Patiekalai su žuvimi

Žuvis paruošta graikiškai / Fotolia nuotr.
Žuvis paruošta graikiškai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-08-05 17:00
AA

Žuvį valgyti sveika, o jei dar su daržovėmis – išvis puiku. Pasisemkite gardžių idėjų!

Kepta žuvis su pomidorais

Jums reikės: 4 baltos žuvies pjausnių, po 10 geltonų ir raudonų vyšninių pomidoriukų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, didelio svogūno, 2 česnako skiltelių, pagal skonį šviežių raudonųjų bazilikų lapelių, druskos ir pipirų.

  • Žuvį nuplaukite, nusausinkite.
  • Pjausnius apie 2–3 min. iš abiejų pusių kepkite keptuvėje.
  • Žuvį padėkite šiltai.
  • Svogūną supjaustykite griežinėliais, suberkite į tą pačią keptuvę, kurioje kepėte žuvį, ir kaitinkite, kol suminkštės. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, įmaišykite į svogūnus ir kepkite dar 1–2 min.
  • Pomidorus perpjaukite per pusę. Bazilikų lapelius sukapokite.
  • Į keptuvę su česnakais ir svogūnais suberkite pomidoriukų puseles, bazilikų lapelius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  • Viską kepkite, kol pomidoriukai suminkštės ir apskrus.
  • Atsargiai sudėkite žuvį į keptuvę. Uždengę dangčiu troškinkite dar 10 min.

Azijietiškai troškinta žuvis

Jums reikės: 450 g nedidelių žuvies pjausnių, 50 ml šviesaus sojų padažo, šaukšto ryžių acto, 2 svogūnų laiškų, saujelės krevečių, pagal skonį druskos, pipirų, 2 morkų, raudonos saldžiosios paprikos, imbiero šaknies gabalėlio, 5 šaukštų aliejaus, 200 ml žuvų sultinio, 2 šaukštų rytietiško saldžiarūgščio pomidorų padažo, pakuotės greitai paruošiamų ryžių makaronų.

  • Žuvų pjausnius nuplaukite, nusausinkite, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  • Žuvį su prieskoniais dėkite į karščiui atsparią lėkštę, telpančią į jūsų troškintuvą.
  • Morkas, imbierą, papriką nuvalykite, supjaustykite plonais ilgais šiaudeliais.
  • Pusę jų užberkite ant žuvies.
  • Į troškintuvą supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą ir užkaitinkite. Tuomet įstatykite dubenėlį su žuvimi, uždenkite ir kaitinkite apie 8 min.
  • Indelyje sumaišykite sojų, pomidorų padažus ir ryžių actą. Kai žuvis bus gatava, dubenį išimkite iš troškintuvo, susidariusį skystį nupilkite į sultinį, o žuvį išdėliokite į dubenėlius.
  • Likusius morkų ir imbiero šiaudelius pakepinkite aliejuje, sumeskite krevetes, viską sumaišykite su sojų padažu bei vyno actu ir užkrėskite ant žuvų.
  • Sultinyje išvirkite ryžių makaronus ir užpilkite ant žuvų.
  • Puoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Kepta menkė su špinatais

Žuvis su špinatais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2–3 menkių filė, 2 česnako skiltelių, 3 šaukštų aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus, pakuotės šviežių špinatų, kelių citrinžolių, saujelės kedrinių pinijų, 100 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelių pomidorų.

  • Žuvį nuplaukite, nusausinkite, išimkite kaulus, nulupkite odą, supjaustykite gabalėliais.
  • Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, druska ir pipirais.
  • Žuvį apšlakstykite ir įtrinkite aliejaus ir česnako mišiniu.
  • Šviežius špinatus nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į kepimo skardą.
  • Ant špinatų sudėkite menkių filė ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 10–12 min.
  • Kol žuvis keps, supjaustykite pomidorus, citrinžoles, sausoje keptuvėje paskrudinkite pinijas.
  • Iškepusią žuvį išdėliokite į lėkštes, ant špinatų užberkite kedrinių pinijų.
  • Tiekite karštą su pomidorų puselėmis ir citrinžolių šiaudeliais.

Marinuota silkė

Jums reikės: 500 g sūdytos silkės filė, 3 česnako skiltelių, kelių laurų lapelių, šaukšto krapų, šaukštelio juodųjų pipirų, 100 ml vandens, 100 ml baltojo vyno acto, 50 g cukraus, šaukštelio kalendros grūdelių, 5 kvapiųjų pipirų žirnelių, kelių raudonėlių šakelių.

  • Silkių filė nuplaukite, išvalykite, nusausinkite. Jei ji sūri, kelias valandas mirkykite šaltame vandenyje. Tada supjaustykite, sumeskite į sandariai uždaromą stiklainį.
  • Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite.
  • Į keptuvę supikite vyno actą, vandenį, suberkite cukrų, visus prieskonius, marinatą užvirkite ir keletą minučių kaitinkite maišydami, kol ištirps cukrus.
  • Marinatą atvėsinkite ir supilkite ant silkės gabalėlių.
  • Stiklainį uždarykite ir laikykite šaldytuve bent tris dienas.
  • Taip paruoštą silkę suvalgykite per 2 savaites.
{recipe|1135}
{recipe|1924}
{recipe|1930}
{recipe|2707}
{recipe|2944}
{recipe|2955}
{recipe|2969}
{recipe|3074}
{recipe|4088}
{recipe|4143}
{recipe|4790}