Metas salotoms!

Moteris valgo / Vida Press nuotr.
Moteris valgo / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Sakykite, ką norite, bet po žiemos apsunkęs kūnas ir papilkėjusi veido oda ragina keisti mitybos įpročius ir rinktis sveikesnius, lengvesnius patiekalus. Geriausiai – salotas. Jos tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip užkandis. Be to, labai paprasta paruošti!

Cukinijų ir ridikėlių

Jums reikės: nedidelės cukinijos, 100 g fetos sūrio, 5 ridikėlių, saujos mėtų lapelių.

Padažui: 60 ml aliejaus, pusės citrinos sulčių, šaukšto garstyčių, žiupsnelio cukraus, pagal skonį aitriųjų paprikų dribsnių, druskos.

  • Skustuku cukinijas supjaustykite plonomis ilgomis juostelėmis ir sudėkite į didelę gilią lėkštę.
  • Sukapotais mėtų lapeliais apibarstykite cukinijų juosteles.
  • Rankomis sulaužykite fetą ir suberkite ant salotų.
  • Ridikėlių šakneles ir viršūnėles nupjaukite ir supjaustykite juos plonais, permatomais griežinėliais. Berkite į lėkštę su cukinijomis ir išmaišykite.
  • Atskirame dubenėlyje aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, garstyčiomis, cukrumi, aitriųjų paprikų dribsniais, pagal skonį berkite druskos. Padažą gerai išmaišykite, apie 15 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai, ir užpilkite ant salotų.

Su mocarela

Jums reikės: 6 mažų mocarelos rutuliukų, 6 vyšninių pomidorų, 3 didelių saujų špinatų, 3 šaukštų aliejaus, kelių riekių itališkos baltos duonos.

Pestui: 125 ml aliejaus, 2 didelių saujų šviežių bazilikų, 60 g tarkuoto parmezano, 50 g kedrinių pinijų, 3 skiltelių česnako, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Duoną supjaustykite pasirinkto dydžio gabalėliais, išdėliokite karščiui atsparioje skardoje ir kepkite orkaitėje, kol apskrus.
  • Per tą laiką mocarelą ir pomidorus perpjaukite pusiau ir suberkite į dubenį.
  • Špinatus sukapokite arba suplėšykite rankomis, suberkite į salotas. Apšlakstykite viską aliejumi, pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  • Baziliką ir kedrines pinijas sutrinkite elektrine trintuve. Į masę suberkite sūrį, kapotą česnaką ir dar kartą pertrinkite.
  • Vis trindami po truputį supilkite aliejų ir gerai išsukite.
  • Sukrėskite pestą į atskirą dubenėlį, pagardinkite pipirais, jei reikia, pasūdykite.
  • Tepkite padažą ant duonos riekelių ir valgykite su salotomis.

Su brinza

Jums reikė: 2 didelių saujų špinatų, 2 didelių kriaušių, 125 g graikinių riešutų, 50 g džiovintų spanguolių, 50 g brinzos sūrio.

Padažui: 80 ml aliejaus, 4 šaukštų citrinos sulčių, nubraukto šaukšto medaus, pusės šaukštelio grūdėtųjų garstyčių, ketvirtadalio šaukštelio citrinos žievelių, žiupsnelio druskos, šviežiai maltų pipirų.

  • Visus padažo ingredientus sudėkite į elektrinę trintuvę ir pertrinkite.
  • Supilkite padažą į atskirą dubenėlį, palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
  • Riešutus apskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Per tą laiką špinatus nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite, suberkite į didelį gilų indą.
  • Kriaušes nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į dubenį su špinatais.
  • Kepintus riešutus su spanguolėmis suberkite į salotas ir gerai išmaišykite.
  • Apšlakstykite jas padažu ir užbarstykite rankomis laužytą sūrį.
  • Pagardinkite salotas šviežiai maltais pipirais.

Tradicinės italų

Jums reikės: 400 g raudonųjų ir geltonųjų vyšninių pomidorų, raudonos paprikos, pusės didelio raudonojo svogūno, didelės saujos alyvuogių, 2 česnako skiltelių, 60 ml aliejaus, 60 ml raudonojo vyno acto, druskos ir pipirų, kelių riekelių itališkos baltos duonos.

  • Pomidorus supjaustykite pusiau, suberkite į didelį dubenį su alyvuogėmis.
  • Duoną sulaužykite gabalėliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje, suberkite į salotas.
  • Svogūną nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, palaikykite trumpai šaltame vandenyje, kad dingtų aštrumas.
  • Česnaką sukapokite.
  • Papriką perpjaukite per pusę, apkepkite ant grotelių, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
  • Į dubenėlį suberkite česnakus, supilkite aliejų, actą, pagal skonį berkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti bent valandą.
  • Salotas pagardinkite druska, pipirais ir tiekite su padažu.
{recipe|4979}
{recipe|4981}
{recipe|4991}
{recipe|5001}
{recipe|5179}
{recipe|5223}
{recipe|5231}
{recipe|5370}
{recipe|5452}