Patiekalai iš burokėlių

Burokėlių blyneliai  / Astos Černės nuotr.
Burokėlių blyneliai / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Jei sudarytumėte mėnesio produktų sąrašą, ko gero, paaiškėtų, kad nemažai pinigų iššvaistote beverčiams maisto gaminiams, kurie nesuteikia organizmui jokių naudingų medžiagų, yra tik tuščios kalorijos. Šį kartą siūlome prisiminti vertinguosius burokėlius. Juose esanti geležis padės sustiprinti po žiemos nusilpusį organizmą.

Burokėlių salotos su jautiena

Burokėlių salotos su jautiena
Burokėlių salotos su jautiena / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 4 nedidelių burokėlių, 2 morkų, 300 g minkštos jautienos (geriausiai išpjovos), 300 g moliūgo, 150 g mocarelos, kelių saujelių salotų lapelių (špinatų, salotinių sultenių, gražgarsčių), raudonojo svogūno, pagal skonį druskos, juodųjų pipirų.

Užpilui: pusės citrinos sulčių, 70 ml aliejaus, šaukštelio medaus, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, šaukštelio grūdėtųjų garstyčių.

  • Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
  • Jautieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais, juos šiek tiek padaužykite ranka, tada supjaustykite juostelėmis, iškepkite aliejuje (jei mėgstate, mėsos vidus gali būti šiek tiek žalias), pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Burokėlius neluptus išvirkite, atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite per pusę ir sudėkite į kepimo skardą. Ten pat suberkite moliūgo gabalėlius. Daržoves labai saikingai apšlakstykite aliejumi ir kepkite apie 10 min., kol suminkštės, bet neištiš.
  • Atvėsintas daržoves, šakute suplėšytą mocarelą ir jautienos juosteles dėkite ant salotų, šalia berkite smulkia trintuve tarkuotų morkų, dėkite raudonojo svogūno griežinėlių.
  • Paruoškite užpilą: visus nurodytus ingredientus iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.

Burokėliai su žuvimi

Burokėlių salotos su jautiena
Burokėlių salotos su jautiena / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 4 marinuotų burokėlių, 2 avokadų, 400 g karštai rūkytos skumbrės, pagal skonį druskos, pipirų, citrinos sulčių, kelių krapų šakelių papuošti.

Padažui: po 3 šaukštus majonezo ir grietinės, šaukštelio krienų, 100 ml grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Burokėlius ištraukite iš marinato, labai gerai nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į tris taures.
  • Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais, iš karto apšlakstykite citrinos sultimis (kad nepatamsėtų) ir suberkite ant burokėlių.
  • Skumbrę labai atidžiai išdarinėkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant avokadų.
  • Majonezą sumaišykite su grietine ir krienais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada atsargiai šaukštu įmaišykite iki putų išplaktą grietinėlę.
  • Ant salotų krėskite po kelis šaukštus puraus padažo, papuoškite krapų šakelėmis.
  • Tiekite su skrudinta itališkos duonos riekele.
{recipe|1093}
{recipe|1405}
{recipe|2029}
{recipe|2464}
{recipe|3781}
{recipe|4258}
{recipe|5400}