Naminės picos
Šį itališką patiekalą mėgsta visi – tiek maži, tiek dideli. O namuose kepdami picas į procesą galite įtraukti ir vaikus. Be to, paruošti picų pagal kiekvieno skonį.
Plonas picos paplotis
Jums reikės: 300 g miltų, 100 ml šilto vandens, 3 šaukštų mineralinio vandens, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių sausų mielių, po žiupsnelį cukraus ir druskos.
* Mieles išmaišykite trijuose šaukštuose šilto vandens su cukrumi ir šaukštu miltų. Tada pamažu maišydami supilkite likusį vandenį, ir aliejų, suberkite druską ir miltus.
* Tešlą gerai išminkykite ir palikite bent valandą pakilti. Iš iškilusios tešlos kočiokite picų papločius.
Storas picos pagrindas
Jums reikės: 3 st. miltų, 1 st. vandens, 5 g sausų mielių, šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos.
* Mieles ištirpinkite nedideliame kiekyje šilto vandens, įberkite šaukštą miltų ir viską išmaišykite. Palikite 10 min. Tada supilkite likusį vandenį, persijotus miltus, aliejų ir druską. Tešlą gerai suminkykite ir palikite pakilti. Tinkamą gaminti padalinkite į kelis gabaliukus ir iš tešlos kočiokite picos papločius.
Jei skubate...
Picos pagrindui imkite šaldytą bemielę tešlą. Ją tereikės atšildyti, iškočioti ir parinkti mėgstamus produktus picai pagardinti.
Aštriosios picytės
Jums reikės: 2 pomidorų, 50 g „Gouda“ sūrio, kelių gabalėlių čioriso, 1 aitriosios paprikos ankšties, 20 ml pomidorų padažo.
* Pomidorus supjaustykite riekelėmis, sūrį sutarkuokite smulkia trintuve, aitriąją papriką sutrupinkite (jei džiovinta) arba smulkiai sukapokite (jei šviežia).
* Iškočiotą tešlą supjaustykite nedideliais gabalėliais, kiekvieną jų aptepkite pomidorų padažu. Ant viršaus išdėliokite pomidorų griežinėlius, čiorisą, pabarstykite aitriosios paprikos ir sūrio.
* Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Sūrių pica
Jums reikės: 50 g mocarelos rutuliukų, 50 g minkšto fermentinio sūrio, 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, 20 ml baltojo padažo, kelių saujų gražgarsčių.
* Mocarelos rutuliukus perpjaukite perpus, minkštą sūrį sutarkuokite, pelėsinį sūrį sutrupinkite.
* Picos paplotį aptepkite baltuoju padažu, uždėkite mocarelos, pelėsinio sūrio ir ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio. Picą kiškite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min.
* Iš orkaitės išimtą picą apibarstykite gražgarstėmis ir patiekite.
Baltasis padažas
Jums reikės: 3 šaukštų natūralaus jogurto, 2 šaukštų majonezo, skiltelės česnako, 1 šaukštelio garstyčių padažo, 2 šaukštelių džiovintų arba šviežių žalumynų (picai labiausiai tinka bazilikai, rozmarinai, mairūnai).
* Česnaką sutrinkite, supilkite jogurtą, majonezą ir garstyčias, suberkite žoleles ir viską labai gerai išmaišykite.
* Šis padažas tinka tiek papločiui tepti, tiek picai gardinti.
Naminis pomidorų padažas
Jums reikės: svogūno, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, skardinės konservuotų pomidorų (arba 3 šviežių pomidorų), 2 šaukštų pomidorų padažo.
* Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada sudėkite trintus česnakus. Dar pakepkite, kad viskas suminkštėtų.
* Supilkite konservuotus pomidorus, o jei naudojate šviežius, prieš dėdami į padažą, juos įpjaukite ties kotelio tvirtinimosi vieta ir nuplikykite verdančiu vandeniu bei nulupę supjaustykite.
* Supilkite pomidorų padažą. Viską dar keletą minučių patroškinkite, tada nukelkite nuo viryklės ir leiskite atvėsti.
Ką dėti ant picos?
Pica – greitas ir pigus maistas, be to, labai gardus. O namuose ruošiamą galite pasigaminti kokio tik norite skonio. Picai tinka kone visi produktai: kepta, virta ir rūkyta mėsa, žuvis, įvairios daržovės, grybai ir netgi vaisiai. Tačiau jei norite, kad pica būtų itin gardi, turite žinoti vieną paslaptį. Visada laikykitės vadinamojo trejeto principo, o tai reiškia, kad ant picos vertėtų dėti ne daugiau kaip tris produktus, išskyrus sūrį ir padažą. Tokia pica bus labiausiai subalansuota.