Nuosavą restoraną netrukus atversianti Justė Arlauskaitė-Jazzu: „Tik dabar supratau, kad turiu maitintis sveikiau“
Anykščiuose su draugais nuosavo restorano duris netrukus atversianti Justė Arlauskaitė - Jazzu pripažįsta, kad maistas jai yra vienas didžiausių malonumų gyvenime. Justė sako, kad visada svajojusi turėti erdvę, kuri apjungtų maistą, kultūrą ir meną.
„Galvodami apie restorano konceptą, nusprendėme, kad tai bus atskiras pasaulis, kuriame laukiami visi tokie, kokie yra: basi, tikri, nuogi, skirtingi, mėgstantys skirtingus dalykus, tačiau taip pat mėgstantys bendrauti, dalintis ir ragauti skanų maistą“, – pažymi J. Arlauskaitė.
Atlikėjos nuomone, tai bus išskirtinė Lietuvos vieta, kur skambės muzika, migruos meno parodos, žmonės galės paragauti vis kintančios pasaulio virtuvės, pabūti drauge ir tiesiog švęsti gyvenimą. „Tvirtai nusprendžiau, kad ir čia reik daryti taip kaip muzikoje: kuriame tai kas mums patinka, o žmones mus patys suras“, – sako Jazzu.
„Maistas yra mano aistra, tačiau taisyklinga mityba man rūpi mažiau. Dėmesį skiriu savo pagrindiniam darbui – muzikai. Per turus, koncertus, įrašus, aš visiškai pametu režimą ir dažnai valgau tai, kas nesveika, arba labai vėlai naktį“, – prisipažino Justė.
Pasak Justės, tik su branda atėjo supratimas, kad savimi reikia rūpintis atidžiau ir maitintis sveikiau. „Dabar stengiuosi valgyti daug žuvies ir daržovių. Beje, raudonos mėsos nevalgau jau šešerius metus, labai retai paragauju paukštienos. Saldumynų išvis gali nebūti. Tačiau didžiausia ir vienintelė mano nuodėmė – sumuštiniai ir bulvės“, – teigia unikalaus balso savininkė.
Atlikėja pripažįsta turinti jautrų skrandį, dėl kurio tekdavo gerti ir vaistų. Virškinimo sistemos negalavimas kėlė pavojų ir balso stygų veiklai. „Supratau, kad visai tai neigiamai įtakoja stresas. Ėmiausi pokyčių ir pradėjau save reguliuoti, mažinti tempą, gerti daug vandens“, – sako Jazzu.
Intensyviu vasaros metu Justei, kaip ir daugumai, sunkiau laikytis mitybos taisyklių, tad pasitaiko daugiau gurmaniškų nuodėmių. „Neturiu aš jokių „cheatday“ (įkrovos dienų), nesiruošiu laikytis dietų, graužti salotos lapą ir vaidinti nežinia ko. Stengiuosi vagyti visavertį, įvairų maistą, kuris man yra skanus. Neketinu atsisakyti malonumo!“ – šypsosi dainininkė.
Atsakydama į klausimą, ko daugiausiai galima rasti jos šaldytuve, Justė nusišypso, jog gausiausiai čia – marinuotų ir raugintų daržovių.„Nėra nieko pasaulyje skaniau.! Gal man koks vitamino C trūkumas? Nors gyvenime pakankamai jo prigaminu – esu laiminga“, – sako Jazzu.
Dietologės ir gastroenterologės doc. Aidos Žvirblienės nuomone, nėra blogai ir netgi puiku, kad garsi atlikėja mėgsta fermentuotus, raugintus produktus. „Tai vėžio ir senėjimo prevencija“, – konstatuoja gydytoja.
Pasak A. Žvirblienės, Justė nors ir drąsiai neigia dietas, tačiau laikosi taip vadinamos vegetariškos – makrobiotiškos dietos, kuri nėra visavertė.
„Justei, kaip ir kitiems augalinės mitybos šalininkams, į racioną visgi rekomenduočiau įtraukti daugiau baltyminio maisto (tai ankštinės daržovės, kiaušiniai, fermentuoti ir rauginti pieno produktai), polinesočių riebiųjų rūgščių. Nebijokite savo meniu papildyti daug geležies turinčiais produktais“, – pataria gastroenterologė-dietologė.
Tačiau svarbiausiai, pasak A.Žvirblienės, išmokti dėmesingo, įsisąmoninto valgymo įgūdžių, vengti valgymo iš įpročio, pastebėti subtilius fiziologinio ir psichologinio alkio ir sotumo ženklus bei išmokti jais vadovautis.