Papuoškite savo pavasario stalą: trys gardūs receptai, tiksiantys ir didžiausiems gurmanams

Trys gardūs patiekalai, kuriuos nesunkiai pasigaminsite/žurnalo „Laimė“ nuotr.
Trys gardūs patiekalai, kuriuos nesunkiai pasigaminsite/žurnalo „Laimė“ nuotr.
Šaltinis: „Laimė“
A
A

Karantinas pakeitė daugumos iš mūsų dienotvarkę. Džiugu, kad bėgant laikui, žmonės atrado ir naujų užsiėmimų, ėmėsi mokytis. Jei sugalvojote per karantiną išbandyti savo jėgas virtuvėje – naudokites proga. Šį savaitgalį kartu su žurnalu „Laimė“ mes siūlome pasigaminti keletą gardžių patiekalų.

Ryžių užkandis su lašiša ir kiaušiniais/žurnalo „Laimė“ nuotr.
Ryžių užkandis su lašiša ir kiaušiniais/žurnalo „Laimė“ nuotr.

Ryžių užkandis su lašiša ir kiaušiniais

2 porcijos

Gaminti 30 min.

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

1 nedidelis svogūnas,

1 česnako skiltelė,

2 cm dydžio imbiero gabalėlis,

1 šaukštelis garam masalos prieskonių,

½ šaukštelio maltos ciberžolės,

1 šaukštas kario,

1 lauro lapas,

150 g ilgagrūdžių ryžių,

600 ml daržovių sultinio,

2 šaukštai smulkintų petražolių,

100 g šaltai rūkytos lašišos,

4 virti putpelių kiaušiniai,

šviežiai maltų juodųjų pipirų,

natūralaus tiršto jogurto patiekti.

  1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje 5 min. pakepinkite smulkintą svogūną. Sudėkite išspaustą česnako skiltelę, tarkuotą imbierą, prieskonius ir pakepinkite maišydami dar kelias minutes.
  2. Suberkite ir įmaišykite vandeniu perskalautus ryžius. Supilkite sultinį. Užvirkite, keptuvę uždenkite. Ant lėtos ugnies virkite 12–15 min.
  3. Išvirusius ryžius palikite šiek tiek atvėsti ir papurenkite šakute. Įmaišykite smulkintas petražoles, lašišos gabalėlius. Patiekite su kiaušiniais ir jogurtu, pagardinkite maltais pipirais.
Jautienos didkepsniai su daržovėmis ir aštriu žaliuoju pagardu/žurnalo „Laimė“ nuotr.
Jautienos didkepsniai su daržovėmis ir aštriu žaliuoju pagardu/žurnalo „Laimė“ nuotr.

Jautienos didkepsniai su daržovėmis ir aštriu žaliuoju pagardu

2–3 porcijos

Gaminti 30 min. + marinuoti mėsą pernakt

MARINATAS

2 x 220 g jautienos antrekoto didkepsniai be kaulo,

3 šaukštai sojų padažo,

3 šaukštai citrinų sulčių,

6 šaukštai alyvuogių aliejaus,

2 šaukštai Vorčesterio padažo,

5 išspaustos česnako skiltelės,

po 1 šaukštelį džiovintų raudonėlių, bazilikų ir rozmarinų,

½ šaukštelio maltos raudonosios paprikos,

½ šaukštelio druskos,

1 šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

AŠTRUS ŽALIASIS PAGARDAS

50 g šviežių petražolių,

50 g šviežių kalendrų,

1 šaukštas smulkintų svogūnų,

1 česnako skiltelė,

1 šaukštas konservuotų kaparėlių,

1 nedidelė žalia aitrioji paprika,

2 šaukštai citrinos sulčių,

alyvuogių aliejaus,

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

DARŽOVĖS

6 nedidelės šviežios morkos,

70 g žirnių ankščių,

200 g šaldytų žirnelių,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

po 1 šaukštą smulkintų šviežių mėtų ir petražolių,

kelios citrinių čiobrelių šakelės,

1 nedidelė citrina.

 

  1. Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite. Didkepsnius sudėkite į užspaudžiamą kulinarinį maišelį, supilkite marinatą ir spaudydami pirštais tolygiai paskirstykite. Palikite šaldytuve pernakt.
  2. Žaliajam pagardui visus ingredientus sutrinkite trintuvu. Aliejaus naudokite tiek, kad pagardas pavyktų norimo tirštumo.
  3. Įkaitinkite keptuvę. Didkepsnius apkepkite po 3 min. iš abiejų pusių, tada dar 3–4 min. Išimkite iš keptuvės, uždėkite po gabalėlį sviesto.
  4. Morkas nuskuskite. Sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 10 min. Iki virimo pabaigos likus 2 min., suberkite žirnelius. Sumaišykite su aliejumi, smulkintomis žolelėmis, čiobrelių lapeliais, citrinos žievele ir sultimis.
  5. Didkepsnius patiekite supjaustytus juostelėmis su daržovėmis ir pagardu.
Sūrio pyragas/žurnalo „Laimė“ nuotr.
Sūrio pyragas/žurnalo „Laimė“ nuotr.

Varškės ir maskarponės sūrio pyragas

12 gabalėlių

Gaminti 1,5 val.

30 g graikinių riešutų,

90 g arbatinių sausainių,

40 g sviesto,

300 g pertrintos varškės,

380 g maskarponės sūrio,

120 g cukraus,

1 ½ šaukštelio bulvių krakmolo,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

3 vidutiniai kiaušiniai ir 1 trynys,

90 ml riebios grietinėlės,

1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Graikinius riešutus ir sausainius sumalkite į trupinius. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
  2. Masę sukrėskite į 20 cm skersmens torto formą atsegamais kraštais ir prispauskite prie dugno. Kepkite 8 min., palikite atvėsti.
  3. Varškę su maskarpone išsukite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų ir krakmolą. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius ir trynį. Tada – grietinėlę ir citrinos žievelę.
  4. Kepimo formą apsukite keliais folijos lakštais. Sukrėskite įdarą. Kepimo formą įstatykite į didesnį gilų indą. Į jį pripilkite tiek verdančio vandens, kad per du pirštus apsemtų formą su pyragu.
  5. Iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 10 min. Karštį sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 60–70 min., kol pyrago paviršius pagels, o viduriukas dar nebus visai standus.
  6. Orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir palikite atvėsti. Statykite į šaldytuvą, patiekite šaltą

Žurnalą „Laimė“ prenumeruokite ČIA.