Odė burokėliui: kodėl lietuviai šią daržovę vertina ne vieną šimtmetį?
Nuo Viduržemio jūros krantų atkeliavęs ir mūsų kraštuose sėkmingai prigijęs burokėlis –Lietuvoje ilgametes maisto tradicijas turinti daržovė. Viena iš priežasčių, kodėl burokėlis ne vieną šimtmetį išliko populiarus, slypi jo paprastume – šią daržovę lengva pritaikyti įvairių patiekalų gamyboje. Prekybininkų teigimu, pastaruosius kelerius metus burokėlių paklausa vis didėja – paskutinį vasaros mėnesį gyventojai spėjo įsigyti daugiau nei dešimt tonų šių daržovių.
Ruduo lietuviams dovanoja tikrą vitaminų bombą – įvairūs vaisiai ir daržovės – vos spėjama rinktis, kaip nudžiuginti organizmą naudingais mineralais bei suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, burokėliai yra vieni iš daugelio vertingų lietuviškų daržovių, kurias išmėginti kitaip kviečia virtuvės madas diktuojantys maisto ekspertai.
„Unikali burokėlio savybė yra ta, kad jis neturi ryškaus skonio, kaip, pavyzdžiui, salieras ar kopūstas. Burokėlį galima maišyti su kitais priedais bei prieskoniais, jam suteikiant vis kitokį skonio atspalvį. Daugelis žmonių nustemba išgirdę, jog iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną“, – pasakoja Panevėžio rajone ne vieną dešimtmetį ūkininkaujanti Milda Mikelionienė.
Ūkininkės teigimu, burokėlis liaudies medicinoje yra žinomas kaip daržovė, turinti priešvėžinių savybių bei saugojanti nuo mažakraujystės. Burokėliuose yra itin gausu organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir įvairių vitaminų. Todėl, pasak M. Mikelionienės, keičiantis sezonams, o ypač rudenį, kai ima silpti imunitetas, patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau šių daržovių.