Naudingi ir sveiki užkandžiai

Sveiki užkadžiai / Fotolia nuotr.
Sveiki užkadžiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
A
A

Jau seniai specialistų pastebėta, kad lietuviai per mažai valgo sveikatai naudingų daržovių ir pernelyg mėgaujasi mėsa, miltiniais ir bulviniais patiekalais.

Sveikatai tokie įpročiai tikrai ne į naudą. Tad dėl sveiko ir liekno kūno išties verta išsiugdyti naujus įpročius ir susikurti kiek kitokį valgiaraštį, kuriame atsirastų vietos ir įvairioms daržovėms. Ypač šiuo metų laiku, kai jos ypač šviežios ir sultingos.

Ką neštis į darbą? Plonomis siauromis juostelėmis susipjaustykite agurkų, saldžiųjų paprikų, morkų. Valgykite vienus arba su neriebiu jogurto padažu, arba grūdėtąja varške. Puikus užkandis ir daug sveikesnis bei maistingesnis už pakeliui nusipirktą bandelę.

Spalvų gama. Turėkite šaldytuve įvairių spalvų valgyti paruoštų daržovių: žiedinių kopūstų, morkų, geltonų saldžiųjų paprikų, avokadų. Kai praalksite, iškart sukrimskite. Iš pradžių tokie užkandžiai gal ir neteiks tokio malonumo, kokį jaučiate užkrimtę traškučių, saldainių ar sausainių, tačiau ilgainiui įprasite ir norėsite būtent tokio maisto. Šimtąkart praktiškai patikrinta tiesa.

Traškinkite salotas. Salotų lapai – būtina kiekvieno sveikos mitybos šalininko daržovė. Jų tokia įvairovė, kad tikrai išsirinksite pagal skonį. Salotų lapai padeda organizmui pašalinti skysčių perteklių, gerina virškinimą. Ruoškite iš jų garnyrą, valgykite vienas ar su sumuštiniu.

Viršūnėlės ir šaknelės. Žiedinių ar brokolinių kopūstų stiebai, salierų, burokų lapai – viskas valgoma, visur gausu naudingųjų medžiagų. Tik kai kurios daržovių dalys ne tokios minkštos ar švelnios, ilgiau reikia virti ar geriau susmulkinti. Neignoruokite ir išmėginkite!

IŠSIRINKITE PAČIAS SKANIAUSIAS SALOTAS!