Nijolė Narmontaitė stebina grybavimo laimikiais, o iš voveraičių gamina ir miltus

Nijolės Narmontaitės aistra – grybavimas / Asmeninio albumo ir Gretos Skaraitienės nuotr.
Nijolės Narmontaitės aistra – grybavimas / Asmeninio albumo ir Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Grybauti, kaip ir žvejoti – mėgstu nuo vaikystės“, – Žmonės.lt prisipažino aktorė, rašytoja Nijolė Narmontaitė (61). Kaip pati sako, ruduo tiek jai, tiek jos sutuoktiniui Pauliui Kovui – pats darbymetis. Pora labai mėgsta sezoninę virtuvę, todėl iš rudens gėrybių ruošia ne tik įvairius patiekalus ar pagardus – Paulius gamina vyną, kuris čempionatuose skina pirmąsias vietas.

Kalbėdama apie mėgstamus hobius Nijolė prisipažino, kad grybavimas jai yra tarsi meditacija.

„Galiu netgi nieko nerasti. Pats vaikščiojimas ir ieškojimas yra kaip sveikatingumo stovykla. Žinoma, o jeigu dar kažką randu – iš viso smagu. Su vyru neturime kažkokių konkrečių grybavimo vietų, didžiausias smagumas mums užeiti į neatrastus kampelius. Dažniausiai vadovaujamės intuicija ir mums pasiseka“, – šypsojosi N.Narmontaitė.

Nijolė su vyru Pauliumi – aktyvaus poilsio megėjai. Pora mėgsta keliauti, žvejoti, grybauti. N.Narmontaitė juokėsi – ruduo jiems pats darbymetis.

„Mano vyro hobis – vyno gamyba. Rudenį mums reikia surinkti labai daug derliaus. Tad vieni draugai pakviečia nusiskinti vynuogių, kiti – pomidorų. Pauliaus pomidorų vynas Lietuviškų vynų čempionate gavo net penkis apdovanojimus“, – pasakojo Nijolė.

Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas
Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Sutuoktiniai mėgsta suktis ir virtuvėje. „Mums labai patinka gaminti, todėl namuose užsiimame, kaip aš mėgstu sakyti, visokiais marmulinimais: kepame sezoninius pyragus, konservuojame. Kai patys viską pasidarome, būna labai skanu“, – pasakojo Nijolė.

Aktorė džiaugėsi, kad šįmet grybų derlius – gausus. „Pries kelias savaites pririnkome vien voveraičių. Pilnus kibirus. Bet kadangi voveraitė man skaniausia – šviežia, kartais nežinome, kur šį grybą dėti“, – prisipažino N.Narmontaitė.

Ir vis tik ji rado išeitį. Su Žmonės.lt skaitytojais Nijolė pasidalijo neįprastu, bet pačios itin mėgstamu „Voveraičių miltų“ receptu.

„Gražiai nuvaliusi voveraites, dedu į džiovintuvą. Išdžiovinu ir kavos malimo mašinėle sumalu – taip iš jų padarau miltus. Jie puikiai tinka į įvairius padažus, prie žuvies, vištienos. Voveraičių miltai tinka ir sriuboms“, – dalijosi N.Narmontaitė.

Dar vienas mėgstamas menininkės grybas – žvynabudė. Tiesa, Nijolė pabrėžė, kad šiuos grybus turėtų rinkti tik tie, kurie nusimano apie miško gėrybes, mat į žvynabudes panašūs ir šungrybiai.

„O tiems, kurie mėgsta žvynabudes, siūlau paprastą receptą – pamirkyti išplaktame kiaušinyje ir iškepti keptuvėje. Arba galima šį grybą supjausčius tiesiog pakepti ant sviesto“, – patarimus dalijo Nijolė.

Nijolės Narmontaitės rastos žvynabudės / Asmeninio albumo nuotr.
Nijolės Narmontaitės rastos žvynabudės / Asmeninio albumo nuotr.

Norėtumėte sužinoti daugiau Nijolės grybų patiekalų receptų? Kitąmet turėtų pasirodyti aktorės pusiau kulinarinė, pusiau su teatru ir žmonių istorijomis susijusi knyga. „Ten bus ir istorijų, ir patiekalų receptų – tai, kuo vaišinau šešių savo knygų herojus“, – prisipažino Nijolė.

Nijolė Narmontaitė / Gretos Skaraitienės nuotr.
Nijolė Narmontaitė / Gretos Skaraitienės nuotr.