai pasirinko maisto identiteto temą. Šias studijas pradėjo Prancūzijoje, vėliau per porą metų teko pasimokyti ir Italijoje, Ispanijoje, Rumunijoje. Po magistrantūros likti užsienyje Ieva nenorėjo. „Būnant emigracijoje sukyla patriotiniai jausmai. Labai traukė grįžti“, – prisipažįsta.
Nors maisto identiteto specialybė Lietuvoje skambėjo keistokai ir Ieva jau buvo bekelianti sparnus dar pasistažuoti užsienyje, tuo metu pamatė skelbimą, kad papildomų rankų ieško Beata Nicholson. Ieva jai parašė ir buvo pakviesta prisijungti prie komandos. Penkerius metus ten buvo maisto redaktorė, ekspertė, dirbo prie Beatos žurnalo, knygų, laidos, kurį laiką vadovavo jos kulinarijos studijai.
Būtent ten dirbančios prieš maždaug ketverius metus Ievos buvo paprašyta padėti – užsienio turistams surengti lietuviško maisto turą. „Niekada nebuvau to bandžiusi, bet man patinka sakyti „taip“, – juokiasi. Nuo to laiko pasivaikščiojimai po restoranus ragaujant maistą ir pasakojant jo istoriją tapo nuolatine Ievos laisvalaikio veikla.