Patarimai, padėsiantys greitai patikrinti maisto produktų kokybę
Pasistenkite patys patikrinti kokybę to, ką perkate. Štai kaip galima greitai patikrinti kai kuriuos populiarius produktus.
Dešra
Dešros apvalkalas turi būti sausas, be gleivių, tuo labiau, pelėsių. Perpjautos dešros pjūvis – sultingas, be tamsių dėmių. Norėdami jas paslėpti „išradingi” prekeiviai padažo dešrą fuksinu – tai sintetinis, raudonos spalvos dažiklis. Šį triuką galima išaiškinti apipylus dešrą degtine. Fuksinas nudažys alkoholį raudonai.
Konservai
Jei metalinio indelio dangtelis ir dugnas deformuoti, išsipūtę, tai rodo, kad viduje susikaupė dujas gaminančių mikroorganizmų, konservus atidarius – jaučiamas aštrus apkartusio sviesto kvapas, tokių konservų valgyti negalima. Gresia botulizmas – ūminė infekcinė liga, kuri pasireiškia sunkiu ir gana specifiniu centrinės nervų sistemos pažeidimu bei žarnyno sutrikimais.
Taip pat skaitykite: Gyvenkime sveikiau: 14 maisto produktų, kurių reikėtų atsisakyti
Sviestas
Norėdami įsitikinti ar tai tikrai sviestas, ar riebalų mišinys, ištirpinkite gabaliuką sviesto šiltoje degtinėje, jei ji susidrums – prieš jus falsifikatas (turima omeny ne degtinę).
Aliejus
Drumzlės butelio dugne rodo, kad produktas oksidavosi. Toks aliejus turi kartoką prieskonį ir kaitinant putoja.
Medus
- Tikrame meduje nėra vandens. Į medų 8–10 minučių pamerkite gabalėlį duonos. Neatskiestame meduje duona sukietės. Jei išminkštės – jums siūlo cukraus sirupą.
- Patepkite medaus ant popierėlio, o ant „medaus juostelės“ ką nors parašykite cheminiu pieštuku. Jei išryškės mėlynos spalvos užrašas – meduje yra drėgmės.
Mėsa
Paspauskite mėsą pirštu, jei atsiradusi duobutė greitai išsitiesina – mėsa gera. Šviežia mėsa pjūvio vietoje būna beveik sausa. Jei mėsa stipriai užšaldyta, pašildykite peilį ir pradurkite mėsą. Jei produktas sugedęs, peilis turės nemalonų kvapą.
Pipirai
Panardinus juoduosius pipirus į vandenį, geri pipirai skęsta, o blogi kyla į viršų.
Žuvis
Panardinkite žuvį į indą su vandeniu, jei ji skęsta, tai yra šviežia. Geros žuvies žvynai glotnūs, blizgantys, prigludę, akys – išsprogusios, skaidrios, ne pabalusios, žiaunos ryškiai raudonos spalvos, pilvas neišsipūtęs.
Jei sūdytos žuvies poodinis sluoksnis rūdžių spalvos, yra lipnių, pieno baltumo, turinčių molio kvapą gleivių, o mėsa prie stuburo paraudusi ir kartokai rūgštaus skonio – tokios žuvies nevalgykite.
Grietinė
Peršaldyta ir atitirpinta grietinė būna su gumuliukais, nuo jos atsiskiria išrūgos. Ji gali turėti kartoką skonį arba suplėkusį kvapą.
Gerą grietinę, pasėmus šaukštu ir ją pilant, ji turi tįsti iki ploniausio siūlelio. Jei ji drimba gabalais, greičiausiai į ją pardavėjas bus įmaišęs miltų.
Varškė
Varškę taip pat reiktų paragauti. Nešviežia varškė turi suplėkusį kvapą, nemalonų skonį.
Arbata
Užvirkite gėrimą, į jį įmeskite gabalėlį citrinos. Jei arbata pašviesėjo – viskas gerai, o jei spalva nepakito – turite žemos kokybės padirbinį.
Ar arbata sena, galima patikrinti pagal paruošto tirpalo apvadėlio prie indo sienelių spalvą. Jis turi būti geltonos spalvos. Žalsvas atspalvis reiškia, kad arbata ne pirmos jaunystės.
Šokoladas
Tikras šokoladas lūžta su sausu traškesiu ir jokiu būdu ne tysta. Lūžio vietoje kokybiškas šokoladas būna matinės spalvos, plytelės paviršius glotnus blizgantis.
Taip pat skaitykite: 10 pačių kenksmingiausių maisto produktų
Mažą gabalėlį šokolado padėkite sau ant liežuvio, jei jis jūsų burnoje netirpsta, tai akivaizdu, kad kakavos sviestas jame pakeistas kitais riebalais.
Kiaušiniai
Kiaušinių kokybę galima įvertinti pagal jų spalvą. Sugedusių kiaušinių viduje matosi tamsios dėmės.
Į pusės litro indą įplikite vandens, ten ištirpinkite valgomąjį šaukštą druskos, ir įdėkite kiaušinį. Jei jis nusileis iki dugno – kiaušinis šviežias, jei jis vidutinio šviežumo – plaukios ties indo viduriu, o jei išplauks – toks kiaušinis nevalgomas.
Tai įdomu: tikro cinamono žievelės yra susisukusios į vieną pusę, kai tuo tarpu netikro cinamono žievelės abu kraštai riečiasi į centrą (kaip pergamento ritinėlis). Daug sunkiau atskirti maltą cinamoną. Tikras cinamonas yra rusvos spalvos, saldokas, o netikras – ne toks smulkus, stipresnio kvapo ir turi raudoną atspalvį.
Šaltinis: Sveikas.lt