Naujo Birštono kulinarinio žemėlapio šedevrus vertino ir žinomi žmonės
„Smagu, kai vietovė bando sukurti savo identitetą ir išsiskirti iš kitų. Juk žinome ne vieną miestą ar regioną, į kurį dėl tam tikro patiekalo plūsta turistai iš viso pasaulio“, – sakė žinomas keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius.
Kokie gardumynai ir virtuvės šedevrai galėtų atspindėti Birštoną, jis ir dar keletas komisijos narių aiškinosi trečiadienį antrą kartą kurorte surengtame kulinariniame kurorto konkurse. „Eglės“ sanatorijoje vykstančio renginio rezultatas bus žemėlapis, padėsiantis atvykstantiesiems orientuotis, kur Birštone ir ką išskirtinio galima paragauti.
„Man labai patinka Graikijos virtuvė. Ji – gausi ir skani. Man turbūt pati gardžiausia“, – sakė Makalius.
Jis patikino, kad norint geriau pažinti šalį, apsilankyti joje vieną kartą nepakanka.
„Kurioje vietoje man yra maistas? Dabar turbūt trečioje. Nes treneris, kuris kontroliuoja mano sporto režimą, prieš kelias dienas liepė susirūpinti svoriu ir sumažinti kasdienį kalorijų kiekį“, – atviravo keliautojas.
Jis prisipažino, jog svarstė, ar sugebės įvertinti visus konkurso dalyvius, o ypač tuos, kurie kūrė desertus.
„Priėmiau iššūkį – nulis cukraus! Tad reikės arba nusižengti sau, arba pasikliauti kolegų vertinimais“, – su šypsena sakė Makalius.
Tuo tarpu dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep patikino – ji atidžiai išragaus visų konkurso dalyvių kūrinius ir paskelbs jiems verdiktą. Atlikėja sakė tą darysianti kruopščiai, nes ne vienas jos bičiulis įsitikinęs, kad Birštone nėra ką valgyti.
„Tad, neškite viską kuo greičiau. Reikia įsitikinti“, – šmaikštavo D. Filmanavičiūtė.
Savo ruoštus patiekalus komisijai pristatė septyni restoranai. Šįmet buvo svarbu laikytis taisyklės – valgiuose privalėjo dominuoti ar išsiskirti žalia spalva, o vienas iš privalomų panaudoti ingredientų – mineralinis vanduo.
Pristatant kiekvieną skanėstą buvo pagarsinta tik jo sudėtis bei sukūrimo istorija – kokio restorano komanda jį ruošė vertinimo metu buvo paslaptis. Taip siekta kuo objektyviau nustatyti, kuris karštas, šaltas patiekalas ar desertas būtų įvardintas kaip metų geriausias.
„Kurhauzas“, „Old Town Grill“, „Royal SPA Residence“, „Eglės“ sanatorijos, „Bir.Bur.Bar“, „Vytautas Mineral SPA“ ir „Audenis“ restoranų virtuvių meistrai vertintojus mėgino sužavėti stirnienos nugarine su keptų obuolių kremu, rūkytu pastarnokų, miško grybų kroketu, šparagais, gervuoge ir juodojo šokolado padažu. Taip pat lėtai virtu jautienos žandu, fazano kepsniu, šamo file, jautienos juostelėmis su pupelių makaronais.
Užkandžiui pasiūlytas lašišos trio, citrininis tunas, vištienos kepenėlių pate su petražolių pudra ir raudonų svogūnų chutney, elnienos tartaras, ekleras su lašiša ir varškės sūriu.
Desertai irgi stebino išradingumu – citrininis pyragaitis su baltojo šokolado ir pistacijų kempine, citrinų kremas, pasifloro morengas, miško uogų granitas su pistacijų putėsiu, anakardžių riešutų pralini, liepos žiedų ir medaus skanėstas.
„Į žemėlapį įtrauksime ne tik tas vietas, kurios dalyvavo konkurse, bet ir visas, įsikūrusias kurorte, bei įvardinsime jų geriausius patiekalus. Šįmet dėmesys bus skirtas ir specializuotoms įstaigoms, tokioms, kurios, pavyzdžiui, ruošia patiekalus vegetarams, be gliuteno ar yra mėgiamos vaikų“, – sakė kulinarinio kurorto žemėlapio idėjos autorė Birštono merė Nijolė Dirginčienė.