Prieš dedant vaisius ir daržoves ant stalo
Prasidėjus rudens sezonui dažnas su nerimu pradeda dairytis į prekybos centruose parduodamus vaisius ir daržoves. Vyrauja nuomonė, kad atvežtiniai produktai ne tik nepadeda, bet ir kenkia sveikatai, esą juose nerasi nei vitaminų, nei kitų naudingų organizmui medžiagų, o valgysi tik „chemiją“.
Vaisiai ir daržovės – ištisus metus
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti nuo 400 iki 500 gramų šviežių vaisių ir daržovių, tiek vasara, tiek šaltuoju metų laiku. Visus vaisius ir daržoves tereikia kruopščiai nuplauti vandeniu. Maža to, plauti būtina ne tik dėl susikaupusių nitratų, tačiau ir dėl galimų žarnyno užkrečiamųjų ligų prevencijos.
Europos Sąjunga griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių kelią nuo užauginimo iki patekimo į prekybos centrus, todėl aukšta kokybė ir saugumas yra užtikrinami visą laiką. Europos Komisija nuolatos konsultuojasi su mokslininkais, dirbančiais Europos maisto ir saugos tarnyboje, reikalavimai augintojams, tiekėjams ir pardavėjams yra peržiūrimi ir koreguojami.
Taigi, kaip teisingai plauti vaisius ir daržoves?
Geriausia vaisius ir daržoves plauti tiesiog vandeniu. Žinoma, tą reikia daryti kruopščiai ir kurį laiką, o ne vos pakišti po vandeniu. Rekomenduojama plauti po tekančio vandens srove. Vaisius ir daržoves, turinčius storesnę luobelę, galima patrinti kempinėle.
Ar verta šviežias daržoves ir vaisius plauti soda, actu ir kitais mišiniais?
Vilniaus universiteto Chemijos fakulteto Organinės chemijos katedros docentė dr. Inga Čikotienė teigia, kad esminės reikšmės dėl to nebus.
„Geriamoji soda nepašalina kenksmingų medžiagų (pesticidų likučių, sunkiųjų metalų ar nitratų) iš vaisių ar daržovių. Tai tėra vienas iš visuomenėje paplitusių mitų apie neva stebuklingas sodos galias. Praskiestas vandeniu actas kažkiek gali padėti panaikinti bakterijas, bet nepašalins daugumos organinės kilmės pesticidų. Kitų priemonių naudojimas (plovikliai, dezinfekcinės medžiagos ir pan.) nėra patartinas, nes jos gali atnešti daugiau žalos, nei naudos“, – sakė docentė dr. Inga Čikotienė.
Kaip plauti smulkias ir ploną luobelę turinčias daržoves ir vaisius?
Ką daryti su tais produktais, kurių nei patrinsi, nei smarkiau nuplausi? Kaip žinia, tokios daržovės ir vaisiai, kaupia ir daugiau nepageidaujamų medžiagų. Tiesiog pamirkyti kelias valandas, o paskui perplauti po tekančio vandens srove.
„Gausus daržovių plovimas švariu vandeniu pašalina iki 98% bakterijų. Daržoves, kurios kaupia nitratus (pvz., salotas, kopūstus, burokėlius, svogūnus) galima pamirkyti vandenyje: po 1–2 val. nitratų kiekis salotose ir kopūstuose sumažėja bent 25 proc., svogūnų laiškuose – iki 40 procentų“, – teigė docentė dr. Inga Čikotienė.
Ekspertė pridūrė, kad tokios paprastos priemonės, kaip kruopštus plovimas vandeniu, vaisiaus ar daržovės odelės nuėmimas, nepiktnaudžiavimas vienos rūšies produktu (skirtingi vaisiai turi chemiškai skirtingų pesticidų likučius) ar produktų pasirinkimas iš ekologinių ūkių, teikiami prioritetai vietiniams sezoniniams vaisiams ir daržovėms, ir pasitikėjimas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbu gali padėti išvengti nerimo dėl kenksmingų medžiagų patekimo į organizmą.
Kampanija „Penki per dieną“
Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.