Pasaulio virtuvė: makaronai su sūriu (JAV)

Kepti makaronai su sūriu / Astos Černės nuotr.
Kepti makaronai su sūriu / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Yra patiekalų, kuriems paruošti reikia beveik tūkstančio įvairiausių produktų, kelių valandų darbo virtuvėje ir be galo daug pastangų. Yra ir visiškai priešingų – tokių, kuriuos pagaminti gali net vitrtuvės pradinukai, o ingredientų sąrašas tik sukelia šypseną; juk viską gali čia ir dabar rasti savo virtuvėje! Būtent toks patiekalas yra makaronai su sūriu. Visiškai nesudėtingas, greitai paruošiamas ir niekad nepabostantis.

Šis puikus patiekalas tiesiog pavergė žmones. Šiandien tokius makaronus su sūriu ruošia ir amerikiečiai, ir anglai, ir australai, ir kitų pasaulio kampelių gyventojai. Viskas labai paprasta: makaronai ir sūris yra tie pagrindiniai produktai, be kurių tikrai neapseisite ir kurių dėka netrukus mėgausitės gardžiais pietumis ar vakariene. Be šių dviejų produktų, dažniausiai patiekalui naudojamas baltas padažas (bešamelio), prieskoniai ir šviesios duonos trupiniai. Na, o kai prasideda improvizacijos, į indą, kuriame ruošiamas patiekalas, keliauja ir kumpis, ir svogūnai ar česnakai, ir grybai, ir prieskoninės žolelės...

Yra išskiriamos dvi pagrindinės makaronų su sūriu rūšys: kepami orkaitėje ir ruošiami ant viryklės. Klasikiniais yra vadinami pirmieji. Kepti makaronai su sūriu dažniausiai yra ruošiami pietums ar vakarienei ir patiekiami kaip pagrindinis patiekalas. Tuo tarpu ant viryklės ruošti makaronai su sūriu – tai daugiau užkandis ar garnyras prie kitų patiekalų. Kita vertus, lygiai taip pat galite viską „apversti aukštyn kojomis“: ant viryklės ruoštus makaronus patiekti kaip pagrindinį patiekalą, o orkaitėje kepamus makaronus iškepti mažuose indeliuose ir patiekti kaip užkandį. Svarbiausia nepamiršti vieno svarbaus dalyko: skaniausi makaronai su sūriu yra karšti ar šilti, kol padažas yra maloniai kreminės konsistencijos, o sūris – tąsus.

Gal ir keista, bet kartais net patys paprasčiausi patiekalai turi gražias, netikėtas ar įspūdingas savo atsiradimo istorijas. Kokia gi yra makaronų su sūriu istorija? Ar galėtumėte patikėti, kad šio patiekalu pradininku, daugelio šaltinių teigimu, yra laikomas trečiasis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Thomas Jeffersonas?

Teigiama, kad pirmieji makaronų ir sūrio apkepų receptai kulinarijos knygose atsirado maždaug XIV amžiuje. Tuomet šie patiekalai knygose buvo pristatomi kaip prancūziški; jiems ruošti buvo naudojami švieži makaronai, sluoksniuojami kepimo inde su sūriu ir sviestu. Šiandien gerai žinomas patiekalo receptas su bešamelio padažu pirmą kartą buvo išspausdintas 1769-aisiais išeleistoje anglų rašytojos E. Raffald knygoje „The Experienced French Housekeeper“.

