Pietums – raugintas maistas
Kai norisi „kažko tokio“, nes organizmui pradeda stigti reikalingų medžiagų, valgykite raugintą maistą. Jis ne tik skanus, bet ir padeda išlikti sveikiems.
Raugintų kopūstų sriuba su moliūgų sėklomis
Jums reikės: 1 kg raugintų kopūstų, 750 ml daržovių sultinio, 3 morkų, 1 poro, 2 šaukštų sviesto, 5 šaukštų moliūgų sėklų, lauro lapelių, kelių kadagių uogų, 4 šaukštų grietinės, dubenėlio baltos duonos skrebučių.
* Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite lauro lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol suminkštės.
* Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančią kopūstienę, sudėkite moliūgų sėklas.
* Sriubą gardinkite grietine. Skrebučius patiekite atskirame inde.
Silkių suktinukai
Jums reikės: 250 g sūdytų silkių filė, 50 g džiovintų slyvų, 3 raugintų obuolių (būna pirkti ūkininkų turgeliuose), nedidelio poro, pusės citrinos, šaukštelio degtinės, 2 šaukštų natūralaus jogurto, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
* Silkes kelias valandas pamirkykite vandenyje arba piene. Slyvas išmirkykite vandenyje. Porą nuvalykite, gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais, raugintus obuolius supjaustykite nedideliais gabalėliais.
* Silkių filė supjaustykite nelabai plačiomis juostelėmis, į kiekvieną įvyniokite po slyvą, žiupsnelį porų, kelis obuolio gabalėlius ir persmeikite smeigtuku.
* Suktinukus sudėkite į lėkštę, papuoškite porais, citrinų griežinėliais ir apšlakstykite pipirais pagardintu jogurtu.
Blynai su raugintais kopūstais
Jums reikės: 5 bulvių, 1 svogūno, 2 kiaušinių, 200 g raugintų kopūstų, druskos, maltų juodųjų pipirų, 200 ml grietinės, aliejaus kepti.
* Kopūstus perliekite šaltu vandeniu, sumaišykite su pjaustytais svogūnais ir patroškinkite keptuvėje.
* Bulves sutarkuokite, nusunkite, įmuškite kiaušinius, masę pasūdykite ir gerai išmaišykite.
* Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite po didoką šaukštą bulvių masės. Kepkite blynus. Iškeptus sudėkite į puodą, uždėkite troškintų kopūstų, supilkite grietinę ir šiek tiek patroškinkite.
Raugintų burokėlių salotos
Jums reikės: 2 raugintų burokėlių, 1 morkos, saliero gumbo, poro, petražolių, druskos pagal skonį, sėmenų aliejaus ir 1 citrinos sulčių.
* Burokėlius, morką ir salierą stambiai sutarkuokite. Porą supjaustykite griežinėliais. Viską pasūdykite, pagardinkite sėmenų aliejumi ir citrinų sultimis.
Burokėlių galite ir patys užsiraugti.
Šakniavaisius nulupkite, stambiai supjaustykite, sudėkite į indą, įmeskite kelias trinto česnako skilteles, lauro lapų, užpilkite vandens, pasūdykite ir paslėkite. Burokėliai išrūgsta per kelias dienas, tada juos laikykite šaldytuve.