„Mano santykiai su pomidorais – labai artimi, – juokiasi kulinaras, laidos „Pasaulio puodai“ kūrėjas Vytaras RADZEVIČIUS (53). – Tai yra mano mėgstamiausia... daržovė, nors pomidorą reikėtų vadinti uoga, vaisiumi.“ Vytaras neslepia, kad pomidorų deda ir į troškinius, ir į sriubas, nuo vaikystės labiausiai mėgsta pomidorų sultis. Ir nėra nieko skaniau, nei tokiu metų laiku nuėjus į daržą nusiskinti šviežutėlį saulėje įkaitusį pomidorą.
Vytarą pasiseka pagauti pakeliui į Uzbekiją. Kartą su kolega Martynu Starkumi jie jau keliavo po šią šalį. Be to, kai tarnavo sovietų armijoje, dvejus metus Vytaras gyveno Uzbekijoje, Termezo mieste, prie pat sienos su Afganistanu. Dabar Vytarą į Uzbekiją vėl išginė noras pažinti – ten šiuo metu filmuoja trečią laidos „Pasaulio puodai“ sezoną. Plovas, mantai, samsa, lagmanas... Uzbekų virtuvė labai turtinga skonių ir patiekalų.
„Norisi užfiksuoti tobulo plovo receptą – čia jo labai daug rūšių, skonių. Norisi pamatyti, kaip ruošiamas plovas ten, iš kur yra kilęs, kokie tiksliai prieskoniai naudojami. Lietuvoje jau nemažai plovo gamintojų, bet norisi autentikos. Ten jis iš tiesų nerealiai skanus, įvairiausių rūšių ir visai nepanašus į tą košę, kurią neretai gaminame mes“, – pasakoja.
Iš Uzbekijos Vytaras jau yra parsivežęs ne vieną receptą – uzbekiškos pomidorų salotos itin pamėgtos jo ir draugų. „Dar labai mėgstu ruošti chašlamą su pomidorais – jie išskiria rūgštį, kuri minkština mėsą. Dažnai darau ir itališką patiekalą – tai vynuoginiai pomidoriukai su krevetėmis ir rozmarinais. Kelias minutes pakepinu gerame aliejuje, pasūdau ir pabarstau pipirais. Be galo mėgstu ir pomidorus su rikota arba caprese salotas su mocarela.“