Prieskonių sąrašas skirtingiems patiekalams. Kas su kuo dera?
Kad ir kokius eksperimentus atliktumėte virtuvėje, greičiausiai šeima kreivai pažiūrėtų į lašinių kamuoliukus, glaistytus šokoladu. Taip ir su prieskoniais – privalu žinoti pagrindus. Kai juos perprasite, tuomet ateis metas ir improvizacijai!
Taigi pateikiame atskiras maisto produktų grupes ir joms tinkamus prieskonius.
MĖSA
Kiauliena
Juodieji, baltieji, žalieji, rausvieji ir kvapieji pipirai, česnakiniai pipirai, aitrioji ir saldžioji paprikos, uoginė paprika, laurų lapai, česnakai, imbieras, peletrūnai, mairūnai, rozmarinai, melisos, kalendros, čiobreliai, raudonėliai, šalavijai, kmynai, garstyčios, gvazdikėliai, petražolės, kadagių uogos, karis.
Jautiena
Juodieji, baltieji, žalieji ir rausvieji pipirai, česnakiniai pipirai, laurų lapai, saldžioji ir aitrioji paprikos, uoginė paprika, petražolės, bazilikai, raudonėliai, rozmarinai, kalendros, kmynai, gelsvės, ciberžolės, čiobreliai, gvazdikėliai, peletrūnai, garstyčios, dašiai.
Ėriena
Juodieji, baltieji ir žalieji pipirai, uoginė paprika, kadagių uogos, mairūnai, levandos, mėtos, peletrūnai, rozmarinai, gelsvės, gvazdikėliai.
Paukštiena
Juodieji pipirai, aitrioji ir saldžioji paprikos, garstyčios, raudonėliai, mairūnai, petražolės, melisos, pipirmėtės, muskatai, čiobreliai, rozmarinai, peletrūnai, česnakai, šalavijai, imbieras, karis, anyžiai, kadagių uogos, cinamonas.
Malta mėsa
Juodieji, baltieji, žalieji ir kvapieji pipirai, česnakiniai pipirai, uoginė paprika, čiobreliai, bazilikai, peletrūnai, raudonėliai, rozmarinai, petražolės, garstyčios, dašiai.
JŪRŲ PRODUKTAI
Žuvis
Juodieji, žalieji, baltieji, rausvieji ir kvapieji pipirai, aitrioji ir saldžioji paprika, laurų lapai, krapai, petražolės, bazilikai, česnakai, imbieras, ciberžolės, garstyčios, mėtos, rozmarinai, mairūnai, karis, šalavijai, čiobreliai, kalendros, dašiai, citrinų žievelės.
Krevetės
Aitrioji paprika, česnakai, ciberžolės, imbieras, garstyčios, kalendros, krapai, raudonėliai.
DARŽOVIŲ PATIEKALAI
Šviežių daržovių salotos
Pipirai, krapai, petražolės, česnakai, garstyčios, ciberžolės, bazilikai, laiškiniai česnakai, peletrūnai, mairūnai, raudonėliai, rozmarinai, kmynai, melisos, daržiniai builiai.
Virtos ir keptos daržovės
Garstyčios, kmynai, mairūnai, raudonėliai, šalavijai, salierai, melisos, pipirmėtės, muskatai, ciberžolės, kuminas, levandos.
Ankštinės daržovės
Aitrioji paprika, dašiai, imbieras, kmynai, kalendros, kuminas.
Bulvės
Kmynai, krapai, mairūnai, raudonėliai, petražolės, rozmarinai, muskatai, garstyčios, saldžioji paprika, ciberžolės, salierai, česnakai, kalendros, kuminas, juodieji pipirai.
SRIUBOS
Mėsos sriubos
Juodieji ir kvapieji pipirai, petražolės, garstyčios, gelsvės, dašiai, česnakai, čiobreliai, kalendros, raudonėliai, laurų lapai.
Daržovių sriubos
Česnakai, petražolės, čiobreliai, kmynai, mairūnai, raudonėliai, rozmarinai, melisos, peletrūnai, salierai, šalavijai, karis, šafranas, levandos.
Žuvienė
Juodieji ir kvapieji pipirai, petražolės, krapai, laurų lapai, peletrūnai, anyžiai, levandos, muskatai, imbieras.
Makaronai
Mairūnai, ciberžolės, raudonėliai, bazilikai, saldžioji paprika, česnakai, garstyčios, salierai, šafranas.
Ryžių patiekalai
Aitrioji paprika, ciberžolės, gelsvės, imbieras, karis, šafranas, cinamonas, gvazdikėliai, kuminas.
Kiaušinių patiekalai
Pipirai, krapai, mairūnai, raudonėliai, šalavijai, muskatai, builiai, laiškiniai česnakai.
Varškės patiekalai
Krapai, melisos, šalavijai, kmynai, čiobreliai, vanilė, cinamonas.
Padažai
Petražolės, garstyčios, ciberžolės, krapai, mairūnai, raudonėliai, šalavijai, melisos, muskatai, aitrioji paprika, pipirmėtės, kadagių uogos, anyžiai.
DESERTAI
Saldūs kepiniai
Anyžiai, gvazdikėliai, imbieras, kardamonas, cinamonas, kvapieji pipirai, vanilė, apelsinų ir citrinų žievelės, šafranas.
Nekepti desertai
Vanilė, citrinų žievelės, anyžiai, cinamonas, kardamonas.
Vaisių salotos
Cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, kardamonas, anyžiai.
Gėrimai
Imbieras, cinamonas, šafranas, pipirmėtės, anyžiai, gvazdikėliai, kardamonas, kmynai.