Norite sulieknėti? Duonos atsisakyti neprivalote – rinkitės sveikesnę jos alternatyvą

Visadalių grūdų duona / „Shutterstock“ nuotr.
Visadalių grūdų duona / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-09-05 09:00
AA

Jei bandote sulieknėti, tikrai nereiškia, kad visam laikui turėtumėte atsisakyti duonos. Tereikia rinktis kiek sveikesnę jos alternatyvą, kad nepriaugtumėte papildomų kilogramų ant pilvo ar šlaunų.

Pateikiame jums tinklalapyje womanitely.com išvardytas sveikiausias duonos rūšis, puikiai tinkančias norintiems sulieknėti, bet be šio maisto produkto neįsivaizduojantiems nė vieno patiekalo.

Sėmenų duona

Sėmenų duona ne tik puikiai tinka norintiems sulieknėti, bet ir siekiantiems sveikai maitintis. Ji yra puikus magnio, kalio ir seleno šaltinis, negana to, joje apstu gyvybiškai mūsų organizmui būtinų riebiųjų rūgščių, skaidulų ir fitoestrogenų – taigi valgydami sėmenų duoną organizmą aprūpinsite vien sveikomis medžiagomis.

Ruginė duona

Ruginė duona / „Fotolia“ nuotr.

Ruginė duona yra viena pačių sveikiausių duonos rūšių. Ją galite valgyti kasdien nė kiek nesirūpindami dėl kalorijų. Gaminant šią duoną kviečiai nenaudojami, negana to, ją valgydami pagerinsite savo virškinimo sistemą. Ruginėje duonoje yra netgi 20 proc. mažiau kalorijų nei įprastoje duonoje, tačiau suvalgę jos gabalėlį jausitės gerokai sotesni, taip yra dėl to, kad ruginėje duonoje yra 4 kartus daugiau skaidulų.

Avižinė duona

Jei norite susimažinti angliavandenių dozę ir rūpinatės savo mityba, vietoj įprastos baltos duonos verčiau rinkitės avižinę. Joje gausu mūsų organizmui kur kas sveikesnių gerųjų angliavandenių, kurie lėčiau virškinami ir dėl to sotumo jausmas išlieka gerokai ilgiau.

Visadalių grūdų duona

Nors visadalių grūdų duona išties sveikas pasirinkimas, ganėtinai sunku rasti ją kokybišką. Neapsigaukite – jei ant pakuotės parašyta, jog duona pagaminta iš grūdų ar iš jų miltų, dar tikrai nereiškia, kad tai bus pats sveikiausias pasirinkimas. Pirkdami tokią duoną visuomet atkreipkite dėmesį į jos sudėtį, geriausia, jei ant pakuotės nurodyta, jog duona pagaminta būtent iš visadalių grūdų (kitaip vadinamų pilno grūdo), mat tik tokioje duonoje yra daugiausia vitaminų bei mineralų, padedančių mažinti cukraus lygį kraujyje.

Rudųjų ryžių duona

Ruginė duona / „Fotolia“ nuotr.

Ši duonos rūšis taip pat puikiai tinka norintiems sulieknėti, mat suvalgę jos gabalėlį jausitės kur kas ilgiau sotesni ir energingesni. Puiki žinia ir tai, kad rudųjų ryžių duonoje yra gerokai mažiau kalorijų ir cukraus nei įprastoje, baltoje duonoje.

Duona be gliuteno

Ruginė duona / „Fotolia“ nuotr.

Nors duoną be gliuteno (glitimo) dažniausiai renkasi specialių dietų besilaikantys asmenys arba tie, kurių organizmas netoleruoja šio kviečiuose esančio baltymo, ją valgyti patartina ir tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio ar tiesiog pradėti sveikai maitintis. Tyrimais įrodyta, kad gliutenas kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo problemų, skrandžio skausmus, pilvo pūtimą ar netgi kenkti moters vaisingumui.

Jei vis dėlto duoną mieliau pasigamintumėte patys, siūlome išbandyti portalo Ji24.lt receptus, juk ką tik iš orkaitės ištraukta duonelė išties gerokai skanesnė nei parduotuvėje:

{recipe|1688}
{recipe|2701}
{recipe|2734}
{recipe|2735}
{recipe|2737}
{recipe|2748}
{recipe|2750}
{recipe|2752}
{recipe|2769}
{recipe|2806}
{recipe|3538}
{recipe|3550}
{recipe|4355}