Prancūziška vasara
Prancūzija visame pasaulyje garsėja maisto kultūra. Šalis turi turtingą kulinarijos istoriją, pradedant kaimo valgiais ant medinio lentų stalo ir baigiant prabangiais restoranais Eifelio papėdėje. Pasigaminkime prancūziška dvasia alsuojančių vasariškų patiekalų.
Salotos Lyonnaise
Jums reikės: 4 puodelių įvairių salotų mišinio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 250 g kiaulienos kumpio arba šoninės, šaukšto smulkinto raudonojo svogūno arba valgomojo svogūnėlio (shallot), 2–4 šaukštų chereso acto, šaukštelio Dižono garstyčių, 4 kiaušinių, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejaus ir sudėkite kumpio ar šoninės griežinėlius. Sumažinkite ugnį ir lėtai kepkite, iki jie taps traškūs, apie 10 minučių. Išimkite. Į tą pačią keptuvę suberkite svogūnus ir kaitinkite, iki suminkštės, apie minutę ar dvi. Supilkite actą, sudėkite garstyčias, išmaišykite ir užvirinkite.
- Nedideliame puode užvirkite vandens, įberkite žiupsnį druskos. Sumažinkite ugnį, kad lėtai burbuliuotų, ir po vieną įmuškite kiaušinius. Virkite 3–5 minutes, kol baltymas sukietės, o trynys liks minkštas. Išgriebkite kiaušinius su šaukštu ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio.
- Salotas sudėliokite į 4 lėkštes, klokite kumpio ar šoninės griežinėlių ir užpilkite padažu (jei reikia, pašildykite). Pagardinkite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite po kiaušinį. Tiekite su skrebučiais.
Šalta bulvių ir porų sriuba Vichyssoise su krevetėmis
Jums reikės: didelio svogūno, 30 g sviesto, šaukšto aliejaus, 3 didelių bulvių, 6 porų, 1 l vištienos sultinio, druskos ir pipirų pagal skonį, 120 ml grietinės, žiupsnio tarkuoto muskato, šviežių krapų ir čiobrelių, virtų lukštentų krevečių pagal skonį.
- Bulves nulupkite ir susmulkinkite kubeliais. Griežinėliais supjaustykite baltąją ir šviesiai žalią 5 porų dalį. Svogūną susmulkinkite.
- Storadugniame keptuve įkaitinkite aliejų ir sviestą. Suberkite svogūnus ir ant vidutinės ugnies kepinkite iki skaidrumo – apie 2 minutes.
- Sužerkite porus ir kepinkite dar 4–5 minutes. Sudėkite bulves, išmaišykite ir troškinkite apie 2–3 minutes. Pagardinkite druska bei pipirais. Supilkite vištienos sultinį ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 25–30 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir elektriniu trintuvu sutrinkite.
- Sudėkite grietinę, išmaišykite ir vėl statykite ant ugnies. Virkite pamaišydami apie 5 minutes. Jei reikia, dar įberkite druskos ir pipirų. Įmaišykite žiupsnį tarkuoto muskato ir nukaiskite. Atvėsinkite. Pilkite į dubenėlius ir dėkite krevečių. Puoškite likusio poro griežinėliais ir čiobreliais.
- Kulinaro patarimas. Šią sriubą geriausia paruošti iš vakaro, o skanauti tik kitą dieną.
Daržovių troškinys Ratatouille
Jums reikės: 175 g pomidorų pastos, 0,5 svogūno, 3–4 skiltelių česnako, 4 šaukštų aliejaus, 180 ml vandens, nedidelio baklažano, žalios cukinijos, geltonos cukinijos, geltonos saldžiosios paprikos, raudonos saldžiosios paprikos, šaukštelio šviežių čiobrelių lapelių (petražolių arba bazilikų), druskos ir pipirų pagal skonį.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą ištepkite aliejumi.
- Svogūną susmulkinkite, česnaką sutraiškykite.
