Prasideda „30 geriausių restoranų“ rinkimai
Startavo jau penktą kartą Lietuvoje vykstantys „30 geriausių restoranų“ rinkimai. Šių metų naujienos buvo pristatytos dvejus metus iš eilės geriausiu šalyje pripažintame sostinės restorane „Džiaugsmas“.
„Toks apdovanojimas, aišku, kad paglosto širdį“, – per žiniasklaidai ir maisto tinklaraštininkams skirtus pusryčius sakė šio restorano vadovas Martynas Praškevičius.
Martynas juokavo, kad nugalėti ir trečią sykį būtų nepatogu prieš kolegas. Tačiau faktas, kad dvejus metus iš eilės lydėjusi sėkmė jam ir komandai suteikė dar daugiau motyvacijos bei pasitikėjimo. Na ir, kas maloniausia, – sukėlė dar stipresnį žmonių susidomėjimą „Džiaugsmu“. Virtuvės šefas džiaugėsi, kad po pirmosios pergalės kilęs dėmesys taip ir nenuslūgo: restoranas būna pilnas net vidurvasarį.
Indėlis į Lietuvos gastronomiją
Tarp restoranų kultūra besidominčių, maisto patirtis kolekcionuojančių ar tiesiog skaniai pavalgyti mėgstančių lietuvių „30 geriausių restoranų“ rinkimai jau tapo labiausiai laukiamu ne tik pavasario, bet ir metų įvykiu. Jie tampa vis populiaresni ne tik mūsų šalyje. Svečiams iš užsienio tas geriausių restoranų sąrašas dažnai tarnauja kaip gidas po mūsų šalies gardžiausias vietas. Kaip ir kasmet, prie sklaidos užsienyje prisideda projekto partneris Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“.
Žurnalo „Geras Skonis“ vyriausioji redaktorė, Gurmanų gildijos Lietuvos padalinio kanclerė Rasa Ščeponienė džiaugėsi, kad šis projektas pagimdė naują reiškinį. „Tai yra, ne konkrečiai patį 30 geriausių restoranų sąrašą, bet psichologinį reiškinį, svarbų valstybei, žmonėms, – pastebėjo ji. – Šiandien mes nebekalbame tik apie restoranus atskirai, pavieniui – paliečiame ir gastronominį turizmą, vartojimo kultūrą. Šis aspektas man atrodo rimčiausias, prasmingiausias ir solidžiausias projekto indėlis į Lietuvos gastronomiją“.
Dėmesio susilauks tvarumas
Per šventinius pusryčius Gero maisto akademijos taryba pristatė šių metų projekto naujienas.
Viena jų – tvarumas (angl. sustainability). Padidėjęs sąmoningumas tausojant aplinką skatina ir restoranus vykdyti kuo tvaresnę veiklą. Galima pastebėti, kad per pastaruosius porą metų viešojo maitinimo sektorius vis dažniau atsigręžia į vietinę produkciją, sezoninę virtuvę, tvarius interjero sprendimus, skiria daugiau dėmesio antrinių žaliavų perdirbimui ir tinkamam utilizavimui, siūlo mažesnes, bet daugiau maistinių medžiagų turinčias porcijas.
„Nuo 2021-ųjų metų tvarumas atsiras tarp restoranų vertinimo kriterijų, – pranešė Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis. – Šiais metais trisdešimtuko restoranų atstovus kalbinsime socialinės atsakomybės tema, teirausimės kokią praktiką jie taiko. O vienam skirsime specialią nominaciją „Tvariausias restoranas 2020“.
Virtuvės šefas Martynas Praškevičius pastebėjo, kad jo restorane tendencijos ir pamatinės vertybės išlieka tokios pačios kaip ir iki šiol. „Nereikia fanfarų. Žmonės nori tiesiog skaniai pavalgyti. Visi grįžta prie paprasto maisto. Šiandien man mada yra sezoniškumas“, – sakė „Džiaugsmo“ vadovas.
Daugiau dėmesio kokybiškam restoranų vertinimui
Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas – tai geriausių tų metų vietų rinkinys, kuris akivaizdžiausiai atspindi pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje.
