Paprastos mitybos taisyklės: ką valgyti, kad po savaitgalio nepriaugtume svorio?

Subalansuota mityba / Organizatorių nuotr.
Subalansuota mityba / Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2018-06-27 10:32
AA

Artėjant vasaros savaitgaliui daugelis svajojame ne tik apie poilsį nuo darbų, bet ir planuojame, kaip mėgausimės iškylomis gamtoje. O kokios iškylos be skaniausių ant grilio keptų mėsos ir žuvies patiekalų bei kitų užkandžių? Tiesa, sveikos mitybos entuziastams, o kartu ir tiems, kurie laikosi dietos, savaitgalio išvykos gali tapti nemenku iššūkiu. Kaip neapsunkti, atsilaikyti pagundoms ir išlaikyti subalansuotos mitybos rėžimą?

„Savaitgaliais patariu atsipalaiduoti, mėgautis smagia draugų kompanija ir pernelyg savęs nevaržyti. Galima valgyti daugybę mėgstamų produktų, pasitelkiant kelias mažas gudrybes“, – teigia sporto klubo „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė. Ji pataria, kaip susiplanuoti bei pasiruošti maistą gamtoje, išvengiant riebaus, kaloringo maisto bei kitų sveikatos sutrikimų.

Mėsą marinuoti patiems

Jeigu kepame mėsą ant grilio, geriausia jos nepirkti jau pagamintame marinate. Paprastai pirktiniai marinatai pasižymi dideliais kiekiais cukraus. Rekomenduoju skirti 10 minučių ir pasidaryti marinatą pačiam, naudojant šlakelį aliejaus ir prieskonių. Juk kepant mėsą ant laužo vien tas dūmo kvapas jau duoda esminį poskonį“, – įsitikinusi N. Jermalaitė.

Net ir marinuojant mėsą namuose, sporto programų vadovė pataria vengti pirktinio majonezo bei pomidorų padažo. Mėsą galima marinuoti mineraliniu vandeniu, rūgščiais vaisiais ar tarkuota svogūnų mase. Kaip marinato pagrindas taip pat tinka kefyras, obuolių ar vyno actas.

Rinktis tik kokybiškas dešreles

Dažnas vietoj šašlykų mėgsta pasilepinti dešrelėmis, keptomis ant laužo. Tiesa, jose dažniausiai būna daug nenaudingų priedų, hidrintų riebalų, kurie niekaip nesiderina su sveika mityba ar dieta.

„Geriausia, jeigu dešreles gaminatės patys ir puikiai žinote, iš ko jos yra padarytos. Kita vertus, jeigu jau labai norisi, rinkitės aukščiausios rūšies dešreles, pagamintas iš kokybiškų produktų, su kuo mažiau priedų bei atidžiai skaitykite gaminio sudėtį“, – pataria sporto programų vadovė.

Neperkepti mėsos

„Nors daug kas sako, jog angliukas – sveika, tačiau per daug apdegusi ir suanglėjusi mėsa kenkia mūsų organizmui bei skatina tokius procesus, kaip piktybinių navikų susidarymas organizme. Todėl labai svarbu neperkepti mėsos, ypač, kai kepama ant laužo. Mėsa apskrusti turėtų tolygiai“, – teigia N. Jermalaitė.

Pasirūpinti daržovėmis

„Dabar – daržovių metas, todėl svarbu pasistengti, kad prie visų mėsos produktų jų būtų kuo daugiau. Šviežios salotos, pomidorai, agurkai – tai, kas nereikalauja ypatingo ruošimo, yra gardu ir sveika. Patartina valgyti kuo daugiau žalumynų ir jų suvartoti daugiau nei keptų grilio patiekalų“, – įsitikinusi sporto programų vadovė. Be to šviežios daržovės puikiai tinka kepimui ant laužo. Svarbu nepamirškite prieš kepant kelias minutes pamarinuoti su šlakeliu alyvuogių aliejumi ir pabarstykite žolelėmis, ypač tinka viduržemio jūros mišinys.

Pomidorų padažą keisti pasta

Dauguma žmonių neįsivaizduoja šašlyko be pomidorų padažo. Tiesa, pirktinių padažų sudėtyje dažniausiai būna didelis kiekis cukraus, kuris nėra pageidaujamas.

„Vietoj padažo galima rinktis koncentruotą pomidorų pastą. Nors jos galiojimo laikas yra žymiai trumpesnis, tačiau tai – sveikesnis produktas. Su pomidorų pasta, beje, taip pat galima marinuoti mėsą“, – rekomenduoja N. Jermalaitė.

Geriausias gėrimas savaitgalį – vanduo

„Skanaudami gardžiausius grilio patiekalus nepamirškite gerti daugiau vandens, jį galite pagardinti mėtos šakele, citrinos ar apelsino skiltele ar kitais mėgstamais vaisiais. Nors daugelis mėgsta savaitgalį atsigaivinti lengvaisiais alkoholiniais gėrimais, rekomenduoju geriau rinktis nealkoholinį alų, kuriame cukraus yra mažiau nei gaiviuosiuose gėrimuose““, – teigia N. Jermalaitė.

Apsipirkti vienu kartu

„Tiems žmonėms, kurie seka savo mitybą, patariu iš anksto susiplanuoti, susidaryti produktų sąrašą ir viską įsigyti parduotuvėje prieš išsiruošiant į iškylą. Taip pat galima pasiplanuoti ir valgymo laiką, susidėlioti preliminarią pusryčių, pietų ir vakarienės dienotvarkę. Tai ypač aktualu tiems, kas turi vaikų.

Žinoma, vis tiek, veikiausiai, kažkiek nukrypsime nuo įprasto ritmo, tačiau turėdami planą, išvengsime nereikalingų pirkinių, kurių metų kyla pagunda įsigyti ką nors tikrai labai riebaus, saldaus, nesveiko“, – pataria sporto programų vadovė.

Sugrįžti į ritmą

N. Jermalaitė pastebi, jog dažnas žmogus, labiau atsipalaidavęs savaitgalį, sunkiau sugrįžta į įprastą sporto režimą šiokiadieniais. „Vieni jaučia kaltę, kad atsipalaidavo, ir nebegali sustoti, dalis, galbūt, tiesiog aptingsta.

Visgi jeigu savaitgaliais save mažiau varžome, tuomet šiokiadieniais galime save labiau pamotyvuoti padaryti daugiau, kad be jokios sąžinės graužaties pasitiktume laisvadienius“, – priduria sporto programų vadovė.