- Baklažaną supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 30 minučių. Tokiais pat plonais griežinėliais supjaustykite abi cukinijas bei paprikas ir sudėkite į dubenį. Atsargiai nuspauskite baklažanų skystį ir suberkite juos į dubenį su daržovėmis. Užpilkite aliejaus ir atsargiai išmaišykite – griežinėliai turi būti pasidengę plonu aliejaus sluoksniu.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, suberkite svogūnus ir maišydami kepinkite iki skaidrumo. Sužerkite česnakus ir dar pakepinkite minutę. Nukėlusi nuo ugnies sumaišykite su pomidorų pasta, vandeniu ir šaukštu aliejaus. Pagardinkite druska ir pipirais. Sukrėskite masę į kepimo indą ir išlyginkite.
- Imkite daržovių griežinėlius ir paeiliui sluoksniuokite ratu arba eilėmis – priklausomai, kokios formos jūsų kepimo indas. Dar kartą pašlakstykite aliejumi ir užberkite druskos bei žalumynų. Uždenkite indą lakštu kepimo popieriaus ir kepkite apie 45 minutes.
Žuvis krepšeliuose
Jums reikės: 500–600 g baltos žuvies filė, 2 šakelių šviežių čiobrelių, 3 šakelių šviežių krapų, citrinos, česnako, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus ir sviesto kepti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo skardą ištepkite aliejumi.
- Žuvį supjaustykite porcijomis, pabarstykite druska ir pipirais. Česnaką sutraiškykite ir juo ištepkite žuvį. Palikite 30 minučių.
- Citriną supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite iš vienos pusės sausoje įkaitintoje keptuvėje.
- Atkirpkite tiek stačiakampių kepimo popieriaus lakštų, kiek gaminate porcijų. Į kiekvieno centrą berkite šviežių krapų, ant jų klokite po citrinos griežinėlį. Dėkite gabalėlį žuvies, gabalėlį sviesto, čiobrelių šakelę ir pašlakstykite aliejumi.
- Į centrą lenkite ilgąsias popieriaus kraštines vieną ant kitos, suimkite galus ir juos susukite, kad kepant krepšelis neatsivertų.
- Sudėliokite krepšelius į kepimo skardą ir kepkite 15–20 minučių. Tiekite lėkštėse, tik juos praskleiskite labai atsargiai, kad neapsidegintumėte garais.
Vištiena vyno padaže coq au vin
Jums reikės: 4 puodelių raudonojo vyno, didelio svogūno, 12 čiobrelių šakelių, 5 petražolių šakelių, 3 laurų lapų, 2 šaukštų aliejaus, 170 g jaunų morkyčių, 300 g pievagrybių, 300 g kumpio griežinėlių, 50 g sviesto, 1,5–2 kg vištienos gabaliukų, 2 šaukštų miltų, puodelio vištienos sultinio, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, pievagrybius – puselėmis. Kulinarine virvele suriškite čiobrelius, petražoles ir laurų lapus.
- Vištieną sudėkite į dubenį, suberkite svogūnus, įdėkite žolelių ryšulėlį ir užpilkite vynu. Uždenkite ir laikykite mažiausiai 4 valandas šaldytuve (geriausia palikti per naktį). Nupilkite vyną ir atidėkite. Išėmę svogūnus sudėkite į dubenėlį. Vištieną nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Storadugniame keptuve įkaitinkite aliejų ir suberkite morkytes. Kepinkite pamaišydami apie 8 minutes. Sukrėskite į dubenį.
- Į tą patį keptuvą suberkite pievagrybius ir kepinkite maišydama apie 8 minutes. Sukrėskite į dubenį su morkytėmis.
- Į keptuvą sudėkite kumpio griežinėlius ir kepkite, iki jie taps traškūs, apie 10 minučių. Sudėkite ant rankšluostinio popieriaus.
- Keptuve ištirpdykite sviestą, sudėkite vištieną, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite iš abiejų pusių, kol paruduos, apie 10 minučių. Sudėkite į lėkštę.
- Į keptuvą sukrėskite marinuotus svogūnus ir pakepkite apie 5 minutes. Suberkite miltus ir maišydami kepinkite apie 2 minutes. Supilkite vyną ir sultinį, sudėkite vištieną. Uždenkite ir troškinkite apie 15 minučių. Nukelkite nuo ugnies, suberkite morkytes ir pievagrybius. Tiekite su prancūzišku batonu.