PASAULIO SKONIAI: itališkas omletas („frittata“)
Romantiškoji Italija traukia mus ne tik turtinga savo architektūra ir siaurų nuošalių gatvelių žavesiu. Ne vieną keliautoją ir gero maisto vertintoją taip pat vilioja visame pasaulyje garsi italų virtuvė.
Tradiciškai italų virtuvę populiaru sieti su makaronų patiekalais, daugiaryžiu, picomis, tiramisu, ledais, gardžia kava... Dar vienas itališkas patiekalas, rečiau randamas turistams skirtuose itališkų restoranų ir kavinių valgiaraščiuose, bet dažnai ruošiamas italų namuose pusryčiams, vėlyvam užkandžiui ar vakarienei yra frittata.
Frittata – tai itališkas omletas, ruošiamas iš kiaušinių ir pasirinktų priedų. Dažniausiai naudojami priedai yra įvairios daržovės (cukinijos, šparagai, paprikos, artišokai, žiediniai kopūstai, bulvės, špinatai, grybai, įvairūs žalumynai), sūriai (kietieji sūriai, mocarela ar rikota), mėsos produktai (įvairūs kumpiai, šoninė, vištiena ar kalakutiena) ir makaronai.
Patiekalo pavadinimas „frittata“ kilęs iš itališko veiksmažodžio friggere, reiškiančio „kepti“. Nemažai tautų gamina į frittata panašius keptų kiaušinių patiekalus. Labai ilgai kitose užsienio šalyje, išskyrus pačią Italiją, frittata buvo lyginama su omletu. Tik maždaug prieš kelis dešimtmečius buvo įvardyti konkretūs pagrindiniai itališkojo omleto ypatumai, išskiriantys jį iš kitų panašių kiaušinių patiekalų gausos.
Esminis omleto ir frittata skirtumas yra būtent jų pagaminimo būdas ir eiga. Ruošiant omletą, iš pradžių į keptuvę supilamas kiaušinių plakinys, vėliau ant viršaus suberiami norimi priedai (daržovės, kumpis, grybai, sūris ar kt.), kepinys perlenkiamas per pusę ir baigiamas kepti. Gaminant frittata, iš pradžių paruošiami visi priedai. Kad iš produktų išgaruotų kuo daugiau vandens, apkepamos visos daržovės, kumpis, grybai ar kiti naudojami produktai. Tuomet jie atvėsinami ir įmaišomi į kiaušinių plakinį. Šis supilamas į įkaitintą keptuvę, kepamas ant labai mažos ugnies, o baigiamas kepti orkaitėje. Priešingai nei omletas, frittata dažniausiai ruošiama su daug įvairių priedų, todėl yra storesnė, ir patiekalas yra panašus į sotų apkepą.
Taip pat skiriasi ir šių dviejų panašių patiekalų – tradicinio omleto ir frittata – patiekimas. Omletas iš keptuvės yra perkeliamas tiesiai į lėkštę ir nedelsiant dar karštas – į stalą. Dažniausiai omletai patiekiami pusryčių metu. Frittata, priešingai nei omletas, patiekiama su visu kepimo indu, pjaustoma trikampio formos gabalėliais ir tik tuomet dedama į lėkštes. Beje, frittata gali būti tiekiama nebūtinai karšta, bet ir kambario temperatūros ir valgoma ne tik pusryčių metu. Frittata tiekiama ir kaip vėlyvų pusryčių užkandis, ir kaip vakarienės patiekalas.
Itališką omletą galite ruošti dviem pagrindiniais būdais. Jeigu norite iš pradžių frittata kepti keptuvėje, paskui orkaitėje, prireiks specialios keptuvės, kurią galėsite kaitinti ne tik ant ugnies, tačiau ir dėti į įkaitintą orkaitę. Tam puikiai tiks speciali keptuvė su nuimama rankena, keptuvė-kepimo indas be rankenos arba vientiso metalo keptuvė (pvz.: ketaus keptuvė su ketaus rankena; be medžio, plastmasės ar kitų medžiagų). Kita vertus, galite iškepti frittata ir be specialios keptuvės, pasirinkdami kitokį kepimo metodą: kai jos apačia jau bus gražiai apskrudusi, o viršus šiek tiek sutirštėjęs (ne skystas), naudodamiesi plačia mentele, atsargiai ir greitai apverskite frittata keptuvėje ir baikite kepti, kol ir ši pusė gražiai apskrus. Svarbiausia, naudojant šį kepimo būdą, tiksliu judesiu greitai ir sklandžiai apversti kepinį, nesugadinus jo formos.