Vis tik pati populiariausia makaronų su sūriu atsiradimo istorija teigia, kad šio patiekalo pradininkas yra JAV prezidentas Th. Jeffersonas. Prieš tapdamas prezidentu, jis atrado makaronus Europoje. Šie taip sužavėjo Th. Jeffersoną, kad jis buvo pasiryžęs makaronus pradėti gaminti ir savo šalyje. Deja, tačiau makaronų gaminimo mašina neveikė taip, kaip tikėtasi, todėl šiek tiek vėliau Jeffersono iniciatyva į Jungtines Amerikos Valstijas buvo pradėti importuoti tiek makaronai, tiek sūris. Th. Jeffersonas improvizavo ir kūrė makaronų receptus, o vienas iš šių receptų – makaronų pyragas – šiandien žinomas kaip populiarusis „Macaroni and Cheese“. Pagal šį receptą makaronai turi būti išverdami, po to sumaišomi su tirpintu sviestu, druska bei tarkuotu sūriu ir kepami orkaitėje 15 minučių ar daugiau. Tokius makaronus Jeffersonas pirmą kartą patiekė per valstybinę vakarienę 1802-aisiais metais, o 1824-asiais išleistoje knygoje „The Virginia Housewife“ jį surašė Mary Randolph. Ji buvo viena populiariausių ir didžiausią įtaką turėjusių XIX amžiaus kulinarinių knygų autorių, taigi, nuo to meto makaronai su sūriu buvo ir yra siejami būtent su amerikietiška virtuve.

Tikriausiai toks visomis prasmėmis geras patiekalas – greitai paruošiamas, sotus, palyginti nebrangus ir tikrai labai skanus – tiesiog negali neišpopuliarėti didžiojoje pasaulio dalyje. Tokia sėkmė laukė ir makaronų su sūriu: nors ir šiek tiek keisdami savo pavidalą, paruošimo technologiją ar įsileisdami į klasikinį receptą mažų improvizacijų, jie yra itin populiarus patiekalas tiek JAV, tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek kitose šalyse. Pamažu makaronai su sūriu užtikrintai išsikovojo vietą tiek namų šeimininkių virtuvėse, tiek greito maisto užkandinėse bei prekybos centruose, o kartais – net ir restoranuose.

Paruoškite šį patiekalą namuose, patiekite šeimos savaitgalio pietums ar jaukiai vakarienei – net neabejojame, kad makaronai su sūriu patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams ir, labai didelė tikimybė, taps vienu iš labai mėgstamų bei dažnai gaminamų patiekalų.

Iš nurodytų produktų kiekio iškepsite apie 6 porcijas makaronų su sūriu.

Kepti makaronai su sūriu

Ingredientai

3 riekelės šviesios duonos ar batono,
15 g tirpinto sviesto,
700 ml pieno,
50 g sviesto,
¼ puodelio (35 g) miltų,
1 arb. š. druskos,
¼ arb. š. malto muskato,
½ arb. š. maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelis Kajeno pipirų,
250 g čederio sūrio (kietojo, 82 proc. riebumo),
115 g Gruyere sūrio (puskiečio),
250 g ragelių formos makaronų,
gabalėlis sviesto formos ištepimui.

Kaip gaminti

  • Įkaitinkite orkaitę iki 190º C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite 20x30 cm dydžio gilų kepimo indą. Atidėkite į šalį.
  • Šviesią duoną ar batoną supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  • Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto. Kai sviestas ims burbuliuoti, suberkite miltus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami 1 minutę, kol neliks sausų miltų.
  • Lėtai į keptuvę pilkite karštą pieną, masę nuolat maišydami (patogiausia tai daryti plakimo šluotele). Pamažu supilkite visą pieną. Nesustokite maišyti, kol gausite vientisos konsistencijos padažą ir kol jis sutirštės. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite druską, muskatą, pipirus, Kajeno pipirus, 170 g tarkuoto kietojo sūrio ir 80 g tarkuoto puskiečio sūrio. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
  • Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės, tik porą minučių sutrumpinkite virimo laiką. Makaronai turi būti šiek tiek kieti viduje. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį ir nuvarvinkite. Perliekite šaltu vandeniu ir vėl palikite nuvarvėti.
  • Įmaišykite makaronus į sūrio padažą. Visą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo indą.  Viršų apibarstykite likusiu 80 g tarkuoto kietojo sūrio ir 35 g tarkuoto puskiečio sūrio. Viršų apibarstykite duonos trupiniais.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet padalinkite į lėkštes ir patiekite. Skanaus!
  • Patiekalo šaltinis: marthastewart.com