Patiekalai su žuvimi
Pasninko laikotarpis dar tęsiasi, o jo metu rekomenduojama valgyti daugiau daržovių ir žuvies. Siūlome visą šūsnį žuvies patiekalų receptų – išsirinkite skaniausią ir palepinkite namiškius.
Makaronai su žuvimi
Jums reikės: 350 g spagečių, 500 g žuvies (menkių, jūros lydekų) filė, 5 šaukštų sojų padažo, pusės šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių, 4 šaukštų acto, 7 šaukštų aliejaus, šaukšto krakmolo, šaukštelio cukraus, skiltelės česnako, 300 g šparaginių pupelių, 50 g žemės riešutų, 50 ml citrinų sulčių ar sauso baltojo vyno, druskos.
- Iš sojų padažo, acto, aitriųjų paprikų miltelių, krakmolo, cukraus ir 3 šaukštų aliejaus sumaišykite marinatą ir jame 10 min. palaikykite nedideliais gabaliukais supjaustytą žuvį.
- Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite šparagines pupeles.
- Iš marinato ištrauktą žuvį iškepkite likusiame aliejuje. Išėmę ją iš keptuvės likusiuose riebaluose apkepinkite virtas pupelių ankštis. Suberkite riešutus, sukrėskite nukoštus makaronus, supilkite skystį, kuriame buvo marinuojama žuvis, vyną, sudėkite keptus žuvies gabaliukus, gerai išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite.
Žuvies kotletai
Jums reikės: 500 g baltos žuvies filė, 100 g batono, 100 ml pieno, svogūno, kiaušinio, druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų džiūvėsėlių, aliejaus kotletams kepti.
- Riekelėmis supjaustytą batoną užpilkite karštu pienu ir palikite mirkti. Žuvį ir nuluptus svogūnus sumalkite mėsmale.
- Į žuvies faršą sudėkite išmirkusį batoną, įmuškite kiaušinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išminkykite ir formuokite kotletus.
- Kiekvieną kotletą pavoliokite džiūvėsėliuose ir keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite, kol gražiai apskrus (maždaug po 5 min. kiekvieną pusę).
Orkaitėje kepta žuvis
Jums reikės: 80 g sviesto, 80 g miltų, 450 ml pieno, šaukšto aliejaus, 2 morkų, poro, aitriųjų paprikų ankšties (30 g), šaukšto susmulkintų šviežių krapų, šaukšto susmulkintų petražolių lapelių, 8 šviežių bazilikų lapelių, šaukšto sauso baltojo vyno, 450 g baltos žuvies filė, 2 šaukštų citrinų sulčių, druskos, maltų baltųjų pipirų.
- Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pusę minutės pakepinkite. Paskui po truputį supilkite pieną, užvirinkite ir maišydami virkite 2 min. Keptuvę uždenkite, kad paviršiuje nesusidarytų plėvelė, ir nukelkite nuo ugnies.
- Kitoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, žiedeliais supjaustytus porus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas ir žalumynus. Retkarčiais pamaišydami kepkite 10–12 min.
- Į keptuvę su troškintomis daržovėmis supilkite vyną, citrinų šultis, sukrėskite padažą, sudėkite kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytą žuvį, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Viską sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą ir 200ºC karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
Žuvies pyragas
Jums reikės: 700 g nedidelių žuvelių be kaulų, 125 g ryžių, 3 kietai virtų kiaušinių, 4 svogūnų su laiškais (200 g), šaukšto susmulkintų petražolių lapelių, šaukštelio kario miltelių, 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos, šaukšto pieno pyrago viršui patepti.
- Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu ir išverskite į didelį dubenį. Dar šiltus sumaišykite su susmulkintais svogūnais, petražolėmis, kario milteliais. Sudėkite gabalėliais supjaustytą žuvį, skiltelėmis supjaustytus kiaušinius, jeigu reikia, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir atsargiai išmaišykite.
- Tešlą padalykite į du lakštus. Vieną įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir sudėkite įdarą. Uždenkite kitu tešlos lakštu ir užspaudykite kraštus. Viršų dviejose vietose pradurkite, kad būtų pro kur išeiti garams. Pyragą patepkite pienu ir kepkite 170ºC karštumo orkaitėje apie 35 min.