Obuoliai gydo ir gražina
Jau gilioje senovėje žinota apie gydomąsias ir gražinamąsias obuolių savybes.
Kodėl verta valgyti obuolius
• Mažina kraujospūdį. Rytą suvalgykite obuolį arba išgerkite stiklinę vandens su 2 šaukšteliais obuolių acto.
• Gerina miegą. Kamuoja nemiga? Pusvalandį prieš miegą sugraužkite obuolį – ne tik greičiau užmigsite, bet ir nepabusite valgyti naktipiečių.
• Ramina. Obuoliuose yra nervus stiprinančio magnio. Žvalumo ir geros nuotaikos teikia fruktozė – skatina „laimės“ hormono serotonino išsiskyrimą smegenyse.
• Lieknina. Obuoliai padeda greičiau deginti kalorijas ir reguliuoja žarnyno veiklą, gydo vidurių užkietėjimą. Viduriuojant patartina valgyti trintų obuolių.
• Malšina alkį. Praalkusi rinkitės ne pyragaitį ar ledų, bet obuolį. Tik 40 kcal ir daug ląstelienos, vitaminų bei įvairių mineralinių medžiagų. Obuolyje yra apie 3 g ląstelienos, 3 mg vitamino C. Šiuose vaisiuose daug vandens, tad jei mažai geriate, užkandžiaukite tik obuoliais.
• Jaunina. Obuoliuose esančios veikliosios medžiagos stabdo senėjimą, padeda regeneruotis ląstelėms. Obuolių actas stiprina plaukus ir naikina pleiskanas.
Ko turtingi
Obuoliuose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų, vandens ir t. t.
Obuoliai nuo antsvorio
Tyrimais nustatyta, kad obuoliai visiškai neina į kūną. Priešingai, teikia energijos riebalams deginti. Labiausiai tukina tos kalorijos, kurias gaunate su termiškai apdorotu maistu arba valgydama nesuderintus produktus. Taigi obuolių graužkite, kiek tik širdis geidžia. Pasak dietologų, geriausiai jais mėgautis iki vidudienio.
Jokio alkio
Obuoliai malšina norą smaližiauti ir slopina alkį. Šiuose vaisiuose gausu fruktozės, kuri palaiko pastovų cukraus kiekį kraujyje, todėl nekamuoja alkio priepuoliai ir nesinori kitokių saldumynų. O skrandyje išbrinkę pektinai ilgam suteikia sotumo, šalina riebalus ir cholesterolį.
Be to, valgant sultingus obuolius, mažiau norisi gerti.
Žaibiškai degina riebalus
Obuoliai greitina riebalų deginimą. Juose yra apie 90 proc. vaisių rūgščių ir fermentų, kurie normalizuoja skrandžio rūgštingumą. Todėl aktyvėja medžiagų apykaita ir tirpsta lašinukai. Netgi per ilgą laiką susikaupusios riebalų atsargos. Taip pat nesikaupia šlakai, nes greičiau šalinamos medžiagų apykaitos atliekos.
Šalina skysčių perteklių
Obuoliuose gausu kalio (250 mg). Šis mikroelementas varo skysčius ir dėl to krinta svoris.
Gerėja virškinimas
Balastinės medžiagos – celiuliozė ir pektinai – organizme veikia kaip darni valytojų komanda. Jos šluote iššluoja iš žarnyno suirusias nuodingąsias medžiagas ir bakterijas.
Maistas ir vaistas
Obuolių sultys – ne tik gaivus gėrimas, bet ir vaistas. Šis gėrimas tinka gydyti blužnies funkcijos sutrikimus, limfinių liaukų patinimus ir netgi impotenciją.
Kokie geriausi
♦ Vertingiausi – ekologiškai auginti lietuviški obuoliai. Geriausiai valgyti skintus savo sode ar pirkti iš pažįstamų ūkininkų, kurie nepiktnaudžiauja chemikalais ir trąšomis.
♦ Atvežtus obuolius geriau lupti, nes jie būna apdoroti chemikalais. Be abejo, prarandama vertingų maisto medžiagų, nes žievelėje daugiausia vitaminų ir mineralų.
♦ Nesižavėkite parduotuvių lentynose pūpsančiais didžiuliais raudonšoniais obuoliais. Vargu ar jie visaverčiai.
♦ Laikydamasi obuolių dietos, rinkitės nesaldžius ir nepernokusius. Pasak dietologų, rūgštesni obuoliai spartina virškinimą, todėl greičiau dega riebalai.
♦ Saldesnius obuolius valgykite, jei negalite gyventi be saldumynų, – taip smarkiai nesvyruos cukraus kiekis kraujyje.
♦ Miltingi obuoliai greičiau pasotina, nes juose daugiau krakmolo. Jų suvalgysite mažiau.
♦ Rūgštesniuose (pavyzdžiui, antaniniuose) daugiau vitamino C.
♦ Vaisių cukraus daugiausia yra žieminiuose ir vėlyvuosiuose obuoliuose.
Taip pat skaitykite:
7 negalavimai, kuriuos padeda įveikti morkos