Omletas. Ne tik pusryčiams!
Sotus, maistingas ir greitai paruošiamas omletas šeimai visada patinka, o dar ir nepabosta, nes jį galima gaminti su įvairiausiais priedais ir prieskoniais. Arba išsikepti nacionalinį, pavyzdžiui, ispanišką, o gal ir japonišką. Be to, net šaltas omletas tinka įvairiems užkandžiams.
Desertiniai omleto suktinukai
Jums reikės: 4 kiaušinių, 100 g miltų, pusės stiklinės pieno, po šaukštą cukraus ir sviesto (kepti), pagal skonį druskos.
Įdarui: indelio kreminės varškės, šaukšto sviesto, šaukštelio cukraus, saujelės razinų, 50 ml brendžio (razinoms mirkyti), 50 ml plakamosios grietinėlės (suktinukams papuošti), žiupsnelis cinamono.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius iki vientisumo išplakite su miltais ir pienu, berkite cukrų, pagal skonį druskos ir gerai išmaišykite.
- Atsargiai įmaišykite ir kiaušinių baltymus, išplakę juos iki purios masės.
- Razinas perpilkite verdančiu vandeniu ir pusvalandžiui pamerkite į brendį.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir suberkite cukrų, kai jis ims burbuliuoti, sumeskite nuvarvintas ir nusausintas razinas. Jas kaitinkite, iki ims karamelizuotis, ir atvėsinkite.
- Kreminę varškę sumaišykite su razinomis ir cinamonu.
- Po vieną iškepkite omletus: keptuvėje įkaitinkite sviestą, įpilkite dalį tešlos ir kepkite, kol omleto apačia sukietės, tada mentelėmis atsargiai apverskite ir dar pakepkite, kol gražiai apskrus kita jo pusė.
- Omletus dėkite į didelę lėkštę, aptepkite įdaru, susukite į maistinę plėvelę, apie 2 val. palaikykite šaldytuve, kad sustingtų, ir supjaustykite griežinėliais.
- Tiekite papuošę plakta grietinėle.
Užkandis su šonine
Jums reikės: 6 juostelių šoninės, 4 kiaušinių, 8 šaukštų pieno, po žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 2 skiltelių česnako, pusės šaukštelio smulkintų rozmarinų, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų gražgarsčių, bazilikų arba saulėje džiovintų pomidorų pesto, pagal skonį saldžiosios paprikos, šaukšto aliejaus, saujelės džiūvėsėlių.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų – iškepęs omletas bus puresnis.
- Trynius šakute arba specialia šluotele išplakite su traiškytais česnakais, rozmarinais, pienu. Druskos berkite tik pačioje pabaigoje, antraip omletas gali subliukšti.
- Gerai įkaitintą keptuvę storu dugnu tolygiai patepkite sviestu ir pilkite dalį tešlos.
- Kai ji ims tirštėti, mentele kilstelėkite apkepusios plutelės kraštus ir pakreipkite keptuvę, kad ant dugno tolygiai pasiskleistų dar neiškepęs plakinys.
- Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir, po omletu pakišę ploną plačią mentelę, leiskite jam slysti į lėkštę.
- Iškepkite visus omletus. Kiekvieną tepkite pasirinktu padažu, berkite smulkintų saulėje džiovintų pomidorų. Susukę apvyniokite šoninės juostele, persmeikite medininiu pagaliuku ir apibarstykite saldžiąja paprika.
- Suktinukus dėkite į aliejumi pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą.
- Kaitinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
Ispaniškas omletas
Jums reikės: apie 10 vidutinio dydžio bulvių, 3 nemažų svogūnų, 6 kiaušinių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, nemažo ryšulėlio petražolių (tinka ir šaldyti petražolių lapeliai), kelių šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Petražolių lapelius nuskabykite nuo šakelių ir susmulkinkite.
- Bulves nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite.
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais (tada greičiau apkeps).
- Bulves ir svogūnus berkite į gilesnį dubenį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
- Didelėje keptuvėje storu dugnu užkaitinusi aliejų, bulves ir svogūnus sukrėskite, šaukštu suplokite, uždenkite dangčiu ir vis pamaišydami (tik labai atsargiai, kad nesusitrintų) kepkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius išplakite su žiupsneliu druskos.
- Įmaišykite kitame inde iki standžių putų išplaktus baltymus.
- Plakinį verskite ant atvėsintų bulvių ir svogūnų, pramaišykite, suberkite petražoles, ir vėl pamaišykite.
- Sukrėskite į keptuvėje įkaitintus riebalus ir gerai supresuokite šaukštu.
- Uždengę dangčiu pirmiausia ant mažos liepsnos apkepkite vieną omleto pusę, o pridėję lėkštę ir atsargiai apvertę apkepkite kitą.
- Tiekite supjaustytą gabalėliais.
Orkaitėje keptas omletas
Jums reikės: 4 kiaušinių, 100 g minkšto ožkų pieno sūrio, svogūno, 2 šaukštų sviesto, po stiklinę virtų voveraičių ir pieno, šaukšto kapotų petražolių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, ryšulėlio svogūnų laiškų (apibarstyti).
- Voveraites susmulkinkite, sumaišykite su ožkų pieno sūriu ir petražolėmis, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite šaukšte sviesto.
- Nuo baltymų atskirtus trynius išplakite su pienu ir šviežiai grūstais pipirais.
- Įmaišykite voveraites, ožkų pieno sūrį ir galiausiai iki standžių putų išplaktus baltymus.
- Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 15 min.
- Masę krėskite ant atvėsintų svogūnų, ant viršaus išlydykite likusį sviestą.
- Pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę ir kepkite apie 20–25 min.
- Tiekite apibarstę smulkintais svogūnų laiškais.
Mini omletai su virtais kiaušiniais ir sūriu
Jums reikės: didelio svogūno, šaukšto alyvuogių aliejaus, 9 kiaušinių, 6 šaukštų pieno, ryšulėlio svogūnų laiškų, 3 šaukštų sviesto, žiupsnelio druskos, pagal skonį pipirų, saujelės tarkuoto brandinto sūrio.
- Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte alyvuogių aliejaus ir atvėsinkite.
- Šešis kiaušinius įmuškite į gilesnį dubenėlį, supilkite pieną ir gerai išplakite šakute iki vientisumo. (Labai svarbu kiaušinių neperplakti, antraip omletai nebus purūs ir sukris.)
- Likusius tris kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir susmulkinkite.
- Svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite, sukapokite.
- Juos sumaišykite su virtais kiaušiniais, tarkuotu sūriu ir atvėsintais svogūnais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Po šaukštą krėskite į sviestu pateptas kepimo formeles, užpilkite kiaušinių ir pieno plakinį.
- Kiekvieno omletuko viršų apšlakstykite lydytu sviestu (kepdamas tolygiai pasidengs auksaspalve plutele).
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min.
- Omletus galite tiekti su konservuotais pomidorais be odelių ir skrudinta prancūziška bandele.