Neturite laiko gaminti? Siūlome 3 lengvus vasariškus receptus
Vasarą turime daugybę planų – atostogos, žygiai, iškylos gamtoje, vakarėliai su draugais. Todėl kartais sukiotis virtuvėje paprasčiausiai nėra laiko. Šiandien siūlome pabandyti keturis itin paprastus patiekalus, kuriems paruošti reikės mažiau nei 20 minučių. Jie labai skanūs ir gaivūs – būtent tai, ko reikia karštai vasaros dienai. Be to, visi jie gaminami iš vaisių ir daržovių – taip gausite reikalingų medžiagų pilnavertei mitybai.
Primename, kad Pasaulio Sveikatos Organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 gramų vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, praeitais metais prasidėjusi ir Lietuvoje.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.
ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.
Agurkų ir arbūzų salotos
Ingredientai:
- 6 puodelių kubeliais pjaustyto arbūzo
- 3 agurkų
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštų raudonojo vyno acto
- 1 šaukšto druskos
- 1 šaukšto pipirų
- 200 g. fetos sūrio
- Mėtos lapeliai
Paruošimo būdas:
- Supjaustykite agurkus plonais griežinėliais, sumaišykite juos su arbūzo kubeliais.
- Atskirame indelyje gerai išmaišykite alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, pipirus ir druską.
- Padažą užpilkite ant arbūzo ir agurkų, sumaišykite, papuoškite mėtos lapeliais.
Kriaušių ir aviečių salotos
Ingredientai:
- 3 kriaušės
- 4 šaukštai raudonojo vyno acto
- 5 šaukštai rapsų aliejaus
- Baziliko lapeliai
- 1 česnako skiltelė
- Pusė šaukšto druskos
- Pusė šaukšto juodųjų pirpirų
- 200 g. špinatų
- Pusė raudonojo svogūno
- 2 puodeliai šviežių aviečių
- 100 g. anakardžių riešutų
- 150 g. ožkos sūrio
Paruošimo būdas:
- Kriaušes supjaustykite stambiomis riekelėmis ir paskrudinkite ant griliaus arba orkaitėje ant grotelių. Kiekvieną pusę skrudinkite 1 – 2 minutes (kol pagels).
- Į indelį įpilkite raudonojo vyno actą, rapsų aliejų, smulkintus baziliko lapelius, įberkite prieskonių, išspauskite česnako skiltelę. Viską išplakite.
- Į lėkštes sudėkite špinatus, uždėkite kriaušes, ožkos sūrį, raudonojo svogūno griežinėlius. Užberkite aviečių, anakardžių riešutų, viską užpilkite padažu.
Sveikos tortilijos su daržovėmis
Ingredientai:
- 6 tortilijų paplotėliai
- 200 g. pievagrybių
- Pusė baklažano
- 2 paprikos
- Cukinija
- 3 pomidorai
- Konservuotos alyvuogės
- Druska, pipirai
Paruošimo būdas:
- Daržoves supjaustykite kubeliais, pakepinkite keptuvėje. Įberkite druskos, pipirų ar kitų mėgiamų prieskonių. Kepkite tol, kol suminkštės.
- Į iškepusiais daržoves įberkite alyvuogių ir uždėkite masę ant tortilijų paplotėlio. Paplotėlius gražiai suvyniokite, kad būtų patogu valgyti.