Organizmo pH – raktas į mūsų sveikatą. Sužinokite organizmo rūgštėjimo požymius

Moteris neša maisto produktus / Fotolia nuotr.
Moteris neša maisto produktus / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Mokslininkai vis garsiau kalba apie tai, kad organizmo senėjimą spartina ir įvairias ligas skatina sutrikusi organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra.

Žmogaus organizmo medžiagų apykaita vyksta taip, kad būtų išlaikyta normali rūgščių ir šarmų pusiausvyra, kurią atspindi kraujo pH. Kad organizmas būtų sveikas, kūno skysčių pH turi būti 7,365, t.y. šarminis.

Kraujo šarmingumą apibūdinnčio rodiklio leistinas svyravimo intervalas yra labai nedidelis: nuo 7,3 iki 7,45. Netgi mažas nukrypimas nuo šių reikšmių pablogina sveikatą, o kraujo rūgštingumui padidėjus iki 6,8 žmogus gali netekti sąmonės ir netgi numirti.

Šiek tiek pakitus organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrai, pasekmės pajuntamos ne iš karto, bet ilgainiui gali atsirasti įvairių negalavimų, kurių priežasčių dažnai neranda net medikai.

Organizmo rūgštėjimo požymiai:

  • energijos stoka;
  • nepaaiškinamas nerimas;
  • šaltos rankos ir pėdos;
  • galvos svaigimas;
  • raumenų skausmai;
  • sąnarių skausmai;
  • alergija maistui;
  • spuoguota veido oda;
  • padidėjęs jautrumas kvapams;
  • padidėjęs aktyvumas;
  • panikos priepuoliai;
  • stiprūs skausmai prieš menstruacijas ir per jas;
  • prasta nuotaika;
  • sumažėjęs lytinis potraukis;
  • rėmuo;
  • viduriavimas;
  • vidurių užkietėjimas;
  • aštrus šlapimo kvapas;
  • švelnūs galvos skausmai;
  • nereguliarus širdies ritmas;
  • baltos apnašos ant liežuvio;
  • sunku atsikelti rytais;
  • metalo skonis burnoje.

Šarminantys produktai

10 pH Jonizuotas vanduo, švieži špinatai, švieži brokoliai, artišokai, kopūstai, salierai, žiediniai kopūstai, morkos, agurkai, jūrų dumbliai, svogūnai, šparagai, citrinos.

9 pH Alyvuogių aliejus, žolelių ir žalioji arbata, salotos, šviežios cukinijos, žalieji žirneliai, daiginti grūdai, baklažanai, šparaginės pupelės, burokėliai, kriaušės, melionai, kiviai, vynuogės, mangai, figos, datulės.

8 pH Obuoliai, avokadai, pomidorai, ropės, migdolai, grybai, laukiniai ryžiai, alyvuogės, sojų pupelės, paprikos, ridikai, rabarbarai, ananasai, vyšnios, braškės, abrikosai, persikai, apelsinai, greipfrutai, bananai.

Neutralūs produktai

7 pH Vandentiekio vanduo, sviestas, šviežia grietinėlė, šviežias karvės pienas, nesūdytas margarinas, aliejus (išskyrus alyvuogių aliejų).

Rūgštinantys produktai

6 pH Ožkos pienas, jogurtas, vaisių sultys, virti špinatai, daugelis grūdų, sojų pienas, kokosų riešutai, kiaušiniai, žuvis, pupos, slyvos, ruginė duona, rudieji ryžiai, miežiai, kakava, ryžių ir migdolų pienas, daigintų kviečių duona, avižos, kepenys, lašiša, tunas.

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, atitolinantys senatvę

5 pH Vištiena, kalakutiena, virtos pupos, alus, cukrus, konservuoti vaisiai, baltieji ryžiai, lęšiai, bulvės, sūdytas sviestas, majonezas, medus, minkšti sūriai.

4 pH Kava, balta duona, žemės riešutai, pistacijos, jautiena, spanguolės, džiovintos slyvos, saldintos vaisių sultys, kviečiai, pomidorų padažas, pasukos, garstyčios, spraginti kukurūzai, dauguma riešutų, baltasis cukrus, kieti sūriai.

3 pH Kiauliena, vynas ir kiti alkoholiniai gėrimai, pyragaičiai, juodoji arbata, makaronai, marinuotos ir raugintos daržovės, šokoladas, actas, dirbtiniai saldikliai, keptas maistas.

Taip pat skaitykite: 10 baltymų šaltinių metantiems svorį

Verta žinoti. Kraujo pH – tai matas, parodantis tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą. Jo reikšmė gali būti nuo 0 iki 14. Neutralaus tirpalo pH yra 7, rūgštinio – mažiau nei 7, šarminio – daugiau nei 7.

Plačiau apie tai, kaip atkurti organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, skaitykite 17-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Žurnalo „Ji“ viršelis (17 nr.)
Žurnalo „Ji“ viršelis (17 nr.) / Redakcijos archyvo nuotr.