Patiekalai su pirmaisiais grybais
Sezonui prasidėjus aistringi grybautojai dažniausiai užduoda du klausimus: kur dygsta grybai ir ką iš jų ruošti gardaus, dar neskanauto. Į pirmąjį jums neatsakysime, tačiau naujų grybų patiekalų mielai pasiūlysime.
Rizotas su baravykais
Jums reikės: 8 nedidelių šviežių ir saujelė džiovintų baravykų, 400 ml natūralaus vištienos sultinio su daržovėmis, 3 šaukštų sviesto, 1,5 šaukšto aliejaus, 2 svogūnų, 400 rizoto ryžių, 2 skiltelių česnako, pusės stiklinės sauso baltojo vyno, vidutinio dydžio saliero lapkočio, saujos šviežiai tarkuoto parmezano, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų, oobuolio.
- Šviežius baravykus nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite.
- Džiovintus, užmerktus iš vakaro, nuspauskite, susmulkinkite.
- Salierą, svogūnus ir česnakus sukapokite ir pakepinkite aliejuje didelėje gilioje keptuvėje. Suberkite visus baravykus ir kaitinkite, kol dalis skysčio nugaruos. Tada pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais.
- Suberkite ryžius ir maišydami kaitinkite, kol skysčio nebeliks.
- Supilkite vyną ir vėl maišykite, kol susigers.
- Vis maišydami į keptuvę įpilkite samtelį sultinio, antrą liekite tik tada, kai pirmasis bus susigėręs. Tokiu būdu supilkite visą sultinį – ryžiai taps minkšti, bet neištižę.
- Keptuvę nukaitę įmaišykite 2 šaukštus sviesto, berkite tarkuoto sūrio, išdėliokite į lėkštes ir patiekite su likusiame svieste pakepintomis obuolio skiltelėmis.
Trinta grybų sriuba
Jums reikės: apie 800 g įvairių miško grybų, kelių džiovintų baravykų, didelio svogūno, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų sviesto, 400 ml daržovių sultinio, 300 ml neriebios grietinėlės, 150 ml lydyto sūrelio, pagal skonį šviežių čiobrelių, svogūnų laiškų, šviežiai maltų juodųjų pipirų, 4 šaukštų grietinės.
- Miško grybus nuvalykite ir nuplaukite, nusausinę susmulkinkite, išvirkite ir perplaukite.
- Per naktį mirkytus baravykus nuspauskite ir supjaustykite.
- Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite ir pakepinkite gilioje keptuvėje išlydytame svieste.
- Ten pat suberkite grybus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, čiobreliais, apie 10 min. pakepinkite ir suverskite į didelį puodą.
- Čia supilkite ir sultinį, įmaišykite grietinėlę ir lydytą sūrelį, gerai išmaišykite, užvirinkite, dar kelias min. pakaitinkite ir išpilstykite į lėkštes.
- Krėskite po šaukštą grietinės, berkite svogūnų laiškų ir patiekite.
Kepti grybai su kinišku padažu
Jums reikės: nedidelio kepalėlio tamsios arba šviesios itališkos duonos, šaukšto aliejaus, 3 šaukštų sviesto, apie 600 g įvairių mėgstamų miško grybų arba pievagrybių, 2 česnako skiltelių, po šaukštą kapotų petražolių lapelių ir svogūnų laiškų, 3 šaukštų saldžiarūgščio aštraus kiniško padažo, 4 šaukštų sauso baltojo vyno, šaukštelio rytietiško 5 prieskonių mišinio (anyžiai, pankolio sėklos, cinamonas, juodieji pipirai ir gvazdikėliai).
- Duoną suraikykite, paskrudinkite orkaitėje, sausoje keptuvėje arba skrudintuvėje.
- Karštas riekeles aptepkite sviestu ir pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Grybus nuvalę susmulkinkite ir išvirę perplaukite.
- Česnakus nulupkite, sukapokite.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite česnakus, sumeskite ir apkepkite grybus.
- Berkite likusius prieskonius, kapotus svogūnų laiškus ir petražoles, sukrėskite kinišką padažą.
- Gerai išmaišykite ir dar truputį pakepinę po šaukštą grybų dėkite ant skrudintos duonos riekelių.
Grybų tyrė
Jums reikės: apie kilogramą mėgstamų miško grybų arba pievagrybių, 2–3 šaukštų druskos, žiupsnelio citrinų rūgšties, šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį petražolių.
- Nuvalytus nuskustais koteliais grybus nuplaukite, sumeskite į puodą su puse stiklinės vandens, suberkite druską, citrinų rūgštį, užvirinkite ir ant mažos liepsnos kaitinkite apie 30 min.
- Po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens ir nepamirškite nugriebti putų.
- Išvirusius grybus nuvarvinkite, perliekite verdančiu vandeniu ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir smulkiai kapotomis petražolėmis.
- Gardu įmaišyti į sriubas, padažus, apkepus.
- Kulinaro patarimas. Tyrę galite užšaldyti mažose plastikinėse ledukų formelėse – žiemą bus puikus pagardas.
Salotos su grybais ir bulvėmis
Jums reikės: 600 g mažų bulvių, 10 jaunų raudonviršių, 3 šaukštų sviesto, 4 skiltelių česnako, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų maltų riešutų.
Užpilui: 6 marinuotų agurkėlių, 2 skiltelių česnako, ryšulėlio krapų, 3 šaukštų vynuogių kauliukų aliejaus, po šaukštelį medaus, grūdėtųjų garstyčių ir citrinos sulčių, šaukšto rožinių pipirų.
- Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite su lupenomis (kad nebūtų labai minkštos, geriau garuose arba iškepkite orkaitėje), kruopščiai nulupkite ir išdalykite į kelis dubenis.
- Raudonviršius nuvalykite, nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
- Suberkite grybus ir kepkite vis pamaišydami apie 10–12 min., kol išgaruos vanduo, tada pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir riešutais, išdalykite į lėkštes su bulvėmis.
- Susmulkintus marinuotus agurkėlius ir kitus užpilo komponentus, išskyrus krapus, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais rožiniais pipirais ir įmaišykite kapotų krapų.
- Apie 15 min. pastovėjusiu užpilu apliekite salotas.