Nomeda Marčėnaitė Velykų stalo neįsivaizduoja be grybų patarmaso: dalijasi receptu

Nomedos Marčėnaitės gamintas grybų patarmasas / Asmeninio albumo nuotr.
Nomedos Marčėnaitės gamintas grybų patarmasas / Asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė   
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Mano namuose šventė – dažną savaitgalį, kai į svečius užsuka vaikai. Velykos bus dar viena nuostabi, linksma pavasario šventė. Tik gaila, kad kaip pernai, taip ir šiemet, negalima susitikti su visais, kuriuos norėtųsi pamatyti“, – Žmonės.lt sako menininkė, televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė.

Savaitgalį Nomeda apsilankė po žiemos bundančioje sodyboje, miške nusiskynė beržų šakų, kad iki Velykų išsprogtų jų pumpurai. Aišku, margins ir kiaušinių.

„Kad nebūtų nuobodu, prisigalvoju nuotykių. Man patinka paišdykauti, todėl net kiaušinius marginu kaip nors įdomiau, – juokiasi. – Kartą juos viriau svogūnų lukštuose, o paskui dekoravau auksu. Kitais metais dažiau juodai. Labai palaikau žmones, kurie Velykoms kiaušinius margina tradiciniais būdais, tarkim vašku. Tai labai gražu, moku ir aš. Tačiau, kadangi matau, kad ta tradicinio marginimo tradicija tikrai neišnyks, sau leidžiu pakvailioti.“

Nomeda Marčėnaitė / Asmeninio albumo nuotr.
Nomeda Marčėnaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Menininkė dar nesugalvojo, kaip kiaušinius margins šiemet. Prisipažįsta, kad gal nuo ilgo buvimo  namuose, jai šį pavasarį norisi spalvų. „Paprastai prieš Velykas jau būdavau grįžusi iš kokios nors kelionės šiltuose kraštuose, o šiemet akimis palydžiu praskrendančius lėktuvus“, – pasakoja, kad dėl darbų ir pandemijos niekur nekelianti sparnų.    

Ji dar nesuplanavo ir šventinių vaišių. Jei pavyks nusipirkti, galbūt ruoš kukurūzinius viščiukus. Jei ne jie, bus koks nors kitas mėsos patiekalas. Taip pat – kelių rūšių silkių, baltos mišrainės. Nomeda juokiasi, esanti „Mama Drive“: gamina dažnai ir gardžiai, o paskui visus apdalija lauknešėliais. Tad tikrai nebus tuščias ir Velykų stalas.

„Kuo svečius vaišinsiu, aš visada galvoju ir planuoju labai greitai, – pasakoja. – Koks bus šventinis stalas, nusprendžiu vadovaudamasi nuotaika, emocijomis.“

Nomedos Marčėnaitės gamintas grybų patarmasas / Asmeninio albumo nuotr.
Nomedos Marčėnaitės gamintas grybų patarmasas / Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau vienas patiekalas jau tikrai aiškus. Tai – grybų patarmasas. Paštetą primenantis džiovintų baravykų, kiaušinių ir svogūnų užkandis Nomedos šeimoje yra tradicinis didelių švenčių valgis, kuris nuo stalo dingsta akimirksniu.

Šį patiekalą ji prisimena nuo vaikystės. Mama patarmasą patiekdavo kruopščiai apipjautuose kiaušinių lukštuose – jų pririkiuodavo didžiulę lėkštę. Dabar ji gyvena pas dukrą ir pirmoji įvertina, kaip šįsyk Nomedai pavyko šis šeimos patiekalas.

Grybų patarmasas. Receptas

Reikės:

  • 2 saujų džiovintų baravykų
  • 6 kietai virtų kiaušinių
  • 4 svogūnų
  • alyvuogių aliejaus kepti svogūnus
  • 2 šaukštų švelnaus majonezo
  • juodųjų pipirų
  • čiobrelių
  • druskos

Džiovintus grybus Nomeda išmirko vandenyje, dažniausiai juos mirkti palieka per naktį. Išmirkusius išverda sūdytame vandenyje, nukošia. „Jokiu būdu neišpilu grybų nuoviro – jis geriau už bet kokį sojų padažą“, – pataria.  

Svogūnus supjausto riekelėmis ir aliejuje ant nestiprios kaitros kepa, kol jie tampa gintarinio atspalvio.

Nomedos Marčėnaitės gamintas grybų patarmasas / Asmeninio albumo nuotr.
Nomedos Marčėnaitės gamintas grybų patarmasas / Asmeninio albumo nuotr.

Tada į keptuvę prie svogūnų sukrečia išvirusius grybus – truputį patroškina, kad atsiskleistų jų aromatas. Atvėsina ir šiek tiek pasmulkina trintuvu.

Virtus kiaušinius meta į svogūnų ir grybų masę, įdeda šiek tiek majonezo ir dar patrina. Jei patarmasas per kietas, įpila šlakelį grybų nuoviro. „Svarbu trinant nepersistengti – kad tas grybų paštetas netaptų glotnus kaip kūdikių tyrelė, – įspėja. – Mano mama viską maldavo mėsos malimo mašinėle.“

Pagardina juodaisiais pipirais, čiobreliais, druska – grybų patarmasas paruoštas.

Nomedos Marčėnaitės gaminamo grybų patarmaso ingredientai / Asmeninio albumo nuotr.
Nomedos Marčėnaitės gaminamo grybų patarmaso ingredientai / Asmeninio albumo nuotr.

Nomeda jį sukrečia į didelį dubenį arba išdėlioja į mažus indelius. Tačiau sau yra pažadėjusi, kad kada nors būtent šiam patiekalui pati sukurs porcelianinius kiaušinio dydžio ir formos indelius.

„Kabini patarmasą mažu šaukšteliu ir mėgaujiesi. Įsidedi į burną, ir gyvenimas prieš akis prabėga – tiek visokiausių skonių tame kąsnelyje telpa“, – pasakoja, kad prie jo tikrai nereikalinga duona.