Per daug cukraus kraujyje? Jums padės 7 produktai
Jeigu yra padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, jūsų racione neturi stigti šių produktų.
1. Avižinė košė (geriau virti vandenyje).
2. Topinambai (100 g kasdien; geriau valgyti nevirtus, dėti jų į salotas).
3. Menkė (150–200 g bent kelis kartus per savaitę; geriau ne kepta, o troškinta ar paruošta orkaitėje).
4. Erškėtuogės (džiovintas ir trintas uogas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti nakčiai termose; gerti po 250 ml kasdien).
5. Cinamonas (5–10 g; berkite į arbatą, kefyrą, jogurtą, gardinkite vaisių salotas ir pan.).
6. Kopūstai (patys įvairiausi: rauginti, troškinti, virti, o geriausia žali; kasdien po 200 g).
7. Žalioji arbata (1–3 stiklinės per dieną).
Dar keli cukraus kiekį mažinantys produktai
♦ Laurų lapuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios ne tik mažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir slopina sąnarių bei kitų ligų uždegimus, atpalaiduoja ir gerina nervų sistemos veiklą. Gerkite laurų lapų nuovirą, jais gardinkite sriubas.
♦ Šilkmedžių lapų arbata padeda reguliuoti gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, šalina skysčius ir šiek tiek mažina kraujospūdį.
♦ Jūriniai dumbliai, ypač melsvadumbliai, turi daug gama linoleno rūgščių, kurios reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir medžiagų apykaitą.
NAUDINGA ŽINOTI
♦ Kai smarkiai padidėja cukraus kiekis kraujyje (ar sergate cukriniu diabetu), neturėtumėte jausti alkio, tad maitinkitės mažomis porcijomis 5–6 kartus per dieną: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, lengvi pavakariai, vakarienė ir nekaloringas užkandis vėliau.
♦ Rinkitės juodą duoną (200–300 g), liesą mėsą (veršieną, jautieną, kalakutieną, triušieną ir vištieną), kurią troškinkite su daržovėmis arba virkite.
♦ Jums labiau tiks ir neriebi žuvis (menkė, lydeka, sterkas).
♦ Į kasdienį racioną įtraukite daug daržovių: agurkų, kopūstų, morkų, burokėlių, cukinijų ir bulvių. Sviesto ir aliejaus kasdien jums galima ne daugiau kaip 40 g, kiaušinių – ne daugiau dviejų, varškės – ne daugiau kaip 200 g, lieso kefyro – 1–2 stiklinės. Mėgaukitės tik neriebia sriuba.
♦ Nepadauginkite ir šviežių ar džiovintų vaisių, geriau rinkitės apelsinus, rūgščius obuolius, raudonuosius serbentus, spanguoles. Nerekomenduojami bananai ir vynuogės.
♦ Jei labai mėgstate makaronus ar ankštinius produktus, ribokite jų kiekį.