Patiekalai su feta
Stipraus aromato sūrokas avių pieno sūris tinka ne tik tradicinėms graikiškoms salotoms ruošti. Feta puikiai dera įvairiuose karštuose patiekaluose bei užkandžiuose.
Užkandėlės su arbūzu
Jums reikės: 2 saujelių šviežių gražgarsčių, apie 400 g prinokusio arbūzo, 400 g fetos, saujelės mėtų.
Užpilui: po ketvirtį puodelio šviežiai spaustų apelsino ir citrinos sulčių, baltojo svogūnėlio, šaukšto medaus, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Paruoškite padažą: visus jam skirtus ingredientus supilkite į puodelį, suberkite kapotą svogūnėlį ir gerai išmaišykite. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir palikite šaldytuve pastovėti bent valandą, kad susimaišytų skoniai.
- Iškrapštę sėklytes, arbūzą supjaustykite kubeliais.
- Gerai atšaldytą fetą sutrupinkite.
- Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, didesnius lapelius suplėšykite.
- Viską sudėkite į gilesnį dubenį ir aplieję užpilu išmaišykite.
- Išdalykite į lėkštes, ant viršaus užberkite keletą arbūzo kubelių, trupintos fetos ir kapotų mėtų.
Įdarytos figos
Jums reikės: 4 didesnių šviežios prinokusių figų, 200 g minkšto fetos tipo sūrio, šaukšto riebios grietinėlės, pusės šaukštelio džiovintų bazilikų, česnako skiltelės, 2 šaukštų parmezano, pagal skonį druskos, kapotų riešutų, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų klevų sirupo.
- Nedideliame indelyje fetą iki vientisumo išsukite su grietinėle, tarkuotu parmezanu, traiškyta česnako skiltele ir džiovintais bazilikais. Atvėsinkite šaldytuve.
- Figas nuplaukite, įpjaukite kryžmai, kad apačia liktų sveika. Praskleiskite, vidų labai saikingai pabarstykite druska.
- Konditeriniu švirkštu figas pripildykite įdaro, ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų kapotų riešutų.
- Klevų sirupą sumaišykite su citrinų sultimis. Užpilu apšlakstykite paruoštas figas.
- Galite tiekti su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir balzaminiu padažu.
Kulinaro patarimas. Taip paruoštas figas galite kepti orkaitėje ir tiekti šiltas su skrudintos baltos duonos riekelėmis.
Kepti baklažanai
Jums reikės: 2 nedidelių baklažanų, 4 šaukštų aliejaus, 300 g fetos, didelės skardinės konservuotų kapotų pomidorų, šaukšto džiovintų raudonėlių, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų bazilikų, 4 šaukštų aliejaus.
- Baklažanus perpjaukite per pusę, nenupjovę galų, vidų išskobkite. Sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.
- Minkštąją baklažanų dalį sukapokite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
- 3 šaukštuose aliejaus pakepinkite svogūnus ir česnakus, sumeskite baklažanų gabalėlius.
- Kai jie suminkštės, sukrėskite konservuotus smulkintus pomidorus, pagal skonį pasūdykite, įberkite džiovintų raudonėlių ir troškinkite, kol dalis skysčio nugaruos.
- Paruošta tyre iki trečdalio užpildykite baklažanus, užberkite fetos kubelių, apšlakstykite likusiu aliejumi.
- Kepkite iki 180 0C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
- Prieš tiekdami apibarstykite bazilikais, užpilkite likusiu padažu. Gardu su baltos duonos skrebučiais.
Pyragėliai su feta
Jums reikės: pakuotės šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 500 g fetos, mažo indelio bruknių uogienes, kiaušinio (pyragėliams aptepti), džiovintų rozmarinų, kelių šviežių čiobrelių lapelių (papuošti).
- Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės. Puodeliu arba stiklinaite išspauskite norimo diametro skritulius.
- Iš likusios tešlos stiklinaite išspauskite kraštelius, juos dėkite ant tešlos skritulėlių kraštų, kad išeitų tarsi šulinėliai. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje karščiui atsparioje kepimo skardoje. Į vidų įkrėskite uogienės ir užberkite džiovintų rozmarinų.
- Fetą supjaustykite kubeliais ir sumeskite ant uogienės.
- Paruoštus šulinėlius aptepkite plaktu kiaušinio baltymu ir pašaukite į 180 0C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20 min.