Prieskonis, kurio nauda organizmui pagrįsta moksliniais tyrimais

Ciberžolės milteliai / Fotolia nuotr.
Ciberžolės milteliai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Reklama
2022-11-30 08:14
AA

Vienas populiariausių rytietiškų prieskonių – ciberžolė – liaudies medicinoje vartojamas peršalus, sutrikus virškinimui ar tiesiog norint sustiprinti imunitetą. Kartais jis netgi vadinamas natūraliu antibiotiku. Šiuolaikinė medicina ciberžole susidomėjo, kai buvo nustatyta, kad joje esantis kurkuminas pasižymi daugybe mūsų organizmui naudingų poveikių.

Padeda palaikyti imuninę sistemą

Ciberžolė – tai imbierinių šeimos augalas, dėl jame esančio kurkumino pasižymintis sodria geltona spalva. Šis prieskonis visame pasaulyje plačiai naudojamas tiek maisto gamyboje, tiek kosmetologijoje. Be kurkumino, ciberžolės sudėtyje yra ir kitų kurkuminoidų, taip pat eterinių aliejų, riebalų rūgščių, polipeptidų, C, K, B grupės vitaminų, geležies, fosforo, jodo, kalcio ir pan.

Dėl ciberžolėje esančio kurkumino, kuris pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, tai vienas iš labiausiai tyrinėjamų augalų. Mokslininkai tyrinėja, kaip šis ciberžolės komponentas gali padėti lėtinio uždegimo atveju.

Kai uždegimas pasireiškia ūmiai, mums susirgus ar patyrus traumą, tai normali ir sveikintina apsauginė organizmo reakcija, padedanti kovoti su ligos sukėlėjais, pašalinti negyvas ląsteles ar atstatyti pažeistus audinius. Lėtinio uždegimo atveju rusenantis uždegiminis procesas organizme vyksta nuolat ir be akivaizdžios grėsmės: imuninės sistemos ląstelės aktyviai gaminamos kaip ir pavojaus metu, tačiau, neturėdamos su kuo kovoti, jos pradeda atakuoti sveikus audinius ar organus, ilgainiui nualindamos imuninę sistemą ir visą organizmą.

Todėl organizmas, nebepajėgiantis sustabdyti šių uždegiminių procesų, tampa lengvai pažeidžiamas neigiamų aplinkos poveikių. Lėtiniai uždegiminiai procesai vystosi lėtai, todėl atpažinti atitinkamus simptomus ankstyvos stadijos yra gana sudėtinga. Be to, tam tikra pablogėjusi savijauta pradžioje dažnai nurašoma bendram nuovargiui, skubėjimui. Tačiau galiausiai pažeidimai pereina į rimtas lėtines ligas, tokias kaip širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas, astma, autoimuniniai susirgimai, Alzheimerio liga ir daugelis kitų.

Kurkuminas, pasižymintis galingu antioksidaciniu poveikiu, pasak tyrimų, veikia molekuliniame lygmenyje ir yra svarbus mūsų imuninės sistemos stiprinimui ir apsaugai. Todėl ciberžolė gali būti naudinga esant lėtiniam organizmo uždegimui, kuris yra daugelio lėtinių ligų priežastis.

Dėl minėto poveikio ciberžolę rekomenduojama vartoti sergant peršalimo ligomis. Teigiama, kad šis prieskonis padeda greičiau įveikti ligą ir atsigauti po jos.

Buvo atlikti tyrimai, kaip kurkuminas sąveikauja su hepatito, gripo ir kitais virusais. Lyginant su kontroline grupe, kurkuminas sumažino gripo viruso dauginimąsi 90 proc. Tyrimas parodė, kad kurkuminas apsunkina minėtų virusų įsitvirtinimą organizme bei jų galimybę daugintis. Dėl šių savybių, padedančių stiprinti imunitetą, ciberžolę specialistai rekomenduoja vartoti ir apsaugai nuo COVID-19 ligos.

Ciberžolė / „Fotolia“ nuotr.

Prisideda prie lėtinių ligų prevencijos

Taip pat tiriama kurkumino įtaka širdies ir kraujagyslių sistemai. Mokslininkai teigia, kad kurkuminas padeda palaikyti normalią širdies veiklą bei normalią cirkuliaciją. Tai aiškinama poveikiu kraujagyslių sieneles dengiančiam endoteliui, kuris atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant kraujospūdį. Prastesnė endotelio funkcija siejama su padidėjusia širdies ligų rizika. Be to, kurkuminas prisideda prie cholesterolio koncentracijos kraujyje mažinimo, taigi dalyvauja širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos procese.

