Prabangiame restorane – kalėdinis gurmanų susibūrimas: svečiams paruošta išskirtinė vakarienė
Likus nebedaug laiko iki Kalėdų, Vilniuje esančiame restorane „Stikliai“ tradiciškai įvyko asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ (Gurmanų gildijos) šventinė vakaronė. Pasipuošę svečiai šeštadienio vakarą mėgavosi išskirtiniais valgiais.
Gruodžio 14-osios vakarą šalies gurmanai rinkosi į sostinėje įsikūrusį restoraną „Stikliai“.
Čia vyko maisto entuziastus, besidominčius gastronomijos menu ir gėrimų vartojimo kultūra, vienijančios asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ susitikimas.
Pasitinkant artėjančias gražiausias metų šventes, svečiams buvo paruošta ypatinga vakarienė.
Šįsyk jie mėgavosi Hokaido moliūgo kremu, keptu kalmaru, krevečių putėsiu, marinuotu moliūgu, jūros ešeriu, kepta foie gras, sviestine brioche duona, veršienos išpjova, šampano ir greipfrutų šerbetu, šventiniu šokoladiniu desertu.
Fotogalerija:
Kaip rašoma žurnale „Geras skonis“, garbingą istoriją skaičiuojanti draugija „Chaîne des Rôtisseurs“ – tai savotiškas klubas su savomis tradicijomis ir taisyklėmis, tačiau, iš esmės, atviras bet kuriam smalsiam gurmanui. Lietuviškasis šios asociacijos padalinys greit skaičiuos 20 metų.
Asociacijos nariai tampa bičiuliais ar bent jau maloniais pažįstamais, kuriuos kaskart gera sutikti nekasdienėje aplinkoje. Susitikimai ne tokie ir reti – kiekvieną mėnesį organizuojami pietūs ar vakarienė restorane, garsėjančiame atidumu maistui, gėrimams ir jų derinimui. Pasaulio mačiusiems, naujų įspūdžių alkaniems svečiams restorano šefas kaskart paruošia ką nors naujo – paprastai tai nebūna patiekalai iš esamo meniu, tačiau neretai vėliau jie patenka į meniu. „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai tampa lyg „lakmuso popierėliais“, įvertinančiais šefo meistriškumą.
„Chaîne des Rôtisseurs“ susitikimus neretai lydi ir maisto ar gėrimų edukacijos, kurios organiškai įsilieja į restorano virtuvėje gimstančius patiekalus.
Oficialiai Lietuva prie pasaulinės „Chaîne des Rôtisseurs“ asociacijos prisijungė 2006-aisiais, kai ypatingu renginiu Vilniaus Rotušėje buvo įsteigtas Lietuvos padalinys. Kasmet smalsių gurmanų būrys vis auga, dabar jis vienija beveik 100 narių. Vieni jų dirba svetingumo industrijoje, o kiti yra smalsūs, plataus akiračio žmonės, besidomintys gastronomijos pasauliu. Asociacijos durys atsiveria tuomet, kai naują narį rekomenduoja kas nors iš jau esamų.
Dešimtys šalių, tūkstančiai narių
„Chaîne des Rôtisseurs“ asociacijos padaliniai įsteigti jau daugiau kaip 80-yje šalių, o Lietuva tapo 81-ąja prie jos prisijungusia. Taigi įsijungimas į šią asociaciją reiškia ne tik ryšius su savo šalies bendraminčių draugija, bet net 24 tūkst. jos narių visame pasaulyje – nuo Prancūzijos ar Danijos iki Meksikos ar Japonijos. Tai suteikia galimybę nuvykus į svečią šalį gauti vertingų rekomendacijų, užmegzti draugystės ar net verslo ryšius, drauge keliauti ar dalyvauti edukacijose.
Asociacija, kurios ištakos siekia itin senus laikus, šiuolaikiniu formatu ėmė veikti 1950-aisiais Prancūzijoje. Jos iniciatoriai – trys gurmanai: Curnonsky, jis buvo išrinktas vadovu („Prince des Gastronomes“), Dr. Auguste’as Becartas ir Jeanas Valby, bei du profesionalai: Louisas Giraudonas ir Marcelis Dorinas.
Kaip jie ir siekė, narystė draugijoje iki šiol suteikia progą susitikti žmonėms, turintiems bendrų interesų, – mėgautis puikiu maistu pietaujant, vakarieniaujant ar tiesiog leisti laiką smagioje draugijoje. O profesionaliems nariams – virėjams, restoranų ir viešbučių specialistams – tai leidžia parodyti savo išskirtinius sugebėjimus suprantančiai ir vertinančiai auditorijai, rašoma žurnale „Geras skonis“.
Pagarba taisyklėms
Remdamiesi savo įsitikinimais, asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai turi patvirtinti, kad gerbs draugijos taisykles:
• Troškulys malšinamas vandeniu, o norint pasimėgauti renkamasi vynas.
• Ant stalo visada turi būti vandens.
• Vynas nemaišomas su vandeniu.
• Nerekomenduojama ant stalo laikyti druskos arba pipirų. Patiekalai paruošti geriausių meistrų virėjų, tad negalima abejoti jų darbu ir žiniomis. Geras kulinaras yra kaip dailininkas. Buvęs „Chaîne des Rôtisseurs“ prezidentas yra pasakęs: jei perki žymaus menininko, tokio kaip Moro ar Picasso, kūrinį, negali jo papildyti savo potėpiais.
• Prie stalo nerūkoma, tai leidžiama tik po kavos. Ir, žinoma, neprašoma kavos iš karto po pirmojo patiekalo.
• Negalima pakilti nuo stalo patiekalų keitimo metu. Gal tik išskyrus atvejus, kai tai būtina.
• Atsiradus naujoms technologijoms, į taisykles dar buvo įrašytas vienas punktas: valgant išsijungiamas mobilusis telefonas.