„Balsuojančių jau nuo šių metų prašysime vertinti restoranus, kuriuose lankėsi nuo praeitų metų birželio iki šių metų balandžio mėnesio pabaigos, kuomet bus baigtas balsavimas, – pasakojo Linas Petrukaitis. – Palyginus su ankstesniais rinkimais, kai Gero maisto akademijos nariai turėjo galimybę vertinti restoranus, aplankytus per pastarąjį pusmetį, suteiksime galimybę vertinti ir tas vietas, kuriose lankytasi ir vasarą. Tai reiškia, kad rinkimuose dalyvaujančiam restoranui itin svarbu būti nuosekliam, turėti savo veidą.“
Taip pat nuo šių metų bus nuosekliai mažinamas balsuotojų skaičius. Taip siekiama, kad restoranus vertintų tik itin aktyvūs jų lankytojai.
Rinkimai, aktualūs visai Lietuvai
Jau paaiškėjo trumpasis restoranų sąrašas, kurį sudarė Gero maisto akademijos Taryba, atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą.
Šių metų į šešiasdešimtuką pateko restoranai iš keturiolikos skirtingų Lietuvos miestų ir vietovių. „Tikrai labai džiaugiamės, kad šis projektas tapo nacionalinės reikšmės reiškiniu ir restoranų geografija šiandien aprėpia visą Lietuvą, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė Evalda Šiškauskienė. – Smagu, jog gastronomijos kultūra ir restoranų rinkimai nebėra tik Vilniui aktualus reiškinys, kad juo aktyviai domisi ir dalyvauja visa Lietuva.”
Devyni restoranai į tą sąrašą šiemet pateko pirmą sykį. Tai – Vilniuje esantys „Brussels Mussels“, „Muros“, „Narushi“, „Pink&Yellow“, „Trattoria da Flavio“, „Pachamama Dinner Club“, Kaune gyvuojantis „Arrivèe“, Anykščiuose duris atvėręs „BasiBasi“, Šakių rajone veikiantys „Kuchmistrai“.
Dėl šiuo metu vykstančio perkėlimo į naujas patalpas į 2020 nominantų sąrašą neįtraukti šie restoranai: „Nineteen18“ (Vilnius) ir „14 Horses Brasserie“ (Vilnius).
„30 geriausių restoranų“ balsavimas akademijos viduje tęsis iki balandžio pabaigos. Rezultatai, pradedant nuo 30-os vietos, bus pradėti skelbti jau gegužės viduryje, o finalinė apdovanojimų ceremonija tradiciškai numatyta birželio antroje pusėje.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“, bendradarbiaujant su someljė asociacija, „Go Vilnius“ ir Nacionaline turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Trečius metus iš eilės pagrindiniu projekto rėmėju ir partneriu tampa šiaurietiškas indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.
Į „30 geriausių restoranų“ sąrašą šiemet pretenduoja patekti:
Vilniaus restoranai „Amandus“, „Astorija Brasserie“, „Böff Steakhouse“, „Brussels Mussels“, „Da Antonio“, „Dine“, „Džiaugsmas“, „El Mercado“, „Ertlio namas“, „Gaspar’s“, „Gastronomika“, „Hazienda Steakhouse“, „Imperial“, „Meat“, „Muros“, „Mykolo 4“, „Narushi“, „Pachamama Dinner Club“, „Pink & Yellow“, „Saint Germain“, „Selfish“, „Sofa de Pancho“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sweet Root“, „Telegrafas“, „Ti'ana“, „Time“, „Trattoria da Flavio“, „Trinity“.
Kauno restoranai „Agave“, „Arrivèe“, „Dia“, „Ieti“, „Medžiotojų užeiga“, „Momo Grill“, „Monte Pacis“, „Nüman“, „uoksas“.
Klaipėdos restoranai „Momo Grill“, „Monai“, Anykščiuose veikiantys „Miške“, „BasiBasi“.
Palangos restoranai „4“, „Onorė“, „Pušų Paunksnėje“, „Restaurant Palanga“, „Vila Komoda“, „Žuvinė“ (ir Vilniuje).
Birštono restoranas „Moon“, Druskininkuose gyvuojantis „Velvetti“, Labanore esantis „Labanoras“, Nidos restoranas „Nerija“, Platelių restoranas „Sala Plateliai Resort“, Šiauliuose veikiantis „Avenue Brasserie“.
Šakių rajone, Zyplių dvare įkurtas restoranas „Kuchmistrai“.
Trakuose ir Trakų rajone esantys restoranai „Apvalaus stalo klubas“ ir „La Esperanza“. Ir, žinoma, Ventės rage esantis restoranas „Šturmų švyturys“.