Metas doroti morkas! 25 receptai

Morkos / Fotolia nuotr.
Morkos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-09-08 17:00
AA

Morkose daugybė naudingųjų medžiagų, vitaminų ir karotino, kuris padeda odai išsaugoti vasarą įgautą švelnų įdegį. Morkų valgyti reikia kuo daugiau, o kai nusibosta triaukšti šviežias, metas gaminti iš jų įvairiausius patiekalus.

Maltinukai su obuoliais

Pasninko kotletai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 didesnių morkų, 2 obuolių, 2 šaukštelių manų kruopų, 2 šaukštų aliejaus, 3 šaukštų džiūvėsėlių, pagal skonį cukraus, jogurto.

  • Morkas nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Sukrėskite į puodą, užpilkite 60 ml vandens ir patroškinkite 3–5 minutes.
  • Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su morkomis puode. Troškinkite 3–5 minutes.
  • Suberkite manų kruopas, išmaišykite, pagardinkite cukrumi. Virkite apie 5 minutes nuolat maišydami, kad neliktų gumuliukų.
  • Džiūvėsėlius suberkite į negilią lėkštę. Iš visiškai atvėsusios masės formuokite kukulaičius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite aliejuje iš abiejų pusių. Tiekite su jogurtu.

Pikantiški keksiukai

Moliūgo ir sūrio keksiukai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: nedidelės cukinijos, vidutinės morkos, puodelio kukurūzų, 1,5 puodelio tarkuoto fermentinio sūrio, 2 puodelių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 60 g šalto sviesto, 0,5 puodelio pieno, 3 kiaušinių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. 12-os keksiukų kepimo formeles išklokite popierėliais.
  • Smulkintuvu susmulkinkite morką ir cukiniją. Į plaktuvo dubenį suberkite kukurūzus, sūrį, su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir paplakite kelis kartus.
  • Sukrėskite morkas su cukinijomis ir dar kelis kartus paplakite iki vientisumo – neperplakite.
  • Išdalykite tešlą į keksiukų formeles, šaukite į orkaitę ir kepkite 25–30 min., iki keksiukai pagels. Atvėsinkite 5 minutes. Nulupkite popieriukus, dėkite į lėkštes ir tiekite su salotomis.

Sriuba su migdolais

Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 4 valgomųjų svogūnėlių, lauro lapo, žiupsnio malto imbiero, 0,5 šaukštelio kario miltelių, šaukštelio šviežių čiobrelių, 60 g sviesto, vidutinės bulvės, 750 g morkų, 1,5 puodelio vištienos sultinio, puodelio obuolių sidro, 1,5 puodelio vandens, druskos ir pipirų pagal skonį, 0,5 puodelio traiškytų migdolų.

  • Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Bulvę nulupkite, susmulkinkite kubeliais.
  • Giliame keptuve išlydykite sviestą, sudėkite smulkintus svogūnus, įmeskite lauro lapą, suberkite imbierą, kario miltelius, čiobrelius ir maišydami kepkite 6–8 min.
  • Suberkite bulves, morkas, supilkite sultinį, sidrą, vandenį ir užvirkite. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite apie 20–25 min. Išgriebkite lauro lapą.
  • Trintuvu sutrinkite sriubą, pilkite į lėkštes ir užberkite migdolų, čiobrelių. Tiekite su grietine.

Morkų duona

Morkų duonelės su figomis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 390 g miltų, 120 ml vandens, 150 g tarkuotų morkų, kiaušinio, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto cukraus, šaukštelio druskos, šaukštelio sausų mielių.

  • Mieles ir šaukštą cukraus suberkite į dubenėlį, užpilkite 120 ml šilto vandens, išmaišykite ir palikite 10–15 minučių.
  • Miltus išsijokite, suberkite druską ir supilkite mielių mišinį. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Sukrėskite morkas. Tešlą maišykite apie minutę, kol miltai visiškai sugers skysčius. Supilkite aliejų ir minkykite apie 10 minučių. Tešla turi būti minkšta. Suformuokite rutulį, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1 val.
  • Sukrėskite tešlą į pailgą kepimo formą ir laikykite šiltai dar valandą.
  • Likus 25 min. iki kepimo, orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepkite apie 40 min. Išėmę iš formos atvėsinkite ant grotelių.
{recipe|355}
{recipe|704}
{recipe|817}
{recipe|876}
{recipe|1215}
{recipe|1390}
{recipe|1756}
{recipe|2472}
{recipe|2767}
{recipe|3444}
{recipe|3555}
{recipe|3688}
{recipe|3828}
{recipe|4152}
{recipe|4410}
{recipe|4525}
{recipe|4549}
{recipe|4641}
{recipe|5255}
{recipe|5432}
{recipe|1104}
{recipe|1441}
{recipe|1926}
{recipe|3205}
{recipe|3655}