Pasaulio virtuvė: havajietiškas ananasų pyragas
Ananasas – tai iš Havajų atvežtas simbolis, vietinių vadinamas „hala kahiki“. „Hala“ reiškia „badantį vaisių“ nuo hala medžio, o „kahiki“ – „užsienio šalį“.
Manoma, kad apie XVI a. ananasas į Havajus atkeliavo iš Pietų Amerikos, sudužus krovininiam Ispanijos laivui. 1901 m. jaunas verslininkas Jamesas Dole’as su 1000 JAV dolerių kišenėje įkūrė Havajų ananasų kompaniją ir pradėjo šiuos vaisius konservuoti. Maždaug 1950 m. daugiau nei pusė pasaulio ananasų buvo užauginama ir apdorojama Havajuose. Šiuo metu ši JAV valstija užima tik apie 15 proc. pasaulio ananasų rinkos.
Pats ananasas, Kristupui Kolumbui „atradus“ jį 1493-iaisiais Karibų salose, ispanų tyrinėtojų buvo valgomas norint išvengti skorbuto, mat šiame vaisiuje yra daug vitamino C. Ananasas turi daug medžiagų, kurios gerina virškinimą, malšina pilvo pūtimą.
Taigi ananasas turi daug naudingų savybių ir gali būti valgomas kaip desertas, jei puikiai atšaldysite jį ir patieksite vieną ar su ledais. Havajiečiai, gyvendami ananasų plantacijų pašonėje, prigalvojo gausybę įvairiausių receptų su šiais šviežiais ir konservuotais vaisiais. Šiandien jums pateikiame vieną jų – apverstą ananasų pyragą. Gardžiam kepiniui galite naudoti tiek šviežią ananasą, tiek konservuotus šio vaisiaus griežinėlius (kepimui pasirinkti pastarieji).
O koks geriausias būdas supjaustyti šviežią ananasą? Pirmiausia nupjaukite jo „šukuoseną“ (t. y. viršų) ir apačią, kad ananasas stovėtų. Paskui nurėžkite vaisiaus šonus. Tuomet geltoną sultingą minkštimą pjaustykite kaip norite – griežinėliais ar gabaliukais. Kaip pjaustyti ananasą, galite pamatyti čia: