Patiekalai su feta

Feta / Fotolia nuotr.
Feta / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Stipraus aromato sūrokas avių pieno sūris tinka ne tik tradicinėms graikiškoms salotoms ruošti. Feta puikiai dera įvairiuose karštuose patiekaluose bei užkandžiuose.

    Užkandėlės su arbūzu

    Arbūzų ir fetos salotos
    Arbūzų ir fetos salotos / Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 2 saujelių šviežių gražgarsčių, apie 400 g prinokusio arbūzo, 400 g fetos, saujelės mėtų.

    Užpilui: po ketvirtį puodelio šviežiai spaustų apelsino ir citrinos sulčių, baltojo svogūnėlio, šaukšto medaus, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

    • Paruoškite padažą: visus jam skirtus ingredientus supilkite į puodelį, suberkite kapotą svogūnėlį ir gerai išmaišykite. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir palikite šaldytuve pastovėti bent valandą, kad susimaišytų skoniai.
    • Iškrapštę sėklytes, arbūzą supjaustykite kubeliais.
    • Gerai atšaldytą fetą sutrupinkite.
    • Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, didesnius lapelius suplėšykite.
    • Viską sudėkite į gilesnį dubenį ir aplieję užpilu išmaišykite.
    • Išdalykite į lėkštes, ant viršaus užberkite keletą arbūzo kubelių, trupintos fetos ir kapotų mėtų.

    Įdarytos figos

    Figos su feta
    Figos su feta / Fotolia nuotr.

    Jums reikės: 4 didesnių šviežios prinokusių figų, 200 g minkšto fetos tipo sūrio, šaukšto riebios grietinėlės, pusės šaukštelio džiovintų bazilikų, česnako skiltelės, 2 šaukštų parmezano, pagal skonį druskos, kapotų riešutų, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų klevų sirupo.

    • Nedideliame indelyje fetą iki vientisumo išsukite su grietinėle, tarkuotu parmezanu, traiškyta česnako skiltele ir džiovintais bazilikais. Atvėsinkite šaldytuve.
    • Figas nuplaukite, įpjaukite kryžmai, kad apačia liktų sveika. Praskleiskite, vidų labai saikingai pabarstykite druska.
    • Konditeriniu švirkštu figas pripildykite įdaro, ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų kapotų riešutų.
    • Klevų sirupą sumaišykite su citrinų sultimis. Užpilu apšlakstykite paruoštas figas.
    • Galite tiekti su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir balzaminiu padažu.

    Kulinaro patarimas. Taip paruoštas figas galite kepti orkaitėje ir tiekti šiltas su skrudintos baltos duonos riekelėmis.

    Kepti baklažanai

    Įdaryti baklažanai
    Įdaryti baklažanai / Fotolia nuotr.

    Jums reikės: 2 nedidelių baklažanų, 4 šaukštų aliejaus, 300 g fetos, didelės skardinės konservuotų kapotų pomidorų, šaukšto džiovintų raudonėlių, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų bazilikų, 4 šaukštų aliejaus.

    • Baklažanus perpjaukite per pusę, nenupjovę galų, vidų išskobkite. Sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.
    • Minkštąją baklažanų dalį sukapokite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
    • 3 šaukštuose aliejaus pakepinkite svogūnus ir česnakus, sumeskite baklažanų gabalėlius.
    • Kai jie suminkštės, sukrėskite konservuotus smulkintus pomidorus, pagal skonį pasūdykite, įberkite džiovintų raudonėlių ir troškinkite, kol dalis skysčio nugaruos.
    • Paruošta tyre iki trečdalio užpildykite baklažanus, užberkite fetos kubelių, apšlakstykite likusiu aliejumi.
    • Kepkite iki 180 0C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
    • Prieš tiekdami apibarstykite bazilikais, užpilkite likusiu padažu. Gardu su baltos duonos skrebučiais.

    Pyragėliai su feta

    Jums reikės: pakuotės šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 500 g fetos, mažo indelio bruknių uogienes, kiaušinio (pyragėliams aptepti), džiovintų rozmarinų, kelių šviežių čiobrelių lapelių (papuošti).

    • Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, kaip nurodyta ant pakuotės. Puodeliu arba stiklinaite išspauskite norimo diametro skritulius.
    • Iš likusios tešlos stiklinaite išspauskite kraštelius, juos dėkite ant tešlos skritulėlių kraštų, kad išeitų tarsi šulinėliai. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje karščiui atsparioje kepimo skardoje. Į vidų įkrėskite uogienės ir užberkite džiovintų rozmarinų.
    • Fetą supjaustykite kubeliais ir sumeskite ant uogienės.
    • Paruoštus šulinėlius aptepkite plaktu kiaušinio baltymu ir pašaukite į 180 0C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 20 min.
    {recipe|165}
    {recipe|215}
    {recipe|2725}
    {recipe|3110}
    {recipe|3371}
    {recipe|3752}
    {recipe|4200}
    {recipe|4381}
    {recipe|4523}
    {recipe|4571}