Netradiciniai omletai

Sumuštinis su omletu / Astos Černės nuotr.
Sumuštinis su omletu / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-12-11 09:00
AA

Šįkart mūsų idėjos skirtos kiaušinių patiekalų mėgėjams.

Nors prancūziškas žodis „omelette“ pradėtas vartoti XVI a. viduryje, pats patiekalas iš kiaušinių buvo kepamas jau gerokai anksčiau. Viena iš legendų pasakoja, kad kai Napoleonas Bonapartas su savo kariuomene keliavo per pietinę Prancūzijos dalį, jie nusprendė sustoti ir pailsėti netoli Besjero miesto. Tą vakarą vietos smuklininkas Napoleonui iškepė ir patiekė omletą, o šis buvo taip sužavėtas jo skoniu, kad netrukus davė smuklininkui nurodymą surinkti iš miesto žmonių visus kiaušinius ir kitą rytą iškepti didžiulį omletą visai jo armijai!

Klasikinis omletas – tai patiekalas, gaminamas iš plaktų kiaušinių. Šie supilami į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ar gabalėliu sviesto ir kurį laiką apkepami. Ant paviršiaus yra užbarstoma tarkuoto sūrio, daržovių gabalėlių, pjaustyto kumpio ar kitų priedų. Kepamas omletas „užverčiamas“ taip, kad įdaras liktų viduje. Žinoma, tai tik vienas iš šiandien žinomų omletų kepimo variantų. Dažnai kepami maišyti, plakti omletai ar tik iš kiaušinių baltymų, populiarūs omletų suktinukai ir vyniotiniai, saldūs omletai... Vardyti visus variantus, paplitusius skirtinguose pasaulio kraštuose ar atskirose šeimininkių virtuvėse, galima labai ilgai.

Gali atrodyti, kad iš tokio paprasto produkto nieko nauja daugiau tikrai „neišrasite“ – visos kiaušinienės iškeptos, visi omletai išbandyti... Jeigu tokios mintys sukasi ir jūsų galvoje, kuo greičiau vykite jas laukan, nes šiandien siūlome tris netradicinių omletų variantus. Viliamės, kad tarp jų rasite bent vieną (o gal ir visus tris!), kuris jus nustebins.

Kelių minučių omletas puodelyje bus puiki išeitis tiems, kurie nuolat kažkur skuba. Omleto sumuštiniai – skani idėja tiek greitam užkandžiui, tiek lauknešėliui pietums į darbą! Na, o šeimos vakarienei – per kelias minutes paruošiami orkaitėje kepti maži omletai atskiruose indeliuose. Kuris omletas šiandien jus vilioja labiausiai?

{recipe|3900}
{recipe|3901}
{recipe|3902}

Omletus ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė


DĖMESIO! Kviečiame dalyvauti RECEPTŲ KONKURSE „Šventinis patiekalas, kuriuo didžiuojasi mūsų šeima“ ir laimėti puikių prizų!