Ciberžolė gali būti naudinga ir sergantiesiems artritu. Tyrimai rodo, kad kurkuminas padeda slopinti daugelį uždegimo mediatorių, susijusių su reumatoidiniu, psoriaziniu artritu ir osteoartritu. Buvo atliktas tyrimas su reumatoidiniu artritu sergančiais pacientais, siekiant palyginti ciberžolės ir nuo artrito geriamų prieuždegiminių vaistų naudą. Tyrime savanoriai buvo padalinti į tris grupes: gydyti tik ciberžolėmis, gydyti tik vaistais ir gydyti abiem variantais. Buvo nustatyta, kad ciberžolę vartoję pacientai pajuto didesnį pagerėjimą. Kai kuriems pacientams ciberžolė sąnarių skausmą malšino taip pat, kaip vaistai nuo uždegimo.

Kito tyrimo metu nustatyta, kad prediabeto diagnozę turintiems žmonėms, kurie 9 mėnesius vartojo ciberžolės preparatus, tikimybė susirgti antro tipo diabetu buvo mažesnė nei tiems, kurie vartojo placebą.

Ciberžolė / 123RF.com nuotr.

Dar viena mokslininkų minima svarbi ciberžolės savybė susijusi su kepenų sveikata. Teigiama, kad šis prieskonis skatina kepenyse gyvybiškai svarbių fermentų, atsakingų už į kepenis patenkančio kraujo detoksikaciją ir toksinų skaidymą, gamybą, todėl padeda palaikyti gerą kepenų veiklą. Kai kurie autoriai teigia, kad ciberžolė gali padėti pagerinti virškinimą, atpalaiduoti sudirgusį skrandį, sumažinti pilvo pūtimą.

Dėl antioksidacinių savybių ciberžolė atlieka svarbų vaidmenį apsaugant organizmą nuo laisvųjų radikalų, skatinančių organizme ne tik uždegiminius, bet ir senėjimo procesus. Joje esantis kurkuminas gali paspartinti odos regeneracijos procesus ir gerinti veido spalvą, pagreitinti nedidelių žaizdų gijimą, todėl plačiai naudojamas ir kosmetologijoje.

Kaip vartoti ciberžolę

Norint gauti pakankamai kurkumino, reikėtų vartoti ciberžolės labai dideliais kiekiais, tačiau sunkiai įsivaizduojama, kad visus patiekalus pradėtume gausiai gardinti vien tik ciberžole. Be to, specialistai atkreipia dėmesį, kad organizmas sugeba pasisavina tik labai mažą joje esančių naudingų medžiagų kiekį (iki 90 proc. veikliųjų junginių mūsų virškinimo sistema nesugeba suskaidyti), o naudingiausia iš jų – kurkuminas – sudaro vos apie 3 proc. ciberžolės svorio. Kad gautume pakankamą jo kiekį, reikėtų suvalgyti neįsivaizduojamus kiekius ciberžolės. Norint pajusti veiksmingą ciberžolės poveikį, patariama vartoti koncentruotus ir daug kurkumino turinčius ciberžolės maisto papildus.

Kaip pasakojo Biofitus maisto papildais prekiaujančios elektroninės parduotuvės biofitus.lt vadovas Vytenis Mikašauskas, mokslininkai atrado, kad geresniam ciberžolės pasisavinimui padeda juoduosiuose pipiruose esantis piperinas, kuris padidina kurkumino biologinį prieinamumą.

Vytenis Mikašauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Todėl verta rinktis ciberžolės maisto papildus, kuriuose yra juodųjų pipirų (pipireno). Tyrimai patvirtina, kad piperino ir kurkumino derinys padidina kurkumino pasisavinimą iki 2000 proc. Šiuo metu pripažįstamos dvi teorijos, kaip veikia šis derinys. Pirmoji, kad piperinas padeda kurkuminui lengviau prasiskverbti per žarnyno sienelę ir patekti į kraują Antroji, kad piperinas sumažina kurkumino skaidymą kepenyse ir padidina jo kiekį kraujyje. Bet kuriuo atveju, šio derinio nauda neabejojama.