Elžbieta Monkiewicz – Palaikau, kaip galiu

Elžbieta Monkiewicz / Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotrauka
Elžbieta Monkiewicz / Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotrauka
REMIGIJA PAULIKAITĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Karo siaubą patiriantiems žmonėms svarbus bet koks palaikymas. Nusprendžiau, kad aš darysiu tai, ką moku geriausiai, – ruošiu Ukrainos tradicinius valgius ir dalysiuosi receptais“, – sako garsi maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų autorė Elžbieta MONKIEWICZ (55). Praėjusį savaitgalį ji pradėjo vieną po kito gaminti patiekalus, taip išreikšdama paramą šiai šaliai.

„Juk maistas – tai emocijos, – pabrėžia Elžbieta. – Gaminant man atgijo daugybė šiltų, su Ukraina  susijusių prisiminimų. Vėl iškilo vaizdai, kaip ten keliavau pirmus kartus ir lėktuvas skrido virš geltonuojančių saulėgrąžų laukų, rudenį – virš nusėtų didžiuliais moliūgais.

Stalą uždengiau gyvenimą ir mirtį simbolizuojančiais raudonais bei juodais siūlais siuvinėta staltiese, kurią iš Odesos parsivežiau prieš beveik keturiasdešimt metų. Prisiminiau tėvų bičiules ukrainietes, kurios pas mus viešėdamos virė barščius.“

Gamindama virtinukus su vyšniomis Elžbieta mintimis grįžo pas tetą, kurios šeima daug metų gyveno Vinicoje. „Tokių virtinių pirmą kartą pas ją ragavau vaikystėje, bet skonį prisimenu iki  šiol“, – prisipažįsta. Aišku, jau ruošė ir bene populiariausią ukrainietišką patiekalą – barščius.

„Moku virti įvairias burokėlių sriubas. Tačiau šįsyk norėjau tikrai autentiško recepto. Todėl pasirinkau Londone gyvenančios žinomos ukrainietės maisto tinklaraštininkės, trijų kulinarijos knygų autorės Olios Hercules, – pasakoja. – Jos patiekalai – šilti, jaukūs, širdingi – asocijuojasi su šeima, namais.“

Elžbieta sako, kad virdama Olios barščius stengėsi nenutolti nuo recepto. Na, o būtino tos sriubos  priedo – česnakinių bandelių, vadinamųjų pampuškų, – receptą pasiskolino iš kitos ukrainietės – garsios konditerės Lizos Glinskajos.

„Dukra barščių ir bandelių nunešė draugei ukrainietei, sielvartaujančiai dėl tėvynėje likusių artimųjų. Ši dėkojo ir džiaugėsi, kad pasijuto kaip namuose. Man tai buvo didžiausias įvertinimas“, – prisipažįsta. Ji pažymi, kad šiuo metu socialiniuose tinkluose kyla ukrainietiško maisto ruošimo banga. Receptus tinklaraštininkai palydi prierašu #cookforukraine. ⦿