Patiekalai su feta

Feta / Fotolia nuotr.
Feta / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-08-08 17:00
AA

Stipraus aromato sūrokas avių pieno sūris tinka ne tik tradicinėms graikiškoms salotoms ruošti. Feta puikiai dera įvairiuose karštuose patiekaluose bei užkandžiuose.

    Užkandėlės su arbūzu

    Arbūzų ir fetos salotos / Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 2 saujelių šviežių gražgarsčių, apie 400 g prinokusio arbūzo, 400 g fetos, saujelės mėtų.

    Užpilui: po ketvirtį puodelio šviežiai spaustų apelsino ir citrinos sulčių, baltojo svogūnėlio, šaukšto medaus, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

    • Paruoškite padažą: visus jam skirtus ingredientus supilkite į puodelį, suberkite kapotą svogūnėlį ir gerai išmaišykite. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir palikite šaldytuve pastovėti bent valandą, kad susimaišytų skoniai.
    • Iškrapštę sėklytes, arbūzą supjaustykite kubeliais.
    • Gerai atšaldytą fetą sutrupinkite.
    • Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, didesnius lapelius suplėšykite.
    • Viską sudėkite į gilesnį dubenį ir aplieję užpilu išmaišykite.
    • Išdalykite į lėkštes, ant viršaus užberkite keletą arbūzo kubelių, trupintos fetos ir kapotų mėtų.

    Įdarytos figos

    Figos su feta / Fotolia nuotr.

    Jums reikės: 4 didesnių šviežios prinokusių figų, 200 g minkšto fetos tipo sūrio, šaukšto riebios grietinėlės, pusės šaukštelio džiovintų bazilikų, česnako skiltelės, 2 šaukštų parmezano, pagal skonį druskos, kapotų riešutų, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų klevų sirupo.

    • Nedideliame indelyje fetą iki vientisumo išsukite su grietinėle, tarkuotu parmezanu, traiškyta česnako skiltele ir džiovintais bazilikais. Atvėsinkite šaldytuve.
    • Figas nuplaukite, įpjaukite kryžmai, kad apačia liktų sveika. Praskleiskite, vidų labai saikingai pabarstykite druska.
    • Konditeriniu švirkštu figas pripildykite įdaro, ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų kapotų riešutų.
    • Klevų sirupą sumaišykite su citrinų sultimis. Užpilu apšlakstykite paruoštas figas.
    • Galite tiekti su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir balzaminiu padažu.

    Kulinaro patarimas. Taip paruoštas figas galite kepti orkaitėje ir tiekti šiltas su skrudintos baltos duonos riekelėmis.

    Kepti baklažanai

    Įdaryti baklažanai / Fotolia nuotr.

    Jums reikės: 2 nedidelių baklažanų, 4 šaukštų aliejaus, 300 g fetos, didelės skardinės konservuotų kapotų pomidorų, šaukšto džiovintų raudonėlių, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų bazilikų, 4 šaukštų aliejaus.

    • Baklažanus perpjaukite per pusę, nenupjovę galų, vidų išskobkite. Sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.
    • Minkštąją baklažanų dalį sukapokite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
    • 3 šaukštuose aliejaus pakepinkite svogūnus ir česnakus, sumeskite baklažanų gabalėlius.
    • Kai jie suminkštės, sukrėskite konservuotus smulkintus pomidorus, pagal skonį pasūdykite, įberkite džiovintų raudonėlių ir troškinkite, kol dalis skysčio nugaruos.
    • Paruošta tyre iki trečdalio užpildykite baklažanus, užberkite fetos kubelių, apšlakstykite likusiu aliejumi.
    • Kepkite iki 180 0C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
    • Prieš tiekdami apibarstykite bazilikais, užpilkite likusiu padažu. Gardu su baltos duonos skrebučiais.

    Pyragėliai su feta

    Jums reikės: pakuotės šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 500 g fetos, mažo indelio bruknių uogienes, kiaušinio (pyragėliams aptepti), džiovintų rozmarinų, kelių šviežių čiobrelių lapelių (papuošti).

    • Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės. Puodeliu arba stiklinaite išspauskite norimo diametro skritulius.
    • Iš likusios tešlos stiklinaite išspauskite kraštelius, juos dėkite ant tešlos skritulėlių kraštų, kad išeitų tarsi šulinėliai. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje karščiui atsparioje kepimo skardoje. Į vidų įkrėskite uogienės ir užberkite džiovintų rozmarinų.
    • Fetą supjaustykite kubeliais ir sumeskite ant uogienės.
    • Paruoštus šulinėlius aptepkite plaktu kiaušinio baltymu ir pašaukite į 180 0C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20 min.
    {recipe|165}
    {recipe|215}
    {recipe|2725}
    {recipe|3110}
    {recipe|3371}
    {recipe|3752}
    {recipe|4200}
    {recipe|4381}
    {recipe|4523}
    {recipe|4571}