Paklaidžiokite po pieninę: kaip atsiranda aukščiausios kokybės pieno produktai?

UAB „Rivona“ pieninė
UAB „Rivona“ pieninė
Šaltinis: Reklama
2022-04-06 08:03
AA

Alytuje veikiančią pieninę „Norfa“ įsigijo 2004 m. Per šį laiką pieninė pasikeitė neatpažįstamai: investavus beveik 12 milijonų eurų, pakeisti beveik visi įrengimai, modernizuotos gamybos linijos. „Norfos“ savininko Dainiaus Dundulio teigimu, nauja moderni įranga leidžia užtikrinti aukščiausią gaminių kokybę ir šviežumą bei gaminti produktus pagal tradicines receptūras.

Šiuolaikiška įranga mažina rankų darbą ir taupo resursus

D.Dundulio teigimu, kiekviename pieninės ceche kone kasmet vyksta atnaujinimai.  Neseniai sūrio-varškės ceche  įrengtas konvejeris, kuriuo varškė nuvežama iki fasavimo įrenginio, tad nebereikia įdėti rankinio darbo.

„Varškės ceche anksčiau dirbdavo 10 valandų per dieną keturi žmonės, o dabar tą patį kiekį padaro šalia naujojo konvejerio dirbantys du žmonės per 4 valandas. Tai praktiškai 4 kartus greičiau ir didelis palengvinimas darbuotojams“, – džiaugiasi „Norfos“ savininkas.

Dainius Dundulis

Rankų darbo reikalauja tik lietuviško tautinio paveldo produkto – varškės sūrių gaminimas.

Į sūrmaišius jie vis dar dedami ir išimami rankomis, tačiau dabar surišti sūriai slegiami ir šaldomi vietoje pastatytame moderniame šaldytuve – prese.

UAB „Rivona“ pieninė

Investicijų dėka plečiasi gamyba

Pasididžiavimo verta naujovė įmonėje, pasak D.Dundulio, tai moderni jogurto ir grietinės pilstymo įranga, kuri yra vienintelė tokia Lietuvoje. Didžiausių investicijų pareikalavęs įrenginys viską padaro pats – ir sulanksto dėžes, ir sudeda produktus, tad dabar tam nereikia jokio rankų darbo.

UAB „Rivona“ pieninė

Pieninės vadovė Laima Balionienė teigia, kad naujasis prietaisas leido gerokai padidinti gamybą. Jei anksčiau 10  tonų grietinės ar jogurto išpilstyti prireikdavo 10 valandų, tai dabar per 8 valandas išpilstoma 16 tonų.

Laima Balionienė

Pieninė įsigijo ir naują butelių pūtimo aparatą, tad buteliai dabar gaminami vietoje. Modernizavus pieno pilstymo liniją, per valandą išpilstoma iki iki 3 tonų pieno.

UAB „Rivona“ pieninė

Butelius į padėklus taip pat sudeda robotas, kurio darbą prižiūri vienas darbuotojas. 

UAB „Rivona“ pieninė

Sklandžią pieninės veiklą užtikrinantys sprendimai

Pasak „Norfos“ įmonių grupės savininko Dainiaus Dundulio, kuo greičiau pienas perdirbamas, tuo kokybiškesnė produkcija. Šiuo metu per dieną perdirbama apie 100-150 tonų žaliavinio pieno, iš kurio gaminama daugiau nei 100 rūšių pieno produktų ir 32 rūšys ledų.

UAB „Rivona“ pieninė (108 nuotr.)
+102

Alytaus pieninės gamybos vadovės Laimos Balionienės teigimu, pienas perdirbamas per vieną dieną ir jau kitą rytą išvežiojamas į parduotuves. Pieninė superka pieną tik iš patikrintų Lietuvos ūkių, o greitas perdirbimas užtikrina kokybę nenaudojant jokių priedų. Pieno produktų šviežumas garantuojamas net tvyrant vasaros karščiams – tai užtikrina pernai pieninėje atidarytas naujas 1200 kvadratų gatavos produkcijos sandėlis. 

UAB „Rivona“ pieninė

Sklandžią pieninės veiklą užtikrina nauja garo katilinė, kuri dalyvauja visoje pieno produktų gamyboje. Įmonės savininkas džiaugiasi, kad nauja įranga ne tik labai sklandžiai veikia, bet ir leidžia sutaupyti apie 50 procentų dujų kiekio.

UAB „Rivona“ pieninė

Kuriamos naujos darbo vietos bei nauji produktai 

Pieninės vadovė džiaugiasi, kad modernizuojant gamybą darbuotojai neatleidžiami, o jiems sukuriamos naujos darbo vietos, kadangi pradedami gaminti nauji produktai. Pernai čia pradėti gaminti lydyti sūreliai bei dviejų skonių išrūgų gėrimai. Pirkėjai jau pamėgo šį gėrimą, nes jis ne tik skanus bet ir naudingas – išrūgose gausu maisto medžiagų, įvairių mineralų ir vitaminų.  

Įmonės technologas Linas Sieniutis pristato dar vieną pernai pradėtą gaminti produktą - pieną be laktozės. Jis gamybos linijoje atsirado gavus signalą iš vartotojų, kad visuomenėje daugėja tokio produkto poreikis.

Linas Sieniutis / Juliaus Kalinsko nuotr.

Sukurta išskirtinė pieno produktų linija

„Piemenėlio Excellence“ produkcija / Luko Balandžio nuotr.

2021 m. „Norfos“ pieninėje sukurta ir pristatyta atnaujinta pirkėjų pamėgta „Piemenėlio“ linija „Piemenėlio Excellence”, kurią išbandyti rekomenduoja ne tik patys gamintojai, bet ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. 

Pasak D.Praspaliausko, apsilankęs Alytaus pieninėje jis buvo nustebintas moderniais išskirtinės kokybės pieno produktų gamybos būdais. Šis apsilankymas nuėmė tolimesnę partnerystę su gamintoju ir dabar didžiosiose „Norfos“ parduotuvėse pirkėjai gali išvysti pieno produktus su šefo atvaizdu kaip aukščiausios kokybės garantu. 

Naująją produktų liniją, kuri pagaminta iš aukščiausios kokybės pieno, sudaro pienas, kefyras, sviestas, grietinė, grietinėlė, varškė, desertiniai jogurtai bei trijų rūšių ledai.

„Aš tikrai didžiuojuosi tuo, kas šiuo metu yra čia padaryta ir jau galvojame apie naujus gaminius. Manau, tik laiko klausimas, kai produkcija pasipildys tarptautiniais, nelietuviškais produktais“, – sakė D.Dundulis.

Dainius Dundulis