Frittata – puikus „paskutinės minutės“ patiekalas. Tai idealus sprendimas, jei norite sunaudoti visus turimus maisto likučius: šiek tiek keptos vištienos, gabalėlį sūrio, vieną ar kitą daržovę. Kad paruoštumėte puikų itališką omletą, jums nereikalingas tikslus produktų sąrašas: užtenka tik ištuštinti šaldytuvą, surinkti iš ten visus maisto likučius. Italijoje kartais įprasta specialiai pasilikti šiek tiek maisto nuo ruošiamų pietų ar vakarienės, kad rytojaus dieną būtų galima iškepti frittata.
Ar savo šaldytuvuose turite visko po truputį? Saujos pievagrybių, gabalėlio kumpio, šiek tiek sūrio? Jei taip, puiku! Paruoškite frittata ir mėgaukitės sočiais pusryčiais, puikiu užkandžiu ar lengva vakariene!
Frittata su daržovėmis, pievagrybiais ir kalakutienos kumpiu
Produktai:
• 8 dideli plakti kiaušiniai,
• 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
• raudonasis svogūnas,
• 3 česnako skiltelės,
• 35 g špinatų,
• 135 g pievagrybių,
• 135 g karštai rūkyto kalakutienos kumpio,
• žiupsnis druskos,
• žiupsnis maltų juodųjų pipirų,
• 1 arbat. š. džiovintų itališkų žolelių mišinio,
• 75 g tarkuoto parmezano (ar kito kietojo sūrio).
Kaip gaminti:
1. Prieš kepdami frittata, iš pradžių pasiruoškite visas naudojamas daržoves ir kumpį. Svogūną susmulkinkite mažais gabalėliais. Kuo smulkiau sukapokite česnaką, špinatus. Pievagrybius perpjaukite į keturias dalis, o ketvirčius supjaustykite plonais griežinėliais. Kumpį susmulkinkite mažais kvadratėliais.
2. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie 4 min., kol suminkštės ir taps gražios aukso spalvos. Tuomet į keptuvę suberkite kapotą česnaką, paruoštus pievagrybius ir kumpio kubelius ir pakepinkite dar apie 5 min., kol pievagrybiai suminkštės ir gražiai apskrus. Galiausiai suberkite smulkintus špinatų lapus. Maišydami pakepinkite maždaug minutę, kol špinatai suminkštės ir praras savo formą.
3. Išimkite daržoves iš keptuvės, perdėkite į lėkštę ir atvėsinkite.
4. Pasiruoškite kiaušinių plakinį. Dubenyje šakute energingai išplakite kiaušinius. Sumaišykite juos su puse tarkuoto sūrio, džiovintų itališkų žolelių mišiniu, druska ir pipirais.
5. Daržovėms atvėsus, prieš jas įmaišydami į kiaušinių plakinį, įjunkite orkaitę ir nustatykite 180 °C temperatūrą, „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Taip pat kepuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
6. Tik tuomet, kai keptuvėje aliejus bus įkaitęs, atvėsusį kepintų daržovių ir kumpio mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį. Paruoštą masę nedelsiant supilkite į įkaitintą 22 cm skersmens keptuvę su nuimama rankena ar be rankenos. Ugnį sumažinkite ir ant silpnos ugnies kepkite apie 5–7 min., kol kiaušinių masė po truputį ims tirštėti. Su mentele patikrinkite, ar apačia jau iškepusi. Stebėkite, ar ji nepradės svilti. Pajudinkite keptuvę ir įsitikinkite: jeigu matote, kad itališko omleto viršus jau tvirtesnis (t. y. nėra visiškai skystas, bet dar nėra ir tvirtas), nuimkite keptuvę nuo ugnies.
7. Apibarstykite itališko omleto viršų likusia sūrio dalimi. Jeigu naudojate keptuvę su nuimama rankena, nuimkite ją. Dėkite keptuvę į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, nustatę „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Kepkite apie 5 min., kol omleto viršus gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir leiskite kepiniui kelias minutes pastovėti. Tuomet išimkite ir patiekite.
8. Frittata gali būti valgoma tiek šilta, tiek šalta. Patiekite ją ant stalo su visa keptuve, pjaustykite trikampio formos gabalėliais ir išdalinkite į lėkštes.
Skanaus!
Frittata gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė