Patiekalai su žuvimi
Žuvį valgyti sveika, o jei dar su daržovėmis – išvis puiku. Pasisemkite gardžių idėjų!
Kepta žuvis su pomidorais
Jums reikės: 4 baltos žuvies pjausnių, po 10 geltonų ir raudonų vyšninių pomidoriukų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, didelio svogūno, 2 česnako skiltelių, pagal skonį šviežių raudonųjų bazilikų lapelių, druskos ir pipirų.
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite.
- Pjausnius apie 2–3 min. iš abiejų pusių kepkite keptuvėje.
- Žuvį padėkite šiltai.
- Svogūną supjaustykite griežinėliais, suberkite į tą pačią keptuvę, kurioje kepėte žuvį, ir kaitinkite, kol suminkštės. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, įmaišykite į svogūnus ir kepkite dar 1–2 min.
- Pomidorus perpjaukite per pusę. Bazilikų lapelius sukapokite.
- Į keptuvę su česnakais ir svogūnais suberkite pomidoriukų puseles, bazilikų lapelius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
- Viską kepkite, kol pomidoriukai suminkštės ir apskrus.
- Atsargiai sudėkite žuvį į keptuvę. Uždengę dangčiu troškinkite dar 10 min.
Azijietiškai troškinta žuvis
Jums reikės: 450 g nedidelių žuvies pjausnių, 50 ml šviesaus sojų padažo, šaukšto ryžių acto, 2 svogūnų laiškų, saujelės krevečių, pagal skonį druskos, pipirų, 2 morkų, raudonos saldžiosios paprikos, imbiero šaknies gabalėlio, 5 šaukštų aliejaus, 200 ml žuvų sultinio, 2 šaukštų rytietiško saldžiarūgščio pomidorų padažo, pakuotės greitai paruošiamų ryžių makaronų.
- Žuvų pjausnius nuplaukite, nusausinkite, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Žuvį su prieskoniais dėkite į karščiui atsparią lėkštę, telpančią į jūsų troškintuvą.
- Morkas, imbierą, papriką nuvalykite, supjaustykite plonais ilgais šiaudeliais.
- Pusę jų užberkite ant žuvies.
- Į troškintuvą supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą ir užkaitinkite. Tuomet įstatykite dubenėlį su žuvimi, uždenkite ir kaitinkite apie 8 min.
- Indelyje sumaišykite sojų, pomidorų padažus ir ryžių actą. Kai žuvis bus gatava, dubenį išimkite iš troškintuvo, susidariusį skystį nupilkite į sultinį, o žuvį išdėliokite į dubenėlius.
- Likusius morkų ir imbiero šiaudelius pakepinkite aliejuje, sumeskite krevetes, viską sumaišykite su sojų padažu bei vyno actu ir užkrėskite ant žuvų.
- Sultinyje išvirkite ryžių makaronus ir užpilkite ant žuvų.
- Puoškite pjaustytais svogūnų laiškais.
Kepta menkė su špinatais
Jums reikės: 2–3 menkių filė, 2 česnako skiltelių, 3 šaukštų aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus, pakuotės šviežių špinatų, kelių citrinžolių, saujelės kedrinių pinijų, 100 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelių pomidorų.
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite, išimkite kaulus, nulupkite odą, supjaustykite gabalėliais.
- Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, druska ir pipirais.
- Žuvį apšlakstykite ir įtrinkite aliejaus ir česnako mišiniu.
- Šviežius špinatus nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į kepimo skardą.
- Ant špinatų sudėkite menkių filė ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 10–12 min.
- Kol žuvis keps, supjaustykite pomidorus, citrinžoles, sausoje keptuvėje paskrudinkite pinijas.
- Iškepusią žuvį išdėliokite į lėkštes, ant špinatų užberkite kedrinių pinijų.
- Tiekite karštą su pomidorų puselėmis ir citrinžolių šiaudeliais.
Marinuota silkė
Jums reikės: 500 g sūdytos silkės filė, 3 česnako skiltelių, kelių laurų lapelių, šaukšto krapų, šaukštelio juodųjų pipirų, 100 ml vandens, 100 ml baltojo vyno acto, 50 g cukraus, šaukštelio kalendros grūdelių, 5 kvapiųjų pipirų žirnelių, kelių raudonėlių šakelių.
- Silkių filė nuplaukite, išvalykite, nusausinkite. Jei ji sūri, kelias valandas mirkykite šaltame vandenyje. Tada supjaustykite, sumeskite į sandariai uždaromą stiklainį.
- Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite.
- Į keptuvę supikite vyno actą, vandenį, suberkite cukrų, visus prieskonius, marinatą užvirkite ir keletą minučių kaitinkite maišydami, kol ištirps cukrus.
- Marinatą atvėsinkite ir supilkite ant silkės gabalėlių.
- Stiklainį uždarykite ir laikykite šaldytuve bent tris dienas.
- Taip paruoštą silkę suvalgykite per 2 savaites.