Pasisvečiuokime ispanų virtuvėje
Ispanija žavi ne tik architektūra, meno lobynais, kalnais, apelsinmedžiais, šviežiomis jūrų gėrybėmis, bet ir virtuve. Žolelių kvapai, sotūs, gausiai alyvuogių aliejumi pagardinti patiekalai, įnoringiausiems keliautojams patinkantys užkandžiai pietus paverčia gurmaniška puota!
Paelija su jūrų gėrybėmis
Jums reikės: 300 g ryžių, 400 g šaldytų jūrų gėrybių mišinio, pakuotės šaldytų daržovių mišinio (žalieji žirneliai, šparaginės pupelės), raudonos paprikos, virtos vištos krūtinėlės gabalėlio, 5 česnako skiltelių, didelio svogūno, 2 stiklinės vištienos sultinio, pagal skonį druskos, pipirų, šafrano, citrinos, aliejaus.
- Raudoną papriką išvalykite, susmulkinkite.
- Jūrų gėrybes ir daržoves atšildykite, nuplaukite ir nusausinkite.
- Svogūną, česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite didelėje gilioje keptuvėje su dviem rankenomis (tokioje paprastai ir gaminama paelija).
- Į keptuvę su troškiniu suberkite smulkintą vištieną ir paprikos gabalėlius. Kiek pakaitinkite ir suberkite atšildytus žirnelius bei šparagines pupeles. Keptuvę kelis sykius krestelėkite, kad susimaišytų daržovės, jas šiek tiek pakaitinkite, išgriebkite ir sukrėskite į dubenį.
- Nuo daržovių likusiame skystyje pakepinkite ryžius. Juos paskaninkite šafranu. Kai ryžiai pasidarys permatomi, supilkite sultinį, keptuvę uždenkite ir kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 35 min.
- Į išvirtus ryžius įmaišykite atidėtą daržovių ir vištienos mišinį, suberkite jūrų gėrybes, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Keptuvę pakratykite ir dar 5 min. pakaitinkite, kad išgaruotų visas skystis. Paeliją išdalykite į lėkštes taip, kad krevetės ir didesnės midijų geldelės puikuotųsi viršuje.
Saldūs ispaniški pyragėliai
Jums reikės: 250 g miltų, 200 ml vandens, 50 g sviesto, žiupsnelio druskos, 300 ml aliejaus (virti).
Šokoladui: 300 ml plakamosios grietinėlės, 150 g juodojo šokolado, 2 šaukštų apelsinų žievelių, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, ketvirtadalio aitriosios paprikos.
Apvolioti: 50 g cukraus, šaukšto cinamono.
- Miltus persijokite į dubenį ir sumaišykite su druska.
- Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą, supilkite vandenį ir viską užvirinkite.
- Gautą mišinį supilkite į miltus ir išmaišykite elektriniu plakikliu – turi būti vientisa masė. Jei ji per tiršta, įpilkite truputį vandens. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
- Pagaminkite šokoladą: puodelyje užvirinkite grietinėlę, į ją suberkite vanilinį cukrų, išvalytą ir susmulkintą aitriąją papriką bei apelsinų žieveles.
- Šokoladą sulaužykite mažais gabaliukais, sumeskite į paruoštą masę ir maišykite, kol ištirps.
- Dubenėlyje sumaišytą cukrų ir cinamoną suberkite į didelę plokščią lėkštę.
- Atvėsintą tešlą sukrėskite į konditerinius maišelius. Po truputį tešlos išspauskite į gerai įkaitintą aliejų ir virkite apie 4 min., kol parus.
- Išvirusius pyragėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai, apvoliokite cukraus bei cinamono mišinyje ir atvėsinkite.
- Tiekite su šokoladu.
Užkandis su pomidorais
Jums reikės: 5 labai gerai prinokusių pomidorų, kepalėlio mėgstamos baltos duonos, 60 ml aliejaus, 2 česnako skiltelių, saujelės šviežių bazilikų lapelių, saujelės juodųjų alyvuogių, 5 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Duoną supjaustykite maždaug 1,5 cm storio gabalėliais.
- Išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir apipurkškite aliejumi.
- Kepkite riekeles orkaitėje apie 7 min., kol pagels ir taps traškios (neperkepkite, kad nesukietėtų).
- Kol duona keps, paruoškite užtepą: česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite.
- Bazilikų lapelius nuplaukite ir supjaustykite plonytėmis juostelėmis.
- Alyvuoges nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Pomidorus perpjaukite per pusę, supjaustykite mažais kvadratėliais ir suberkite į dubenį.
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite ir kartu su bazilikų lapeliais bei alyvuogėmis suberkite į dubenį.
- Supilkite aliejų, viską pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę palikite 15 min., kad susimaišytų skoniai. Ja aptepkite duonos riekeles.
Aštrūs grybai
Jums reikės: 8 didelių pievagrybių, 100 g rikotos, 40 g mocarelos, 2 šaukštų pesto, 2 šaukštų aliejaus, saujelės šviežių arba šaldytų petražolių, raudonos aitriosios paprikos gabalėlio, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Paruoškite pievagrybius: nuplaukite, nulupkite, nupjaukite kotelius ir išskobkite galvutes.
- Didelėje kepimo popieriumi išklotoje skardoje pievagrybius išdėliokite maždaug 1,5 cm tarpais.
- Kiekvieną pievagrybį apibarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi, įtrinkite traiškytų česnako skiltelių mase.
- Skardą su grybais pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 8–10 min., kol suminkštės.
- Per tą laiką paruoškite įdarą: mocarelą supjaustykite nedideliais gabalėliais arba sutarkuokite.
- Išimkite skardą iš orkaitės, ant kiekvieno grybo užkrėskite po truputį rikotos, užberkite susmulkintos aitriosios paprikos ir mocarelos.
- Skardą su pievagrybiais vėl pašaukite į orkaitę ir palaikykite apie 4 min., kol sūris ištirps.
- Grybus tiekite šiltus su pestu ir smulkintais petražolių lapeliais.
Tortilijos ir vytinto kumpio užkandis
Jums reikės: 600 g bulvių, 200 g ispaniško vytinto kumpio, 2 svogūnų, 6 kiaušinių, saujelės tarkuoto brandinto sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus (kepti), kelių baziliko lapelių.
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite storokais griežinėliais.
- Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais. Suberkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, užberkite svogūnų, viską apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.
- Kiaušinius su trupučiu druskos ir pipirų išplakite elektriniu plakikliu. Į masę suberkite tarkuotą sūrį, sukapotus baziliko lapelius, sukrėskite keptas bulves bei svogūnus ir viską atsargiai išmaišykite.
- Masę sukrėskite į keptuvę su įkaitintu aliejumi, uždenkite ją dangčiu ir kepkite ant nedidelės kaitros. Kai tortilija apskrus, ją apverskite ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Patiekalą tiekite supjaustytą gabalėliais su vytinto kumpio griežinėliais.