Augalų lapus tyrinėjanti mokslininkė Viktorija Januškevičė: „Joks maistas nėra tik blogas ar geras“

Viktorija Januškevičė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotrauka
Viktorija Januškevičė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotrauka
Beatričė Jurevičiūtė
Šaltinis: Žmonės
A
A

Prisistatydama mokslininke, VDU Botanikos sode bei Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre dirbanti Viktorija JANUŠKEVIČĖ (31) iškart sudomina aplinkinius, o kai priduria, jog tyrinėja augalų lapus, iš nuostabos priverčia kilstelėti antakius. Bet prie to ji jau pratusi ir kiekvieną klausiamą žvilgsnį priima su šypsena. Užtat artimiausi žino, kad jos moksliniai atradimai pasitarnauja siekiant sveikesnio gyvenimo ir tvaresnės aplinkos.

Neseniai įgijote mokslų daktaro laipsnį. Smalsu, bet ir kiek nedrąsu klausti, kokia tema rašėte disertaciją.

„Augalinės kilmės žaliavų fermentacijos proceso modeliavimas ir optimizavimas“ (šypsosi). Pastaruosius metus studijuodama doktorantūroje, domėjausi šaltalankiais, širdinėmis aralijomis ir pluoštinėmis kanapėmis. Tyrinėjau šių augalų lapus ir širdinių aralijų šaknis. Džiaugiuosi, kad gauti tyrimų duomenys ne tik praplečia mokslines žinias, bet ir suteikia reikšmingos informacijos apie tirtų augalinių žaliavų naudingąsias savybes. Tai sudaro rimtą pagrindą kurti augalinės kilmės ir aukštos pridėtinės vertės maisto, kosmetikos bei farmacijos produktus.

Gilinatės į maistines ir funkcines augalų savybes?

Taip, bet augalų tyrimų kryptis – labai plati ir įdomi tema, jungianti galybę įvairiausių dalykų. Pastaruoju metu šioje srityje vis daugiau dėmesio skiriama perdirbus vaisius ir daržoves susidarantiems šalutiniams produktams. Tarkime, Europos Sąjungos žemės ūkyje nuostoliai dėl atliekų, susidarančių iš vaisių ir daržovių, siekia maždaug penkiasdešimt procentų.

Tačiau vaisių išspaudos, žievelės, lapai, stiebai ir šaknys žmogaus organizmui gali būti net itin vertingi, todėl jie vis labiau pripažįstami kaip perspektyvus biologiškai aktyvių junginių šaltinis. Išsivystęs pasaulis siekia, kad maisto sistema būtų tvari, todėl galvojama, kaip pritaikyti efektyvias technologijas pakartotinai perdirbant maistą. Inovatyvių maisto produktų kūrimas nesunkiai išspręstų maisto švaistymo problemą.

Ir kas gi tie inovatyvūs maisto produktai?

Naujausiomis technologijomis ir metodais sukurti gaminiai: