Netradicinis desertas: saldus citrinų pyragas su bulvėmis
Jei gyventume pagal senosios tradicinės virtuvės tiesas, šokoladas būtų naudojamas tik desertams, o bulvės – tik didžkukuliams ir kitiems įprastiems patiekalams ruošti. Tokie receptai kaip šis – saldus citrininis pyragas su... bulvėmis akimirksniu sugriauna panašius stereotipus.
Siūlyti šeimai ar svečiams desertą su bulvėmis yra išties drąsu. Kita vertus, kartais tokie drąsūs žingsniai gali labai nustebinti. Išmėginkite vieną eksperimentą: pyragą kepkite uždarę virtuvės duris, kad jokios smalsios akys nepamatytų, kaip į tešlą įmaišote trintas bulves. O iškepusį, patiekite lyg paprasčiausią citrininį pyragą. Šią akimirką smalsumas turėtų būti begalinis – ar atspės kas nors, kad saldus pyragas yra su bulvėmis?
Nenustebtume, jei šios mįslės neįmintų nei vienas ragavęs. Kodėl? Nes pyragas saldus, su pakankamai ryškiai jaučiamu citrinos aromatu bei skoniu, o pačių bulvių skonis kažkur paskęsta ir susilieja. Galite būti ramūs – šis pyragas nė iš tolo neprimena bulvinių plokštainio. Kita vertus, jis šiek tiek skiriasi nuo mums įprastų minkštų ir purių pyragų savo tekstūra: yra tvirtesnis, sunkesnis.
Pyragą kepė, ragavo ir aprašė Asta Černė