Patiekalai su pirmaisiais grybais

Grybų pintinė
Grybų pintinė
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Sezonui prasidėjus aistringi grybautojai dažniausiai užduoda du klausimus: kur dygsta grybai ir ką iš jų ruošti gardaus, dar neskanauto. Į pirmąjį jums neatsakysime, tačiau naujų grybų patiekalų mielai pasiūlysime.

Rizotas su baravykais

Daugiaryžis su džiovintais grybais
Daugiaryžis su džiovintais grybais

Jums reikės: 8 nedidelių šviežių ir saujelė džiovintų baravykų, 400 ml natūralaus vištienos sultinio su daržovėmis, 3 šaukštų sviesto, 1,5 šaukšto aliejaus, 2 svogūnų, 400 rizoto ryžių, 2 skiltelių česnako, pusės stiklinės sauso baltojo vyno, vidutinio dydžio saliero lapkočio, saujos šviežiai tarkuoto parmezano, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų, oobuolio.

  • Šviežius baravykus nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite.
  • Džiovintus, užmerktus iš vakaro, nuspauskite, susmulkinkite.
  • Salierą, svogūnus ir česnakus sukapokite ir pakepinkite aliejuje didelėje gilioje keptuvėje. Suberkite visus baravykus ir kaitinkite, kol dalis skysčio nugaruos. Tada pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais.
  • Suberkite ryžius ir maišydami kaitinkite, kol skysčio nebeliks.
  • Supilkite vyną ir vėl maišykite, kol susigers.
  • Vis maišydami į keptuvę įpilkite samtelį sultinio, antrą liekite tik tada, kai pirmasis bus susigėręs. Tokiu būdu supilkite visą sultinį – ryžiai taps minkšti, bet neištižę.
  • Keptuvę nukaitę įmaišykite 2 šaukštus sviesto, berkite tarkuoto sūrio, išdėliokite į lėkštes ir patiekite su likusiame svieste pakepintomis obuolio skiltelėmis.

Trinta grybų sriuba

Trinta miško grybų sriuba su sūriu ir čiobrelio žiedais
Trinta miško grybų sriuba su sūriu ir čiobrelio žiedais

Jums reikės: apie 800 g įvairių miško grybų, kelių džiovintų baravykų, didelio svogūno, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų sviesto, 400 ml daržovių sultinio, 300 ml neriebios grietinėlės, 150 ml lydyto sūrelio, pagal skonį šviežių čiobrelių, svogūnų laiškų, šviežiai maltų juodųjų pipirų, 4 šaukštų grietinės.

  • Miško grybus nuvalykite ir nuplaukite, nusausinę susmulkinkite, išvirkite ir perplaukite.
  • Per naktį mirkytus baravykus nuspauskite ir supjaustykite.
  • Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite ir pakepinkite gilioje keptuvėje išlydytame svieste.
  • Ten pat suberkite grybus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, čiobreliais, apie 10 min. pakepinkite ir suverskite į didelį puodą.
  • Čia supilkite ir sultinį, įmaišykite grietinėlę ir lydytą sūrelį, gerai išmaišykite, užvirinkite, dar kelias min. pakaitinkite ir išpilstykite į lėkštes.
  • Krėskite po šaukštą grietinės, berkite svogūnų laiškų ir patiekite.

Kepti grybai su kinišku padažu

Grybai su riešutais
Grybai su riešutais

Jums reikės: nedidelio kepalėlio tamsios arba šviesios itališkos duonos, šaukšto aliejaus, 3 šaukštų sviesto, apie 600 g įvairių mėgstamų miško grybų arba pievagrybių, 2 česnako skiltelių, po šaukštą kapotų petražolių lapelių ir svogūnų laiškų, 3 šaukštų saldžiarūgščio aštraus kiniško padažo, 4 šaukštų sauso baltojo vyno, šaukštelio rytietiško 5 prieskonių mišinio (anyžiai, pankolio sėklos, cinamonas, juodieji pipirai ir gvazdikėliai).

  • Duoną suraikykite, paskrudinkite orkaitėje, sausoje keptuvėje arba skrudintuvėje.
  • Karštas riekeles aptepkite sviestu ir pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Grybus nuvalę susmulkinkite ir išvirę perplaukite.
  • Česnakus nulupkite, sukapokite.
  • Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite česnakus, sumeskite ir apkepkite grybus.
  • Berkite likusius prieskonius, kapotus svogūnų laiškus ir petražoles, sukrėskite kinišką padažą.
  • Gerai išmaišykite ir dar truputį pakepinę po šaukštą grybų dėkite ant skrudintos duonos riekelių.

Grybų tyrė

Grybų tyrė ir ekstraktas sriuboms gardinti
Grybų tyrė ir ekstraktas sriuboms gardinti

Jums reikės: apie kilogramą mėgstamų miško grybų arba pievagrybių, 2–3 šaukštų druskos, žiupsnelio citrinų rūgšties, šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį petražolių.

  • Nuvalytus nuskustais koteliais grybus nuplaukite, sumeskite į puodą su puse stiklinės vandens, suberkite druską, citrinų rūgštį, užvirinkite ir ant mažos liepsnos kaitinkite apie 30 min.
  • Po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens ir nepamirškite nugriebti putų.
  • Išvirusius grybus nuvarvinkite, perliekite verdančiu vandeniu ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir smulkiai kapotomis petražolėmis.
  • Gardu įmaišyti į sriubas, padažus, apkepus.
  • Kulinaro patarimas. Tyrę galite užšaldyti mažose plastikinėse ledukų formelėse – žiemą bus puikus pagardas.

Salotos su grybais ir bulvėmis

Jums reikės: 600 g mažų bulvių, 10 jaunų raudonviršių, 3 šaukštų sviesto, 4 skiltelių česnako, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų maltų riešutų.

Užpilui: 6 marinuotų agurkėlių, 2 skiltelių česnako, ryšulėlio krapų, 3 šaukštų vynuogių kauliukų aliejaus, po šaukštelį medaus, grūdėtųjų garstyčių ir citrinos sulčių, šaukšto rožinių pipirų.

  • Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite su lupenomis (kad nebūtų labai minkštos, geriau garuose arba iškepkite orkaitėje), kruopščiai nulupkite ir išdalykite į kelis dubenis.
  • Raudonviršius nuvalykite, nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  • Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
  • Suberkite grybus ir kepkite vis pamaišydami apie 10–12 min., kol išgaruos vanduo, tada pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir riešutais, išdalykite į lėkštes su bulvėmis.
  • Susmulkintus marinuotus agurkėlius ir kitus užpilo komponentus, išskyrus krapus, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais rožiniais pipirais ir įmaišykite kapotų krapų.
  • Apie 15 min. pastovėjusiu užpilu apliekite salotas.
{recipe|2122}
{recipe|2357}
{recipe|3048}
{recipe|3425}
{recipe|3427}
{recipe|3608}
{recipe|3649}
{recipe|4024}
{recipe|4420}
{recipe|4869}
{recipe|5041}
{recipe|5045}