Žiemos šventės – laikas, kai prie gausiai nukrauto vaišių stalo susėda visa šeima. Šeimininkės ragina paskanauti tradicinių Kūčių ar Kalėdų valgių, savo gomuriu išbandyti neseniai atrastą gardų pyragą ar originalią mišrainę.
Kai šeimoje ne viena moteris mėgsta sukiotis virtuvėje – dėl gausybės gardžių patiekalų sunku neapsivalgyti. Tai pripažįsta ir renginių organizatorė Liucina Rimgailė. Kulinariniais šedevrais tiek gimines, tiek draugus stebinanti moteris jau suka galvą, kokiais skanėstais šiemet nustebinti artimuosius.
Pasak jos, šeimoje prieš kiekvieną šventę ji, mama ir močiutė pasiskirsto, ką kuri gamins. Taip kiekviena gali paruošti tai, ką mėgsta ir sugeba geriausiai, be to – neapsisunkina darbais bandydama viena surengti šeimynišką vakarienę.
„Aš dažniausiai pasirūpinu saldumynais, arba kokiu nors nesaldžiu pyragu. Neretai gaminu pyragus su špinatais ir lašiša, su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu, su kopūstais ir grybais. Tuo tarpu mano mama – tikra mėsos gaminimo virtuozė, jos šeimoje niekas negali aplenkti, o ir nesistengiame, todėl visus mėsiškus patiekalus patikime jai. Iš jos tikėtis tortų, priešingai nei iš manęs, turbūt būtų net nelogiška“, – Žmonės.lt linksmai pasakojo Liucina.
Šiemet per Kūčias ji su vyru Tadu ketina vykti į tėvų namus. „Atvyks ir sesuo su šeima. Susitikti visiems – didžiulė šventė. Kasmet turime tradiciją keistis dovanėlėmis, tai smagi atrakcija“, – pasakojo ji.
Kalėdos Liucinos šeimoje neįsivaizduojamos be kai kurių tradicijų. Pavyzdžiui, kasmet po šventine staltiese būna paklota šieno. Kūčių vakarą kiekvienas šeimos narys nemačiomis traukia iš po stalo po šiaudą ir žiūri: to, kuriam pasisekė nugriebti ilgiausią ir sveikiausią, laukia turtingiausi ir laimingiausi metai.
Kūčių vakarą visi šeimos nariai dalijasi Dievo pyragu, populiariai vadinamu tiesiog „plotkelėmis“, lauždami po gabalėlį nuo kitų jie vieni kitiems sako linkėjimus, sveikinimus.
Kalbėdama apie šventinį stalą Liucina užsimena, kad ant jo visuomet galima rasti mamos keptą karpį, silkę su grybais, specialų pyragą su kiaušinio baltymais, kurį vadina „Pelėsiu“, mielinius močiutės pyragėlius su aguonomis ir grybais. „Niekur kitur tokių skanių dar neteko ragauti. Būtinai perimsiu tą receptą“, – šypsodamasi sakė Liucina.
Kadangi tiek Liucina, tiek jos sesuo jau gyvena nebe su tėvais ir yra sukūrusios savo šeimas, tai kiekvienais metais ant žiemos švenčių stalo atsiranda vis naujų patiekalų. „Kiekvienas mėgstame eksperimentuoti, todėl kai susirenkame į krūvą, ragaujame kokias nors naujas salotas, dar neišbandytą pyragą, neįprastai paruoštas daržoves“, – pasakojo Liucina.
Ruošdamasi šventėms Liucina daug dėmesio skiria ir dekoracijoms, įvairiems papuošimams. Tačiau ji neslepia, norint, kad stalas atrodytų gražiai ir stilingai – tam reikia skirti daug laiko. „Žvakės, gėlės, originalios servetėlės labai sustiprina šventinę emociją, sukuria daugiau jaukumo“, – įsitikinusi ji.
Prabangos įspūdį sukurti padeda ir krištoliniai indai, kuriuos, kaip sako Liucina, indaujoje užslėpusi turi turbūt kiekviena močiutė. Ji pati tuo įsitikino prieš keletą metų močiutės spintoje radusi ne vieną rinkinį taurių, keletą grafinų, ąsočių. „Visi jie labai puošia šventinį stalą, o suderinus juos su šiuolaikiniais elementais – servetėlėmis, kaspinais, gėlėmis – atrodo nepriekaištingai“, – sakė Liucina.