Pasigaminkite pirštelių!
Vasarą norisi gaminti greitai ir lengvai. Būtent toks patiekalas yra piršteliai – vištienos, žuvies, sūrio ar bulvių. Jie gardūs tiek karšti, tiek šalti.
Traškūs vištienos piršteliai
Jums reikės: 2 vištų krūtinėlių, 150 g miltų, 3 kiaušinių, 150 g džiūvėsėlių, aliejaus kepti, druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių pagal skonį.
- Krūtinėles nuplaukite ir nusausinkite. Kiekvieną suvyniokite į maistinę plėvelę ir išmuškite.
- Supjausčiusi plonomis juostelėmis, pabarstykite druska, pipirais ir prieskoniais. Palikite pasimarinuoti maždaug pusvalandį.
- Gilioje lėkštėje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos (pagal skonį).
- Kitoje lėkštėje – išplakite kiaušinius.
- Į trečią lėkštę suberkite džiūvėsėlius.
- Kiekvieną vištienos gabalėlį pirmiausia apvoliokite miltuose, pamirkykite kiaušinio plakinyje ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose.
- Keptuvėje įkaitinkite daug aliejaus, dėkite vištienos pirštelius ir apkepinkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes, iki plutelė taps traški.
- Tiekite su žalumynais ir mėgstamu padažu.
Žuvies piršteliai alaus tešloje
Piršteliams: 400 g žuvų filė, 200 ml alaus, 8 šaukštų miltų, 2 šaukštelių aliejaus, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.
Marinatui: šaukšto citrinos sulčių, šaukšto aliejaus, saujelės šviežių petražolių, druskos pagal skonį.
- Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite 1–2 cm pločio ir 8–10 cm ilgio juostelėmis, pabarstykite druska ir pipirais.
- Susmulkinkite petražoles ir suberkite ant žuvies, supilkite citrinos sultis ir šaukštą aliejaus.
- Išmaišę uždenkite ir 15–30 minučių statykite į šaldytuvą.
- Pagaminkite alaus tešlą. Į dubenėlį supilkite alų, maišydami suberkite miltus.
- Įberkite truputį druskos, įpilkite 2 šaukštelius aliejaus ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
- Keptuvėje gerai įkaitinkite daug aliejaus (maždaug per du tris pirštus).
- Žuvies gabalėlius smeikite šakute, nardinkite į tešlą ir dėkite į keptuvę. Kepkite apie 3–5 minutes.
- Iškeptus pirštelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, ir patiekite.
Sūriu įdaryti bulvių piršteliai
Jums reikės: 5 bulvių, 2 kiaušinių, 100 g džiūvėsėlių, 100 g mocarelos, 2–3 šaukštų miltų, prieskonių, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.
- Bulves išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Sumalkite mėsmale arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir prieskonių. Gerai išmaišykite.
- Suberkite miltus ir dar kartą gerai išmaišykite.
- Sūrį supjaustykite maždaug 1 cm storio ir pločio juostelėmis.
- Delnus pasitepkite aliejumi ir padalykite bulvių masę į tiek dalių, kiek turite sūrio juostelių.
- Džiūvėsėlius supilkite į gilią lėkštę.
- Imkite bulvių masės, suplokite ant delno, į vidurį dėkite sūrio ir apgaubkite bulvių tešla. Suformuokite pirštelį ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
- Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, dėkite bulvių pirštelius ir kepkite iš visų 4 pusių, iki jie pasidarys rusvi ir traškūs.
- Iškeptus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, ir tiekite.
Sūrio piršteliai
Jums reikės: 150 g kietojo sūrio (gali būti skirtingų rūšių), 100 g mocarelos, 0,5 l pieno, 175 g miltų (ir dar 2 šaukštų), 75 g sviesto, 4 kiaušinių, 5 šaukštų džiūvėsėlių, aliejaus kepti.
- Sūrį sutarkuokite, atskirkite 3 kiaušinių trynius.
- Puode ant nedidelės kaitros ištirpinkite sviestą ir maišydami suberkite 175 g miltų. Kaitindami maišykite tol, kol masė taps vientisa.
- Nukaitusi supilkite pieną, išmaišykite ir vėl statykite ant viryklės. Maišydami kaitinkite, iki masė sutirštės.
- Dar kartą nukaitę, sudėkite trynius, suberkite sūrį ir gerai išmaišykite. Tešla turi būti vientisa ir lengvai atlipti nuo puodo sienelių.
- Stačiakampį kepimo indą ar skardą išklokite maistine plėvele (palikite aukštus kraštus), sukrėskite tešlą, išlyginkite ir suvyniokite. Dėkite į šaldytuvą 1,5–2 valandoms.
- Atvėsusią tešlą išvyniokite, supjaustykite 3–4 cm pločio juostelėmis.
- Į gilią lėkštę suberkite 2 šaukštus miltų, į kitą džiūvėsėlius, trečioje išplakite kiaušinį.
- Kiekvieną juostelę pirmiausia apvoliokite miltuose, po to kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
- Keptuvėje įkaitinkite daug aliejaus, dėkite pirštelius ir kepkite maždaug po minutę iš abiejų pusių.
Orkaitėje kepti cukinijų piršteliai
Jums reikės: 2 jaunų cukinijų, 2 kiaušinių, 100 g kietojo sūrio, šaukšto džiūvėsėlių, 2 skiltelių česnako, 0,5 šaukštelio prieskoninių žalumynų, druskos, aliejaus skardai ištepti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite jį aliejumi.
- Cukinijas nuplaukite, supjaustykite plonomis 8–10 cm ilgio juostelėmis, pabarstykite druska ir palikite pastovėti.
- Po 15–20 minučių popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusias sultis.
- Gilioje lėkštėje išplakite kiaušinius.
- Sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su džiūvėsėliais bei prieskoninėmis žolelėmis.
- Įspauskite česnakus, įberkite druskos ir išmaišykite.
- Cukinijos gabalėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje, tada – sūrio ir džiūvėsėlių masėje.
- Dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę.
- Kepkite 10–15 minučių, kol piršteliai apskrus.